Download gratis de Ciao tutti app

Best of 2014 – 14 Italiaanse hoogtepunten

2014 is voorbijgevlogen. Zo schreven we de eerste blogs van dit jaar, met onder andere een vooruitblik op het moois dat januari zou brengen, zo is het alweer tijd voor een terugblik op de twaalf maanden van 2014. Er resten weliswaar nog drie hele dagen voor 2015 voor de deur staat, maar op deze dagen zullen we onderstaande 14 hoogtepunten waarschijnlijk niet meer overtreffen… Kijk je met ons mee terug naar de 14 highlights van een onvergetelijk 2014?

best-of-2014

1 Een date met Dan Brown
In januari beleefden we meteen al een reis die niet te overtreffen leek: Saskia treinde met Dan Brown van Amsterdam naar Leeuwarden. Terwijl groene weilanden vol koeien voorbij raasden, praatten de twee vooral over de mooiste plekken in Florence en over de heerlijkheid in alle vroegte te schrijven. Een geslaagde date, die wie weet nog wel eens wordt voortgezet in Florence zelf…

Dan Brown 132-1 Dan-Brown-signeren

2 In een luchtballon over Toscane
Hoewel Saskia in januari nog dacht dat het niet beter kon, beleefde ze in april een letterlijk én figuurlijk hoogtepunt: een ballonvaart over de heuvels van Toscane. Een geweldige ervaring, van de eerste stap in de mand tot het prosecco-ontbijt na afloop!

ballonvaart-Toscane (9) ballonvaart-Toscane (18b)ballonvaart-Toscane (8a)

3 Nog meer topervaringen in Toscane
Hoewel we Toscane als onze broekzak kennen, deden we dit jaar weer heel nieuwe ervaringen op in deze regio. Saskia en Sophie werden in de watten gelegd bij Hotel Villa La Palagina, Willemijn beklom de campanile van Pistoia en Sophie ging baden op het dorpsplein van Bagno Vignoni. Sophie nam ook deel aan een festival met boogschutters in de hoofdrol en daalde zelfs met kloppend hart af tijdens een avontuurlijke canyoning-tocht in de Garfagnana.

canyoning- Garfagnana (22)canyoning- Garfagnana (13)

We aten regelmatig bij de vernieuwde Mercato Centrale in de wijk San Lorenzo in Florence, we toostten op een sprookjeskasteel in de Chianti, proefden hartige ijsjes en – last but not least – genoten van 24 uur luxe logeren bij J.K. Place in hartje Florence.

Mercato-centrale-firenze-florence-mercato-apricena Mercato-centrale-firenze-florence-mercato-apricena

4 Verliefd op een eiland
2014 was ook het jaar waarin we definitief ons hart verloren aan Sicilië. Of beter gezegd aan een eilandje voor de kust van Sicilië, Favignana. Hoewel we altijd gelukkig zijn als we door Italië reizen, was ons verblijf op dit eiland het summum van geluk. Lees hier al onze verhalen over Favignana. We gaan in 2015 dan ook zeker terug!

Favignana-Camarillo-Brillo (3) Cala-Rossa-Favignana (3) fietsen-Favignana (4)

5 Genieten op de golven
In 2014 gingen we ook voor het eerst op cruise. Sophie genoot van de golven tussen Venetië en Bari, ontdekte de charme van de achterafstraatjes van Bari Vecchia en verkende Istanbul in de voetsporen van Dan Brown.

MSC-Cruises-Middellandse-Zee-Italie (25)Bari-Vecchia (8)

Ook gastblogger Paul koos het ruime sop. Hij verkende in juni het kustplaatsje Senigallia, inclusief de blauwe zee die zich vanaf het strand uitstrekt tot zover je kunt kijken. Zijn belevenissen lees je via deze link nog eens terug, maar mis ook zijn verhaal over de Summer Jamboree in Senigallia niet!

Senigallia-Summer-Jamboree (23)

6 Travel Bloggers Destination Italy – Rimini
Naast alle reizen die we in 2014 maakten, reisden we in Rimini in drie dagen tijd heel Italië door. Tijdens een grote beurs voor vakgenoten uit de reiswereld hebben we bergen nieuwe inspiratie opgedaan. Niet alleen voor nieuwe bestemmingen, maar vooral ook voor nieuwe extra’s. Het samen met andere bloggers brainstormen, tips en ervaringen uitwisselen en vooral het enthousiasme waarmee de meeste bloggers – net als wij – elke keer opnieuw hun koffer pakken en hun verhalen delen, is zo aanstekelijk dat we helemaal energiek terugkeerden naar Nederland. Volgend jaar gaan we weer, maar voor die tijd gaan we eerst wat van de daar op papier gezette ideeën uitwerken.

schrijven-travel-reisdagboek

7 Italië in Amsterdam
We genoten ook in eigen land van Italië. Zo proefden we onder andere van het lekkers uit de keukens van Spaghetteria, Bussia en Cose Buone en dronken we échte Sant’Eustachio-koffie, gewoon aan de Prinsengracht.

Archipelago-Amsterdam (14) Archipelago-Amsterdam (27)

Een van de best gelezen blogs van dit jaar was echter geen restaurantrecensie, maar de aankondiging van het Gelato Festival op het Museumplein. Die viel meer dan goed in de smaak! Dat gold overigens ook voor de blog Amsterdam con gli occhi di un’italiana – jullie zaten duidelijk te wachten op zo af en toe een blog in het Italiaans!

Gelato-Festival-4

8 … en daarbuiten
Maar ook buiten Amsterdam viel er dit jaar veel Italiaans te zien en te proeven. Jullie waren – net als wij – enorm blij met de opening van het allereerste filiaal van Kiko Milano in Nederland, in Amstelveen. Ook de biologische pizza van Back to Basics in Haarlem viel in de smaak, net als onze Italiaanse route door Den Haag, de aankondiging van de Vaticaanse Musea op het witte doek en de ontdekking van een goddelijk hoekje in Gouda. Saskia ontdekte ook Italiaans New York, maar die ervaringen volgen binnenkort nog.

Back-to-Basics-Haarlem (13)restaurant-Angolo-Divino-Gouda (8)

9 Ik vertrek… naar Puglia
Na de uitzending van Ik vertrek waarin we Joelle en Marieanne volgen tijdens hun droom – het verwezenlijken van een bed & breakfast in Lecce – piekten de bezoekcijfers meteen. De meeste bezoekers waren meteen gaan googelen naar Little Dolce, zoals de B&B heet, en belandden op de blog die wij voor opening van de B&B al schreven.

Naast dit verhaal van Joelle en Marieanne trok ook onze gastblogger Carlijn veel lezers. Zij verhuisde voor de liefde naar Brindisi, iets waarvan ze niet alleen in haar gastblogs verslag doet, maar ook in het televisieprogramma Grenzeloos verliefd. Dat leverde niet alleen hoge kijkcijfers, maar ook hoge bezoekersaantallen voor haar blogs op!

Carlijn-en-Remo-in-de-auto

10 Ciao tutti in de media
Niet alleen onze gastbloggers waren in de media te zien, ook Ciao tutti zelf dook regelmatig op in kranten en magazines – én zelfs op televisie. Zo stond er in mei een verrukkelijk risottorecept van Saskia in delicious, besteedde de Italië-editie van Jamie magazine aandacht aan onze Special From Rome with Love, vroeg Navenant Saskia het hemd van het lijf over haar ontmoeting met Dan Brown en De geheimen van Inferno, verscheen er in De Limburger een heel artikel over Ciao tutti en tipte Margriet Ciao tutti als een van de leukste blogs met tips voor city trips.

delicious-Italie-zomer-risotto-Saskia

In december beleefde Sophie ook haar televisiedebuut voor Ciao tutti: ze nam Beau van Erven Dorens en twee enthousiaste Ciao tutti-lezers mee op pad in Florence, voor het televisieprogramma ’t is hier fantasties. Een fantastische ervaring!

Tis-hier-fantasties-florence (5)

11 Limoncellotest
We hebben heel wat geproefd en getest afgelopen jaar. De leukste test was met stip onze limoncellotest. Bij een Italiaanse zomer hoort immers een glaasje limoncello, dus testte het Ciao tutti-team veel verschillende soorten citroenlikeur om uiteindelijk de tien allerlekkerste Italiaanse limoncello’s te kiezen.

limoncello (2)

12 De allermooiste droomplekken
Naast limoncello testten we talloze droomplekken in heel Italië. De allermooiste hebben we op een speciaal gedeelte van onze blog voor jullie verzameld. Zo heb je altijd de allerbeste adressen in Italië binnen handbereik en ligt een heerlijke vakantie met slechts één muisklik binnen handbereik!

Ciao-tutti-droomplekken-Italie

13 Dwalen door Rome
Uiteraard mag ook een bezoek aan Rome niet ontbreken – een traditie die we elk jaar in stand houden. Dit keer slenterden we in september door de charmante straatjes van Trastevere, stonden we in een lege Trevifontein, dronken we koffie en een sapje bij Angelina en ontdekten we de culinaire adresjes in Monti. Willemijn bundelde al haar ervaringen in de Eeuwige Stad in een Ciao tutti Special vol liefde voor Rome, From Rome with Love.

Angelina-Caffe-Trevi-fontein-Rome (11) Angelina-Caffe-Trevi-fontein-Rome (10)

14 Risotto op de fiets en pasta van Carluccio
Willemijn fietste door de rijstvelden van Piemonte om te zien hoe risottorijst groeit – met genoeg tussenstops voor proeverijen natuurlijk.

Abdij-Lucedio-6

Proeven deden we overigens vaak ook gewoon in eigen keuken. Tussen twee reizen door werd er volop gekookt en gebakken. Het pastarecept uit het nieuwe kookboek van Carluccio scoorde bij jullie de hoogste punten – niet alleen met de meeste inzendingen voor een winactie ooit maar ook met het recept zelf. Naast dit pastarecept genoten jullie dit jaar ook van de olive all’ascolana, Carolina’s pasta met courgette en winterse koekjes met Nutella en zeezout.

Antonio-Carluccio-pasta-paddenstoelen

Wij hebben (bijna) 365 dagen lang genoten van het reizen, eten, proeven, testen, fotograferen en schrijven, maar bovenal van jullie leuke reacties, vragen, tips en spontane mailtjes. Grazie a tutti voor een heerlijk 2014!

grazie

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Als nr 7 en een half nomineer ik mijn boekpresentatie in Amsterdam met Saskia! Voor mij in ieder geval het hoogtepunt van 2014 en de aanzet tot een goede verkoop en leuke reacties. Nogmaals dank!

  2. Inderdaad Stef, ook dat was een highlight. 2014 was gewoon vol met dit soort mooie momenten. Op naar een net zo mooi 2015!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *