Download gratis de Ciao tutti app

Alessi – design voor (onder) de kerstboom

Wie geen plek heeft voor een uitgebreide Napolitaanse kerststal, maar Kerstmis wel graag in Italiaanse sferen wil vieren, is er ook een design-kerststal, van de hand van de Italiaanse design-grootmeester Alessi:

Alessi’s kerststal is een combinatie van de traditionele porseleinen figuurtjes die de Napolitanen in de achttiende eeuw al maakten en een hedendaags ontwerp van Massimo Giacon. Giacon werkt ook veel als striptekenaar en illustrator, waardoor het voor sommige Italianen wel een beetje vreemd aanvoelde dat hij ging samenwerken met Alessi, de man van de strakke lijnen en vormen. Maar in de geschiedenis van Alessi is dat eigenlijk een heel logische stap. Al sinds het ontstaan van het bedrijf, bijna honderd jaar geleden, blijven de Alessi’s op zoek naar nieuwe dingen om te maken, nieuwe mensen om mee samen te werken, nieuwe markten om te ontsluiten…

De huidige eigenaar van het Alessi-concern, Alberto Alessi, is al de derde generatie Alessi die het bedrijf verder laat groeien. Alessi is van origine een metaalbewerkingsbedrijf, dat in 1921 werd opgericht door Alberto’s grootvader, Giovanni Alessi. Alberto’s vader, Carlo, neemt het roer eind jaren dertig over en maakt vooral serviezen, pannen en ander keukengerei. Zijn achthoekig koffie- en theeservies, dat dateert uit 1938, is net vanwege de onstuitbare vraag weer in de collectie opgenomen. Dankzij het tijdloze ontwerp is dat geen enkel probleem: de Alessi’s verwachten dat het servies net zo goed zal verkopen als de beroemde citruspers van Philippe Starck.

De jonge Alberto wilde echter meer dan alleen keukengerei maken. Hij was dol op kunst, filosofie en architectuur – en daardoor niet bepaald van plan in de voetsporen van zijn vader en zijn opa te treden. Toch staat hij nog steeds aan het hoofd van het Alessi-imperium. In plaats van zijn heil elders te zoeken, haalde hij de grote namen in de architectuur en in de kunst naar Piëmonte. Hij daagde hen uit om dienbladen en koffiekannetjes, flessenopeners en borden te ontwerpen. Een idee dat buitengewoon goed uitpakte…

Onder zijn leiding werd design beschikbaar voor de gewone Italiaan. Dankzij hem konden de Italianen met stijl een kopje koffie serveren. Langzamerhand veroverde Alessi de Italiaanse keuken, en al snel volgden de andere kamers in de Italiaanse huizen. Het succes was ongekend; alles wat Alessi ontwierp vloog als warme broodjes over de toonbank. De Italianen waren – en zijn – dol op zijn bijzondere ontwerpen.

Ook buiten Italië groeide de populariteit. Wie kent bijvoorbeeld zijn Diabolix-flessenopener niet, of de koekjestrommel die echt naar koekjes ruikt als je hem opent? De voorraadpotten met de mannetjes die tegen de deksel op lijken te klimmen bevolken heel wat keukenplanken en zijn vrolijke flessendoppen liggen in menige keukenla te wachten tot er weer een fles wijn geopend wordt.

Alleen al in 2010 bracht Alessi meer dan honderd nieuwe producten op de markt, waaronder een uitgebreide verzameling kerstfiguurtjes en sneeuwpoppen. Of je nu een mooie flessenopener, citruspers of een schattig kerstengeltje koopt, dankzij Alessi wordt het hoe dan ook een Italiaans feest onder de kerstboom!

 

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

3 reacties

 1. Prachtig! Ik ben een grote Alessi-fan. Spijtig dat de prijzen nogal hoog liggen. Toch kan ik moeilijk voorbij wandelen wanneer ik Alessi tegenkom.
  Dank voor de informatie
  Elise

 2. Ohh die kerststal is leuk!!

 3. Hallo , Graag zou ik de twee blauwe engeltjes toe voegen aan mn verzameling Alessi
  Hoe kom ik eraan ?
  Vriendelijke groet Afra Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *