Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Street art uit Florence schittert in Knokke

Wie Florence bezoekt, bewondert meestal vooral alle kunstwerken uit de renaissance. Michelangelo’s David en Botticelli’s Venus worden dagelijks door duizenden ogen aangestaard en even zo vaak met camera of smartphone vereeuwigd.

Florence kent echter ook heel veel street art. We noemden al vaker de straatkunst van Clet, die verkeersborden voorziet van een kunstige knipoog.

Clet-2 Clet-1

Maar er is ook Blub, die onder de naam l’arte sa nuotare (‘kunst kan zwemmen’) kunstwerken uit de renaissance op straat voorziet van duikbrillen, snorkels en luchtbellen.

Blub-Venus

En er is Exit/Enter, bekend om de rode ballonnetjes die onverwacht op straathoeken zweven.

exit-enter-girl-in-florencefoto: Girl in Florence

Eric van Esser, eigenaar van The Cappelleschi Gallery in Knokke, werd geraakt door deze street artists en besloot ook wat werk van de kunstenaars die het Florentijnse straatbeeld sieren naar België te halen. Tot en met Pasen 2015 kun in zijn galerie genieten van unieke straatkunst, maar we geven hier alvast een voorproefje:

Clet – verkeerskunstenaar van de ziel
De verkeerskunstenaar van de ziel, zo noemen de Florentijnen Clet ook wel. Hij tovert dan ook met kleine aanpassingen gewone verkeersborden om tot symbolen die je meteen doen glimlachen. Zonder de betekenis van de borden te schaden, overigens, want het moet natuurlijk wel veilig blijven. Maar dankzij Clet fietsen we toch altijd nog blijer door Florence dan we zonder zijn borden zouden doen…

Clet (1) Clet (2)foto’s: Italianvideophotoagency / Shutterstock.com

Blub: kunst die kan zwemmen
Blub tekende in Florence onder andere een duikbril voor Dante, van Mona Lisa, van Venus en van David, maar in Knokke zien we Belgische iconen als Magritte, Jacques Brel en de jonge singer/songwriter Stromae. De boodschap is duidelijk: wie in de kunstenaarswereld wil zien te overleven, moet kunnen zwemmen. Blub in de tentoonstellingscatalogus: ‘Het water staat symbool voor de crisis en de problemen. De kunst kan aanmoedigen om crisis en problemen te overwinnen. Daarvoor heb je alleen een duikbril nodig en moet je leren zwemmen en daartoe daag ik iedereen uit.’

Blub-Dante Blub-engel Blub-Mona-Lisa

Exit/Enter – rode ballonnetjes
Onder deze Engelse naam opereert een anonieme Italiaanse artiest in de straten van onder andere Florence, Rome, Amsterdam en Berlijn. De kunstenaar heeft al vaak verklaard hoe zijn uitzonderlijke hoofdpersonage geboren is: ‘Het mannetje is er altijd geweest in mijn tekeningen op papier. Het dook vaker en vaker op in mijn werk, bewoog zich en ging in interactie met andere tekens in mijn schetsboek. Tot ik er op een nacht eentje bevrijd heb op straat.’

Zijn creaties die wij opmerkten, hingen vaak aan rode ballonnetjes. In de catalogus bij de tentoonstelling lezen we: ‘Ze balanceren hoog op lange ladders in een poging de hemel aan te raken of in een koers naar bloemen en hartjes. Zo worden ze een boodschap van lichtheid, een uitweg of zelfs een vlucht uit de koortsachtigheid van deze moderne wereld. Maar ze zijn vooral een uitnodiging om jezelf te zoeken en terug te keren naar waarden die even eenvoudig als zuiver zijn.’

Exit-Enter Exit-Enter-street-art-2

Geniet van deze schitterende street art, indien mogelijk in Florence zelf maar tot begin april 2015 ook in Knokke!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

 1. Geachte Mevrouw/ Geachte Heer,

  Mijn dank om het bericht ivm onze streetart expo te plaatsen .
  Door het grote succes zal de tentoonstelling verder te zien zijn tot Pasen.
  Omdat wij het merendeel werken met Italiaanse kunstenaars zal ik zo vrij zijn bij elke nieuwe tentoonstelling n pers schrijven te laten geworden .
  Mijn oprechte dank,
  eric

 2. Wat een goed nieuws Eric, dank voor het melden – ik pas het zo ook even aan in de blog zelf!
  En graag, nieuws over Italiaanse kunstenaars is altijd welkom. Grazie!

 3. Wat heerlijk en lichtvoetig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *