Home » Nieuws uit Italië » 12x het beste van Ciao tutti
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

12x het beste van Ciao tutti

Aan het einde van dit jaar blikken we terug op 537 stukjes op Ciao tutti. We waren in Florence, in Pisa, in Venetië, in Rome, op Sicilië, in Orvieto en in Milaan. We vierden Wereld Nutella Dag, de verschijning van Ciao tutti in boekvorm, de smakelijke Toscaanse herfst, de nieuwe decemberwebsite met adventkalender en de uitzending van Campinglife met Saskia die René Pluijm rondleidde door culinair Florence.

Ook voor het nieuwe jaar staat Ciao tutti weer garant voor dagelijkse Italiaanse inspiratie. Er staan al reisjes naar Rome en Venetië op het programma, en uiteraard reizen we ook naar Toscane om de laatste details voor het nieuwe boek, met deze regio in de hoofdrol, in te kunnen vullen.

Maar voor het zover is, kijken we vandaag eerst terug op de twaalf mooiste, leukste of bijzonderste stukjes die in 2012 op Ciao tutti te lezen waren. Een subjectief lijstje uiteraard, dus mis je je favoriet, laat het dan vooral even weten – wie weet kan deze dan in een volgende bloemlezing in boekvorm!

Jozef in de supermarkt
Over een bijzondere ontmoeting in een Toscaanse ipermercato en over fritelle di riso, rijstbeignets, die ook wel Jozefbollen worden genoemd. Dat zijn het in feite ook; tegenwoordig zie je al met Carnaval, maar traditioneel gezien worden ze op 19 maart gegeten, de dag van San Giuseppe, Sint Jozef, en tegelijkertijd ook vaderdag in Italië.

Lees Jozef in de supermarkt

Bijzonder verjaardagscadeau voor Ciao tutti
Toen ik in januari in Florence was om mijn boek te schrijven, interviewde ik de burgemeester van die stad voor de reisgids De smaak van Florence, die eveneens dit jaar het licht zag. Ik kreeg niet alleen antwoord op al mijn vragen, maar ook een bijzonder verjaardagscadeau voor mijn blog: ik mocht de toren van het Palazzo Vecchio beklimmen! Ondanks mijn hoogtevrees een geweldig cadeau, met prachtige foto’s warme herinneringen aan deze plek.

Lees Een bijzonder verjaardagscadeau voor Ciao tutti

Het mannetje met de snor
L’omino con i baffi, zo luidt de bijnaam van het mannetje dat me elke ochtend als eerste begroet. Deze snorremans is namelijk te vinden op elk koffiepotje van Bialetti, die ik voor het schrijven van de eerste zinnen op het vuur zet.
De tekening van dit mannetje met snor vloeide begin jaren vijftig uit het potlood van Paul Campani, die het mannetje vorm gaf aan de hand van een doodle van Alfonso Bialetti, de grondlegger van het bedrijf, zelf. Tot op de dag van vandaag staat dit mannetje symbool voor Bialetti – en voor de Italiaanse manier van koffiedrinken.

Lees Het mannetje met de snor

De meest romantische plek van Venetië
Op Valentijnsdag waren we in Venetië, een van de meest romantische steden van Italië. Kan het nog romantischer? Jazeker, want in Venetië is er maar één plek waar je niet om de liefde heen kan: Punta della Dogana, het driehoekige uiteinde van de wijk Dorsoduro. Hier hangt een enorm hart: Hanging Heart van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Het is maar liefst 2,7 meter hoog en weegt bijna 1600 kilo!

Naast buitensporig groot is het hart ook buitengewoon kostbaar. Op 14 november 2007 werd er een bedrag van 23,6 miljoen dollar voor neergeteld – op dat moment de hoogste prijs ooit betaald voor een werk van een kunstenaar bij leven. Wie overigens nog wil gaan kijken: helaas, het hart zou hier maar tot en met vandaag te zien zijn… Gelukkig hebben we de blog met foto nog!

Lees De meest romantische plek van Venetië

Apenstaartjes en slakkenhuisjes
De leukste ontdekking van afgelopen jaar was wel dat het @-teken, het welbekende apenstaartje of chiocciola (slakkenhuisje) in het Italiaans, al in het zestiende-eeuwse Venetië gebruikt zou zijn. In documenten van Venetiaanse kooplieden duikt het apenstaartje regelmatig op. Het oudste document waarin een @ is aangetroffen, dateert uit 1536. Het bevindt zich niet in Venetië zelf, maar in het Instituut voor de Economische Geschiedenis in Prato (Toscane). Het is ene brief van de Florentijnse koopman Francesco Lapi, die in een document het aantal amforen dat vanuit Rome naar Spanje verscheept moest worden aanduidde met het @-teken.

Lees Apenstaartjes en slakkenhuisjes

Het Efteling-gevoel in Rome
Mijn stukje over het sprookjesachtige Quartiere Coppedè, een bijzondere wijk in Rome, mag zeker niet ontbreken op dit lijstje. Niet alleen is dit kleine stukje Rome echt een van de mooiste die ik ooit zag, maar ook kreeg ik naar aanleiding van dit stukje een bericht van mijn oud-leraar klassieke talen, die toevallig naar informatie over deze wijk op zoek was. Aangezien hij er met zijn twee collega’s verantwoordelijk is geweest voor de kiem van mijn Italiëpassie, is het een eer om te weten dat hij nu regelmatig meeleest en mijn boek zich bij zijn collectie heeft mogen scharen.

Quartiere Coppedè zelf is echt een must see als je naar Rome gaat komend jaar. Je staat echt ademloos te kijken naar alle details: mozaïeken, schilderingen, grappige reliefs, monsterachtige wezens, een zonnewijzer, kleine schoorsteentjes, grappige afdakjes, balkonnetjes, erkers…

Lees Het Efteling-gevoel in Rome

In bocca al lupo
Af en toe komt er natuurlijk ook een beetje Italiaans voorbij op Ciao tutti. Muziek, gedichten, een kort verhaal of een uitdrukking. In mei schreef ik over de Italiaanse uitdrukking in bocca al lupo! Letterlijk betekent dit ‘in de muil van de wolf!’. De betekenis is echter minder gevaarlijk; een Italiaan zal het tegen je zeggen als hij je veel succes wil wensen met een bepaalde onderneming, zoals een examen of een sollicitatiegesprek. Wil je als een echte Italiaan voor de dag komen, antwoord dan niet met ‘Grazie!’ maar met Crepi!’ – oftewel ‘Dat hij moge creperen!’ (waarmee hij uiteraard staat voor de wolf).

Lees In bocca al lupo

De hond met de zes poten
Iedereen die wel eens in Italië is geweest, kent hem: de hond met de zes poten. Het is het logo van AGIP (dat nu ENI heet). Een pomphouder wist het verhaal achter deze hond en vertelde: ‘De zes poten van deze hond staan voor de vier wielen van de auto, plus de twee benen van de bestuurder.’ Hij knipoogde naar mijn medereiziger en voegde daar glimlachend aan toe: ‘Alleen als al die zes benen een eenheid vormen, zal de auto zich snel voortbewegen. Mits hij voorzien is van de brandstof van ENI natuurlijk. Vandaar ook dat de hond vuur spuwt.’

Lees De hond met de zes poten

Duivelse hoek in Florence
Apenstaartjes, wolven en honden, daar draai ik mijn hand niet voor om. Maar de duivel trotseren? Dat is toch een ander verhaal, zeker in zo’n katholiek land als Italië. Toch deed ik het, zomaar op een Floretijnse straathoek. Het verhaal achter de bronzen diavolo is een van de redenen dat ik zo van Italië houd. Achter alles zit een bijzondere geschiedenis, een grote naam, een bijzonder verhaal. Of het allemaal waar is? Vast niet, maar zoals de Italianen zeggen: se non è vero, è ben trovato (als het niet waar is, is het in elk geval goed gevonden). En dat is wat telt!

Lees Duivelse hoek in Florence

De dood van de Italiaanse cinema
Een van de blogs waar ik zelf het meest trots op ben, is het verhaal over de staking in Cinecittà. Toen ik met collega Willemijn van Dijk, fotografe Chantal Ariëns en Rosita Steebeek in Rome was vooreen artikel, brachten we een bezoek aan de filmstudio’s van Cinecittà, waar Rosita lange tijd regelmatig kwam. We zagen al van verre dat er bij de ingang nogal wat commotie was. Cinecittà bleek te zijn bezet, door de eigen medewerkers die zich verzetten tegen de sluiting van de studio’s op deze historische plek.

Hier gaat een journalistenhart sneller van kloppen, dus we lieten ons gevieren informeren over wat er nu precies aan de hand was. We spraken met twee medewerkers, van wie er eentje een oude bekende van Rosita Steenbeek blijkt te zijn – ze werkten lang geleden samen op de set van Ginger e Fred.

Lees De dood van de Italiaanse cinema

Het verdwenen Rome
De website Roma Sparita (Verdwenen Rome) biedt een unieke kijk op het Rome dat er niet meer is. De foto’s die ik in oktober op mijn blog plaatste zijn afkomstig uit het gedeelte Scene di vita, en genomen tussen 1960 en 1970. Ze geven stuk voor stuk een unieke kijk op Rome, net als de andere 14990 foto’s die op de website te zien zijn. Goed voor urenlang kijkplezier, herkenningspunten en nieuwe ontdekkingen!

Lees 10x het verdwenen Rome

Een sympathiek kopje koffie
Op 10 december was het Il giorno del caffè sospeso, de dag van de caffè sospeso – een prachtige traditie die tot voor kort nog de normaalste zaak van de wereld was in de Napolitaanse koffiebarretjes. Ik schreef eerder al over deze schitterende gewoonte, maar hoorde ook van veel Napolitanen dat de caffè sospeso met uitsterven bedreigd wordt, zeker in deze tijden van crisis. Zonde, en daarom luidde ik graag de noodklok voor deze sympathieke traditie.
Een van de lezers wist me overigens te vertellen dat de Coffee Company de caffè sospeso, weliswaar in een iets ander jasje, ook in Nederland heeft geïntroduceerd. Complimenti!

Lees Een sympathiek kopje koffie

Rest mij nog jullie een hele fijne jaarwisseling te wensen, met veel linzen en een stuk varkensworst, of in elk geval dat wat deze etenswaren symboliseren: rijkdom, overvloed en geluk. Tot morgen, in het nieuwe jaar!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

5 reacties

 1. Ik geniet elke dag opnieuw van je stukjes en ik wens je dan ook een fijne jaarwisseling en een heel mooi en goed 2013, met weer heel veel Italie!
  groetjes,

 2. Ja als je het allemaal weer voorbij ziet komen, is het jaar snel voorbij gegaan.
  Allemaal weer zo herkenbaar. Heerlijk om iedere morgen een stukje Italie te lezen en met zoveel variatie!
  Op naar een nieuw jaar met vast heel veel mooie en leuke stukjes.
  Fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2013! Ciao, ciao!

 3. Bedankt voor al je leuke stukjes elke dag!
  Het brengt Italie toch een beetje dichterbij!!
  Een gezellige jaarwisseling en veel gezondheid en geluk voor 2013!!!

 4. Iedere dag begint leuk met een stukje Italië; bedankt daarvoor! Wens je een gezellige jaarwisseling en al het goede voor 2013!!

 5. Wij( Mineke en Robert) genieten dagelijks van je stukjes.
  We wensen je een persoonlijk en zakelijk voorspoedig en gelukkig en gezond 2013.,
  Robert.
  PS het Agip stukje vond ik uitmuntend leerzaam ik vroeg me al jaren af hoe dat met die 6 potige hond zat .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *