Home » Kunst uit Italië » Magnifici Tre – schitterende manuscripten in miniatuur
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Magnifici Tre – schitterende manuscripten in miniatuur

Minstens zo mooi als de beroemdste schilderijen en minstens zo kostbaar als de duurste juwelen: de manuscripten in miniatuur die Lorenzo de’ Medici, ook wel Il Magnifico genoemd, eind vijftiende eeuw liet vervaardigen voor zijn drie dochters, Luisa, Lucrezia en Maddalena, zijn spectaculair. Deze meesterwerken uit de renaissance worden nu voor het eerst gezamenlijk tentoongesteld in de Biblioteca Medicea Laurenziana in Florence. De expositie Magnifici tre. I libri gioiello di Lorenzo de’ Medici is nog tot 20 oktober te zien.

De ‘gouden boekjes’ staan vol prachtige schilderingen, de een nog mooier dan de andere. Deze kleurrijke miniaturen dienen als illustratie bij de gebeden, en zijn niet alleen gemaakt van de mooiste pigmenten maar ook versierd met edelstenen, goud en zilver. Eigenlijk zijn het eerder juwelen dan boeken om in te bladeren.

De miniatuurboeken van de dochters van Lorenzo Il Magnifico zijn normaal gesproken op drie verschillende plekken te zien. Eentje behoort tot de vaste collectie van de Biblioteca Medicea Laurenziana, de ander is te zien in de Bayerische Staatsbibliothek in Munchen en de derde behoort toe aan de Rothschild Collection van Waddesdon Manor, in Groot-Brittannië. Alleen deze week schitteren ze nog samen op de plek waar ze hun oorsprong vinden, waar Lorenzo de’ Medici ze aan zijn dochters schonk als huwelijksgeschenk.

Alhoewel, eigenlijk niet samen, want de miniatuur uit Duitsland is te fragiel om getransporteerd te worden. De versie die je tijdens de tentoonstelling ziet is een bijna niet van echt te onderscheiden facsimile. Eveneens adembenemend mooi, kijk al maar even mee met wat virtuele pagina’s uit het ‘gouden boekje’ van Luisa:

Vanmiddag bladeren we nog even verder, door de miniaturen van Lucrezia en Maddalena.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

 1. Ik heb ze live gezien, het was prachtig! Ik zal er later nog over schrijven en de foto’s publiceren die ik heb gemaakt.

 2. Magnifiek ( om in de sfeer van il Magnifico en ook het Magnificat te blijven 🙂 )

  Dank je wel Saskia.
  Ben benieuwd naar de andere foto,s.
  Een fijne dag ondanks de druilerige regen .
  Roberto

 3. Hoi Saskia,

  Prachtig, wat een schoonheid! Fijn dat je dit moois weer met ons deelt!

  Groetjes,
  Gerry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *