Home » Nieuws uit Italië » 10 Italiaanse tips in New York
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

10 Italiaanse tips in New York

Vorig jaar januari hoorde Saskia in de Noord-Italiaanse sneeuw dat ze twee vliegtickets had gewonnen naar New York, met een blog over de culinaire hoogtepunten van Bologna. Samen met haar broer Paul, een groot fan en kenner van New York, vloog Saskia in september van Schiphol naar JFK om New York te ontdekken – natuurlijk mét een lijstje met Italiaanse hot spots op zak.

New-York

Deze week doet Saskia op Ciao tutti verslag van haar belevenissen. Gezien alle reizen en reisjes die we in Italië maakten, kwam het er niet eerder van, maar komende dagen kun je je onderdompelen in Italiaans New York. We beginnen vandaag met 10 Italiaanse ontdekkingen in New York. Sommige plekken worden later deze week nog in detail uitgelicht, omdat er meer over te vertellen is dan we in deze blog kwijt kunnen.

Italiaanse koffie in New York
We begonnen onze eerste dag in New York met een cappuccino bij Caffebene. Het was soms even zoeken naar een alternatief voor Starbucks, maar dat hadden we er graag voor over. Het is namelijk ook in New York toch wel erg lekker om de dag ook in New York op z’n Italiaans te starten, met goede koffie en een Italiaanse cornetto.

Caffebene-New-York

Naast Caffebene zijn er meer aanraders voor een échte cappuccino of espresso, zoals Aroma Espresso Bar (Soho), Baba e Blue Bottle Coffee (beide in Williamsburg, Brooklyn), Everyman Espresso (East Village), Gorilla Coffee (Brooklyn), Maialino (in het Gramercy park Hotel), Ninth Street Espresso (Chelsea Market), Stumptown Coffee Roasters (Broadway) en Zibetto Espressobar (Midtown). Proef zeker ook de caffé affogato (espresso met vanille-ijs) bij Five Leaves (Brooklyn).

Originele cappuccino?
We bezochten ook Caffe Reggio (bij Washington Square Park), dat in 1927 zijn deuren opende en daarmee het oudste café van Greenwich Village is. Dit zou het New Yorkse thuis moeten zijn van de originele cappuccino, die uiteraard geproefd moest worden. Het begint veelbelovend, met een schitterende La Pavoni-espressomachine uit 1902, maar helaas voor de cappuccino – de machine is niet meer in gebruik. De espresso die met een modernere machine wordt gemaakt is prima, maar de hoeveelheid en de hitte van de melk die voor de cappuccino wordt gebruikt, doen ons terugverlangen naar de bovengenoemde adressen.

cappuccino-Caffe-Reggio-New-York (1) cappuccino-Caffe-Reggio-New-York (2) cappuccino-Caffe-Reggio-New-York (3) cappuccino-Caffe-Reggio-New-York (4)
De highlights met een Italiaans tintje
Natuurlijk hebben we ook veel van de beroemde bezienswaardigheden bezocht. Omdat het Saskia’s eerste keer in New York was, gingen we op pad met de New York CityPass. Deze pas (die negen dagen geldig is) geeft gratis toegang tot het Empire State Building, het panoramaterras van Rockefeller Center (of het Guggenheim), het American Museum of Natural History, het Museum of Modern Art, het Metropolitan Museum of Art (inclusief toegang tot de middeleeuwse kunstschatten in The Cloisters) en tot het Vrijheidsbeeld en Ellis Island.

New-York-City-PassAmerican-Museum-Natural-History-New-YorkSaskia bij het American Museum of Natural History

Wij genoten tot twee keer toe van een geweldig uitzicht over New York (overdag vanaf Top of the Rock en ’s avonds vanaf het Empire State Building), omringd door wolkenkrabbers. Vanmiddag vertellen we iets meer over een Italiaans project dat deze hoge flats als inspiratie gebruikte.

Manhattan-wolkenkrabbers-skyline-New-York (2)

Ook voeren we langs het Vrijheidsbeeld (dat overigens zou zijn gebaseerd op een schets uit Florence) en maakten kennis met de eerste Italiaanse immigranten op Ellis Island, waar we later deze week meer over vertellen.

Italiaanse meesters
We bewonderden oude en moderne Italiaanse kunst in het MoMa, in het Met en in The Cloisters. Komende week laten we jullie een paar van de prachtige museumstukken zien, met vooral de Romeinse kunstwerken in het Metropolitan Museum of Art.

Metropolitan-Museum-Art-New-York

Hier tippen we alvast The Frick Collection, met onder andere een portret van Doge Giovanni Mocenigo, gemaakt door Gentile Bellini, en een portret van Pietro Aretino, geschilderd door Titiaan. Ook vind je hier een prachtig gebeeldhouwd engelenhoofdje van Gianlorenze Bernini. Een pareltje voor kunstliefhebbers, dat helaas door de overweldigende hoeveelheid grote musea in New York nog wel eens wordt overgeslagen. Voor ons – en voor jullie hopelijk ook – echter een schitterende adempauze in hectisch New York, waar we uren rond hebben gedwaald.

The-Frick-Collection-New-York (2)

Een Italiaanse stier in New York
Midden in het drukke financiële centrum van New York, even voorbij de hoek van Broadway en Morris Street, staat een enorme bronzen stier met Italiaanse roots. Het is een ontwerp van Arturo di Modica, een Italiaanse kunstenaar die maar liefst 350.000 dollar uit eigen zak betaalde om de drie-en-een-halve ton wegende Charging Bull in zijn studio in Soho te kunnen maken en hem eind jaren tachtig een plekje te kunnen geven op Wall Street.

Charging-Bull-New-York

Little Italy
Over Little Italy kunnen we heel kort zijn. Het is al lang niet meer de wijk vol authentieke Italianen die het ooit was. Wij waren er rondom het feest van San Gennaro, met allerlei kraampjes vol ‘authentiek Italiaanse’ delicatessen die je in Italië zelf voor zover wij weten niet eet. Feestelijk was het wel, dankzij de vele versieringen en straatkunst, maar volgens de New Yorkers die we ontmoetten, moeten we voor ‘het nieuwe Little Italy’ inmiddels naar Arthur Avenue in de Bronx. Helaas kwamen we daar niet meer aan toe, maar bij een volgend bezoek aan New York gaan we met een lege maag op weg naar Arthur Avenue.

Little-Italy-New-York

Later deze week duiken we in een aparte blog terug in de tijd, aan de hand van de geschiedenis van de Italiaanse immigranten in New York, met het begin van de wijk die zou uitgroeien tot Little Italy.

Chelsea Market en High Line
Voor authentieke Italiaanse delicatessen breng je nu beter een bezoek aan Chelsea Market, in het hippe Meatpacking District. Hier vind je onder andere Buon Italia en Giovanni Rana. We lunchten bij dit laatste adresje, waar we later deze week uitgebreid over zullen vertellen.

Giovanni-Rana-New-York

Na de lunch bij Giovanni Rana liepen we een groot deel van de High Line, een prachtig stadspark dat boven de stad loopt, op de plek waar ooit een spoorlijn liep. Ideaal om de uitgebreide lunch te verbranden, zodat we weer genoeg plek hadden voor een ijsje van L’Arte del Gelato, dat naast een vestiging in Chelsea Market ook een plek op de High Line heeft. Heerlijk om zo in het groen te genieten van een Italiaans ijsje!

High-Line-New-York-1 High-Line-New-York-2Arte-del-Gelato-New-York (1) Arte-del-Gelato-New-York (2)

Eataly
Een Italiaans bezoek aan New York is niet compleet zonder over de drempel van Eataly te zijn gestapt. We verlekkerden ons aan alle verleidelijk uitgestalde delicatessen, aan de verse pasta en de talloze Italiaanse drankjes en schoven uiteraard aan voor de lunch. Ook proefden we Italiaans bier in de Birreria op het dakterras. Daarover morgen meer!

Eataly-New-York (1a) Birreria-Eataly-New-York (3)

Dean & Deluca
Krijg je net als wij nooit genoeg van Italiaanse delicatessen? Ga dan zeker ook even naar binnen bij Dean & Deluca (560 Broadway). Hier vind je zo mogelijk nóg meer Italiaanse delicatessen dan bij Eataly. Van verse pasta en salades tot risottorijst, van tomatensaus tot pizza bianca, van olijfolie en balsamico tot vers brood, van gedroogde pasta tot olijven – hier kun je je maag – en je koffer – meer dan goed vullen!

Dean-Deluca-New-York (1) Dean-Deluca-New-York (3) Dean-Deluca-New-York (4)Dean-Deluca-New-York (2)

Fietsen in Brooklyn
Uiteraard hebben we niet alleen maar gegeten in New York. We hebben wat tegenwicht aan al die calorieën geboden door op de pedalen te stappen en de wijk Brooklyn per fiets te verkennen. Tijdens een fascinerende tocht met Bikelyn (Biking in Brooklyn) ontdekten we bijzondere plekken in deze wijk, waarbij gids Daan speciaal voor ons extra aandacht besteedde aan de Italiaanse historie die hier te vinden is. Maar daarvoor later deze week meer.

fietsen-Brooklyn-New-Yorkop weg naar Italiaanse ontdekkingen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *