Home » Kunst uit Italië » Russische regen in Venetië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Russische regen in Venetië

Vorige week bezochten we de Biennale in Venetië. Een van de hoogtepunten van deze editie is het Russische paviljoen. Hier regent het gouden munten, die alleen door dames mogen worden opgevangen – door een doorzichtige paraplu beschermd tegen de muntenregen.

Biennale-Rusland-Venetie

Ook wij mochten wat Russische regen opvangen:

Biennale-Rusland-Venetie (3)Biennale-Rusland-Venetie (2)

De installatie is een creatie van Vadim Zakharov, die zich liet inspireren door de mythe van Danaë. Danaë is de dochter van Eurydice en Akrisios, de koning van Argos. Wanneer Akrisios te horen krijgt dat hij door zijn kleinzoon zal worden vermoord, besluit hij Danaë, zijn enige dochter, op te sluiten in een bronzen toren tot ze te oud is om nog kinderen te krijgen. Tijdens haar gevangenschap komt oppergod Zeus echter regelmatig langs. Vermomd als gouden regen weet hij door het tralievenster de toren binnen te dringen.

Danaë raakt zwanger en krijgt een zoon, Perseus. Zodra de koning van het bestaan van deze jongen hoort, laat hij moeder en zoon in een kist opsluiten. Vervolgens laat hij de kist in zee gooien, zodat hij veilig is voor zijn kleinzoon. De kist zinkt echter niet en drijft naar een eiland, waar zowel Danaë als Perseus worden gered.

Het verhaal krijgt nog een spannend vervolg, maar dat is voor de installatie van Zakharov niet zo relevant meer. Het gaat hier om de regen van gouden munten, die eindeloos op de doorzichtige plu’s van de bezoekende dames tikt. De verzamelde muntjes worden in een emmer gegooid, die weer omhoog wordt getakeld zodat de gouden regen onverminderd naar beneden stroomt.

Biennale-Rusland-Venetie (1)

Een van de opgevangen muntjes mogen we gelukkig meenemen als herinnering aan ons bezoek, met op de achterzijde schitterende symbolische waarden om voor altijd te koesteren.

muntjes

Morgen nog vijf tips voor de Biennale!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *