Home » Kunst uit Italië » Titiaan in Haarlem en in Puglia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Titiaan in Haarlem en in Puglia

Niet alleen in Rome wordt Titiaan in het zonnetje gezet: ook dicht bij huis, in Haarlem, en in het diepe zuiden van Italië, in Puglia, wordt de Venetiaanse schilder geëerd met een tentoonstelling.

Frans-Hals-Oog-in-oog-met-Rembrandt-Rubens-Titiaan

Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan
Vanaf vandaag is in het Frans Hals Museum een bijzondere tentoonstelling te zien. Voor het eerst worden sleutelstukken van Frans Hals getoond te midden van schilderijen van beroemde collega’s als Titiaan, Rembrandt, Van Dyck, Jordaens en Rubens. De presentatie plaatst Hals’ virtuoze penseelwerk in een breder verband, evenals de directheid waarmee hij zijn onderwerpen in beeld bracht.

De tentoonstelling werpt daarmee een nieuw licht op Hals’ ambities en positie in de zeventiende eeuw, een tijd waarin het ontwikkelen van een eigen stijl en het overtreffen van andere meesters een belangrijk streven was voor schilders. De schilderijen zijn afkomstig uit onder andere the National Gallery in Londen, het Prado in Madrid, het Louvre in Parijs en diverse particuliere collecties.

Met de tentoonstelling ‘Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaanviert het Frans Hals Museum dat het in 2013 100 jaar bestaat. De expositie is te zien tot en met 28 juli 2013.

Tiziano, Bordon e gli Acquaviva d’Aragona
In de Galleria Nazionale della Puglia, in Britonto (vlak bij Bari) is tot en met 8 april onder andere een zelfportret van Titiaan te zien. Het werk dat echter het meest de moeite waard is, werd ook ooit aan Titiaan toegeschreven, maar wordt nu verondersteld te zijn geschilderd door Paris Bordon. Het is het portret van Giulio Antonio II Acquaviva d’Aragona, dat zich in een Britse privécollectie bevindt en tot nog toe nooit werd tentoongesteld.

Titiaan-Puglia

Volgende week zijn we een paar dagen in Puglia, dan gaan we zeker even kijken. De Galleria Nazionale della Puglia is elke dag (behalve woensdag) geopend van 9.00 tot 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *