Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Picasso’s Italiaanse portret

Zoals beloofd vanmiddag het sluitstuk van de tentoonstelling Raffaello verso Picasso, met een prachtig Italiaans portret dat is ontsproten aan de creativiteit van de Spaanse schilder Picasso.

Wie zijn L’Italienne (‘De Italiaanse’) ziet, wordt direct geraakt door de enorme creativiteit die hieruit spreekt. De kunstenaar weet als geen ander gebruik te maken van kleur en vorm om een gevoel over te brengen.

Uit dit werk blijkt hoe veelzijdig Picasso was – net als de Italiaanse vrouw. Zie je in eerste instantie namelijk alleen een Italiaanse dame met een boodschappenmand, die een hand naar haar mond brengt – van verrukking? van verrassing? van ontzetting? – als je langer kijkt, zie je nog heel wat andere figuren naar voren springen.

Staat er bijvoorbeeld geen man achter de Italiaanse, die een arm om haar middel slaat? En die figuren links, is dat nu een bijzondere weergave van de Italiaanse laars? En uiterst links, is dat wellicht Michelangelo’s David, die naar de Italiaanse opkijkt?

We zullen nooit weten wat Picasso allemaal precies heeft willen overbrengen, maar dat maakt zijn Italiaanse dame juist zo schitterend. Er zijn zoveel dingen in te zien, dat iedereen er wel iets in herkent. Veelzijdig, verrassend en verrukkelijk als Italië zelf!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *