Download gratis de Ciao tutti app!

Tiepolo en Veronese: kleuren van verleiding

Het is een unieke kans: voor het eerst kun je de twee delen van Giambattista Tiepolo’s Mosè salvato delle acque, die al sinds de jaren twintig van de negentiende eeuw van elkaar gescheiden zijn, herenigd zien. De originele compositie van het schilderij, zoals gedocumenteerd in een kopie van zoon Giandomenico Tiepolo, plaatst de Mozes (normaal gesproken in bezit van de Scottish National Gallery) naast De Hellebaardier (l’Alabardiere), een werk uit de Agnelli-collectie uit Turijn. De twee delen van het doek, die zolang elk hun eigen weg hebben gevolgd, laten nu lichte verschillen in kleuren zien.

Giambattista Tiepolo (1696-1770), de kunstschilder uit Venetië die vooral beroemd werd als vertegenwoordiger van de rococo, liet zich in zijn werk inspireren door de renaissanceschilder Paolo Veronese (1528-1588). Ook de samenstellers van de expositie vonden bij hem inspiratie: de twee herenigde delen van Tiepolo’s doek worden tentoongesteld naast Paolo Veronese’s versie van Mosè salvato dalle acque uit het Musée des Beaux Arts in Dijon. De twee werken gaan zo voor de ogen van de bezoeker de confrontatie met elkaar aan. Meteen wordt duidelijk dat Tiepolo een band voelde met Veronese: hij vond in hem een stimulans om zichzelf te blijven overtreffen, zodat hij kon uitgroeien tot een van de hoofdrolspelers van de Europese schilderkunst in de zeventiende eeuw.

Tiepolo – Mosè salvato dalle acque
Tiepolo – l’Alabardiere

In het bisschoppelijk paleis van Udine neemt Tiepolo in de tentoonstelling I colori della seduzione. Giambattista Tiepolo e Paolo Veronese de bezoeker letterlijk vanaf dat beginpunt, de Mosè salvato delle acque, mee op een creatieve reis. Het is een reis die langzaam beweegt van imitatio naar aemulatio van Paolo Veronese – waar hij hem eerst probeerde te evenaren, deed hij later steeds meer pogingen hem te overtreffen. Kijken naar het werk van Veronese betekende voor Tiepolo het opnieuw interpreteren van religieuze en antieke thema’s, van het gebruik van ensceneringen in de natuur, van architectonische perspectieven en decoratieve weelderigheid. En het betekende het zich toe-eigenen van een helder palet van zuivere kleuren en schaduwen in verschillende tinten.

De tentoonstelling is verdeeld in vier secties waarin een aantal werken van Tiepolo en Veronese steeds de confrontatie met elkaar aan gaan. Die vier delen zijn gebaseerd op de verschillende bijbelse/antieke thema’s die door beide schilders behandeld zijn: Mosè salvato dalle acque (Mozes gered door het water), de Ratto d’Europa (Roof van Europa), de Cene e i Banchetti (Maaltijden en Banketten) en de Adorazione dei Magi (Aanbidding van de Magiërs). Naast de grotere doeken wordt ook steeds een aantal schetsen en tekeningen tentoongesteld, die de verschillende manieren waarop Tiepolo de figuratieve erfenis van Veronese heeft herlezen laten zien.

Veronese – Mosè salvato dalle acque
Veronese – Adorazione dei Magi
Veronese – Ratto d’Europa

Naast deze collectie heeft de tentoonstelling ook een groep prachtige fogli (geïllustreerde boeken) van Tiepolo en Veronese in bruikleen van verschillende prominente musea (Galleria degli Uffizi, Victoria and Albert Museum, Ashmolean Museum, Département des Arts Graphiques van het Louvre, Schlossmuseum in Weimar en Städel Museum in Frankfurt). De collectie schilderijen, schetsen, tekeningen en illustraties levert een levendige dialoog op die je niet alleen meeneemt op een reis door de kunstgeschiedenis van de zeventiende eeuw, maar ook op de persoonlijke, creatieve reis van een zeventiende-eeuws kunstenaar en zijn grote voorbeeld.

De tentoonstelling bezoeken
De tentoonstelling I colori della seduzione. Giambattista Tiepolo e Paolo Veronese, georganiseerd ter ere van de vierde editie van de jaarlijkse Giornate del Tiepolo, is van 17 november 2012 tot 1 april 2013 te zien in het Castello di Udine – Galleria d’Arte Antica.

17 november 2012 – 1 april 2013
Castello di Udine – Galleria d’Arte Antica , Via Lionello 1 – Udine
Toegangsprijs: € 8,00 (inclusief een bezoek aan de Galleria d’Arte Antica)

De tentoonstelling is gratis voor houders van een FVG Card, de toeristische pas van Friuli Venezia Giulia. De FVG Card is te koop bij alle infopoints van TurismoFVG, in hotels en bij verschillende reisbureaus (vanaf € 15 voor twee dagen, de pas is geldig voor een volwassene en een kind tot 12 jaar).

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.