Home » Nieuws uit Italië » Bijzondere ballen voor in de boom
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bijzondere ballen voor in de boom

Kerst is het pas over een paar weken, maar de nieuwe kerstballen van Alessi zijn zo mooi dat ik daar niet pas over wil schrijven als iedereen de boom al in huis heeft en de ballen weer van zolder heeft gehaald. Wie net als ik gegrepen wordt door de prachtige kerstster of kerstengel als bal, kan nu hopelijk nog even sparen en een plekje reserveren voor deze design-kerstversiering.

De kerstballen vormen samen (er zijn tien verschillende verkrijgbaar) de kerststal, met Maria en Jozef, het kindje Jezus, de os en de ezel, de drie koningen, een guitig engeltje en natuurlijk de ster die de weg naar de stal wees. Per stuk kosten ze € 16,00. Persoonlijk vind ik die laatste het mooist – ik denk dan over een rood/witte boom dit jaar.

Elke kerstbal is uniek: gemaakt van geblazen glas en met de hand beschilderd. Het is een ontwerp van Laura Polinoro en Marcello Jori. Het was Jori die op het idee kwam om met de kerstballen een kerststal te vormen.

Jori: ‘Waar ik vandaan kom, in Merano in het noorden van Italie, hebben we prachtige kerstbomen. Ik was echter altijd jaloers op mijn zuidelijke landgenoten, met hun uitgebreide kerststallen waarin elke dorpeling figureerde. Dat is zo’n levend geheel, zo’n prachtige traditie… Ik dacht al heel lang na over hoe ik zelf zo’n mooie kerststal kon ontwerpen. Daar was ik zo mee bezig dat ik er zelfs over droomde.

In een van die dromen was een engel bezig met het versieren van een schitterende kerstboom. Ik had de kerstballen die deze engel voorzichtig in de boom hing nooit eerder gezien: sommige ballen stelden heilige figuren voor, andere dieren en weer andere sterren. Eén kerstbal schitterde helderder dan alle andere: dat was het kindje Jezus. Nu bestaan deze kerstballen echt, gemaakt van het mooiste glas, en is mijn droom werkelijkheid geworden.’

Voor wie het liever bij een echte Alessi-kerststal houdt, in plaats van een kerststal voor in de boom: dit jaar is de stal uitgebreid met een ganzenhoedster en haar gans (Giulietta en Loca,), een varkenshoeder met zijn varken (Peter en Palla), hondje Melone en kat Ciccio (alle drie de sets kosten € 22,00 per stuk). Ook is de kerststal vanaf dit jaar niet alleen in het rood of het wit, maar ook in het blauw verkrijgbaar (€ 69,00 voor de stal met Maria, Jozef, Jezus, de os en de ezel).

Het is nog niet duidelijk wanneer de Alessi-kerstballen en de nieuwe kerststalfiguren in Nederland leverbaar zijn. Via de Alessi-webshop kun je wel al een pre-order plaatsen; je bent dan een van de eersten die de design-kerstbal in de boom kan hangen of de nieuwe figuren in de stal kan plaatsen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

 1. Fantasties design dank Saskia, maar 160 euro voor 10 ballen,???
  http://www.alessi.nl/products/view/4842/10-PCS-SET-CHRISTMAS-BAUBLES-10-Kerstballen-AMJ13S10.html

  gezien de armoede in Nederland( en ook in Italie meer54 dan 30 procent jeugdwerkeloosheid ) denk ik dat alleen de happy few( de grachtengordelaars etc dit kunnen kopen( circa 5 procent ) jan modaal en jandubbel modaal en veel gepensioneerden zoals ik ( circa 6 miljoen Nederlanders ) denk ik dus niet .HELAAS, PECCATO
  Wordt Italie en Italiaanse dingen iets voor de happy few ?

  Laat ik hopen van niet.
  Roberto

 2. Vast niet, want ik weet nu al dat ik 1 bal koop en die mooi centraal in de boom hang, met verder alleen wat rode, zelfgestrikte lintjes. Zo maakt de crisis in beide landen nog creatief!

 3. Prachtig! Ja idd een mooie design boom kun je er op die manier van maken zoals je zegt! En vlak de tuincentra ook niet weg met hun prijzen. Op deze manier heb je wel iets specifieks Italiaans met kerst staan!

 4. Salomé Philips

  Toen onze kinderen nog klein waren mochten ze alle drie ieder jaar één nieuwe hele mooie kerstbal uitzoeken. Door de jaren heen werden onze kerstbomen steeds meer een (dierbaar) allegaartje van buitenissige nieuwe ballen, knutselwerkjes van de kleuterschool die jaar in jaar uit opnieuw opgehangen moesten worden en vijftiger jarenballen uit ons beider ouderlijk huis.
  De aanblik van de uitzonderlijke Alessi ballen doen me ter plekke besluiten om dit jaar een kleine boom te maken met daarin in ieder geval de drie koningen. Onze jongste zoon heet Melchior, vandaar 🙂 Gisteren vond ik op zolder nog meters witte zwanendons waar ik boomdecoraties van kan maken. Heel hartelijk bedankt voor je tip Saskia; ik verheug me nu al op mijn zachte designboom 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *