Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Venetië toont 52 unieke schetsen van Da Vinci

Niet alleen in Rotterdam wordt Da Vinci’s erfenis tijdens een bijzondere tentoonstelling in het zonnetje gezet. Ook in de Gallerie dell’Accademia in Venetië is het werk van dit beroemde Italiaanse genie te bewonderen, tijdens de tentoonstelling ‘Leonardo da Vinci – L’uomo universale’.

Da-Vinci-Venetie

Nog tot en met 1 december 2013 kun je hier een bewonderende blik werpen op een aantal uitzonderlijke schetsen van Da Vinci, stuk voor stuk gesigneerd door de grote meester zelf. Al deze schatten worden normaal gesproken bewaard in het Gabinetto dei Disegni (Kabinet van de Schetsen) van de Gallerie dell’Accademia. Al sinds 1822 is men trots op dit bezit, dat echter niet vaak tentoongesteld wordt. 25 van de tentoongestelde schetsen waren zelfs nooit eerder openbaar; de andere waren te zien tijdens een expositie die 33 jaar geleden werd gehouden, in 1980.

Naast deze zeer bijzondere schetsen zijn er nog eens 27 andere pagina’s uit Da Vinci’s schetsboeken te zien, afkomstig uit de Biblioteca Reale in Turijn, de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale in Parma, de Koninklijke collectie van Windsor Castle, het British Museum in Londen, het Louvre in Parijs en het Ashmolean Museum in Oxford.

Venetie-12

Jaren in het donker…
Het neusje van de zalm dus, met unieke werken van een bijzonder talent. Een tentoonstelling, zo zegt het Venetiaanse museum, ‘die slechts eenmaal per generatie valt te bewonderen’. Na deze tentoonstelling moeten de meeste schetsen namelijk onverbiddelijk terugkeren naar een donkere plek, soms zelfs voor een aantal jaren, om te voorkomen dat ze door het licht beschadigd raken en de aantekeningen en schetsen van Da Vinci voor altijd verloren gaan.

… maar nu even in de schijnwerpers
Wat valt er allemaal te zien? Veel schetsen waarin Da Vinci steeds opnieuw worstelde met proporties, met als uiteindelijk grandioze resultaat L’Uomo Vitruviano, de Man van Vitruvius, een schitterende combinatie van kunst en wetenschap.

Daarnaast unieke botanische schetsen, met bloemen en bladeren, waarbij er van sommige pagina’s zelfs voor- en achterkant zijn te zien. Minder lieflijk zijn de schetsen van wapens en ander oorlogsmaterieel.

Venetie-7

Een apart gedeelte van de tentoonstelling is gewijd aan Da Vinci’s Battaglia di Anghiari, met een reconstructie van de geschiedenis van dit fresco, dat Leonardo da Vinci schilderde voor de Salone dei Cinquecento in het Palazzo Vecchio in Florence. Er zijn maar liefst tien voorbereidende schetsen te zien voor dit meesterwerk, dat verborgen zou zijn achter de door Vasari geschilderde veldslag.

De sectie Leonardo e la Francia (Leonardo en Frankrijk) onthult twee mooier dan mooie schetsen: de zogenaamde Danzatrici, twee vrouwen die dansen met sluiers en doeken, en de beroemde Pointing Lady uit Windsor. Beide werken onthullen een weinig bekende kant van Leonardo, namelijk die van organisator van grote hoffeesten, met name aan het hof van Ludovico il Moro in Milaan.

De tentoonstelling geeft ten slotte een mooi beeld van Leonardo’s productie tussen 1478 en 1516, met tekeningen van natuur, wapens, lichaamsdelen, personen, lenzen, mechanieken en voorbereidende schetsen voor onder andere zijn Laatste Avondmaal, de Heilige Familie, verschillende Madonna’s en Christus die het kruis draagt.

Virtueel voorproefje
Genoeg gezegd, we laten Da Vinci’s talent voor zich spreken met een virtueel voorproefje van een aantal van de in totaal 52 verzamelde schetsen:

Venetie-1 Venetie-2 Venetie-3 Venetie-4 Venetie-5 Venetie-6 Venetie-8 Venetie-9 Venetie-10 Venetie-11

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *