Home » Kunst uit Italië » Rafaëls grote liefde als inspiratiebron
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Rafaëls grote liefde als inspiratiebron

Veel schilders hebben zich laten inspireren door het verhaal van Rafaëls grote liefde voor Margherita, de bakkersdochter die hij zo prachtig op doek vastlegde. Onder hen de Franse schilder Jean Auguste Dominique Ingres en de Spaanse kunstenaar Picasso, die zelfs een hele reeks etsen aan het paar wijdde.

Ingres maakte (rond 1814) een groot schilderij van de schilder, met op zijn schoot het onderwerp van zijn schilderij, zijn geliefde Margherita, die het model zitten even onderbreekt voor de liefkozingen van haar minnaar.

Rafaël en Margherita – Ingres

Rafaël kijkt Margherita echter niet aan; terwijl hij haar met beide armen omvat, is zijn blik afgedwaald naar het portret dat hij van haar aan het maken is. Achter het liefdespaar zien we een ander werk van Rafaël staan, Madonna della Seggiola oftewel Madonna van de Stoel (aangezien duidelijk een stukje stoel te zien is op het doek).

Op de achtergrond zien we een opzijgeschoven gordijn dat een blik op het Vaticaan biedt, een van de belangrijkste opdrachtgevers van Rafaël, die zijn amoureuze omgang met Margherita nauw in de gaten hield.

Ook Picasso was gefascineerd door de legendarische liefde tussen de schilder en zijn model. In 1968, toen hij zelf 87 was, tekende hij een serie van maar liefst 347 etsen. Vijfentwintig daarvan zijn pornografische etsen met Rafaël en Margherita in de hoofdrol.

Rafaël en Margherita – Picasso

Op een van deze etsen, die hierboven is afgebeeld, zien we Rafaël met zijn penseel schilderspalet nog in de hand in bed liggen, alsof hij vlug zijn werk heeft onderbroken om met zijn model de liefde te bedrijven – wat wellicht ook wel het geval was. Onder het bed huist niemand minder dan Michelangelo, die stiekem toekijkt hoe zijn rivaal zijn schilderwerk verwaarloost ter ere van de liefde.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *