Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Als Steve Jobs in Napels was geboren…

Deze hypothetische stelling is de titel van een boek dat ik hier in Venetië in de etalage van een boekhandel zag liggen. Uiteraard hoort de titel dan eigenlijk in het Italiaans vermeld te worden: Se Steve Jobs fosse nato a Napoli. Niet alleen een perfecte titel om nu eindelijk die congiuntivo imperfetto in een hypothetische zin goed onder de knie te krijgen, maar ook om mijn nieuwsgierigheid te wekken.

Helaas was de boekhandel dicht, dus ik moest mijn nieuwsgierigheid bedwingen tot de volgende dag. Dat was misschien maar goed ook, want toen ik het boek eenmaal in handen had en was begonnen met lezen, kon ik niet meer stoppen. Want inderdaad, wat als…

Twee jongens die in een garage de computer van de toekomst uitvinden: licht, snel, met een innovatief design, die niet zomaar uitvalt en geen virussen toelaat. Als we in Amerika zouden zijn, zou dit verhaal een happy end kennen, bestaande uit geld, roem en succes. Zo is het gegaan voor Steve Jobs en zijn Apple.

Maar we zijn in Napels, waar geniale ideeën niet genoeg zijn om een leven te veranderen. Dat weten Stefano Lavori en Stefano Vozzini maar al te goed. Deze jongens wonen in de Quartieri Spagnoli (de Spaanse wijk). Om hun revolutionaire computer te verkopen, lopen ze tegen alle mogelijke moeilijkheden aan en zien ze het slechtste van Italië voorbijkomen.

Zo krijg je in Italië alleen een lening als je al geld hebt, gelden de regels alleen voor stommelingen (aangezien slimmeriken allemaal hun eigen regels schrijven), weten alleen vrienden van vrienden beurzen of prijzen te bemachtigen en sluit de bureaucratie de ogen voor kinderen van rijke ouders met genoeg geld, terwijl arme jongelui het zwaar te verduren krijgen.

Toch laten de twee slimmeriken zich niet uit het veld slaan. Ze weten dat ze iets goeds in handen hebben. Als echter de camorra zich ermee gaat bemoeien, gaat hun droom letterlijk in rook op. Zo lijkt het althans…

Wat bijzonder is aan het verhaal, is niet alleen de originele invalshoek, maar ook de ontstaansgeschiedenis. De basis voor het verhaal werd namelijk geschreven als blogpost, nadat de auteur had gehoord dat Jobs was overleden. In slechts een paar uur tijd wist het artikel ruim 500.000 mensen over de hele wereld te bereiken – en te raken.

De conclusie is duidelijk: als Steve Jobs in Napels was geboren, zou er nooit een Apple zijn geweest. Misschien had Jobs dan wel op de markt gestaan om appels te verkopen, zo suggereert de auteur. Dan hadden we in elk geval nu geen mooie MacBooks en iPhones gehad, en waren we niet zo gewend geraakt aan het appeltje.

Om dat duidelijk te maken, heeft de auteur een meer dan treffend logo gevonden voor op het omslag: een klokhuis. Geen blinkende appel, waar een mooie hap uit is genomen die vast naar meer smaakt. Geen verwachtingsvolle vrucht die – ondanks het ontbreken van kleur – lijkt te blozen. Nee, in Napels is de situatie heel wat schrijnender en dat wordt door het iele klokhuis mooi gesymboliseerd. Al zou de auteur alleen al voor het opschrijven van deze ‘wereld op zijn kop’-gedachte veel meer verdienen dan iets wat je zomaar weggooit en dat snel vergaat.

Laten we hopen dat het boek mensen aan het denken zet, zodat de jongeren in Napels en de rest van Italië hoop op een gouden toekomst krijgen en zich in plaats van met een klokhuis kunnen identificeren met een mooie, sterke appelboom, diep geworteld maar met takken die naar de hemel rijken en elk jaar de mooiste bloesems en de lekkerste appels dragen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *