Home » Kunst uit Italië » Leonardo da Vinci’s mooie prinses schittert in Urbino
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Leonardo da Vinci’s mooie prinses schittert in Urbino

In de Salone del Trono, de Troonzaal, van het Palazzo Ducale in Urbino (Le Marche) schittert sinds 5 december Da Vinci’s bella principessa, ‘mooie prinses’. Dit portret, dat volgens de experts Bianca Sforza weergeeft, is slechts sporadisch te bezichtigen. Het is zelfs voor het eerst dat dit werk in Italië te zien is, een unieke kans dus voor wie komende maand in Le Marche is!

Portrait of a young Lady by Leonardo da Vinci

Het portret werd pas recent, na veel twijfel en uitgebreid onderzoek, toegeschreven aan de grote Da Vinci. Het meet slechts 33 bij 22,9 centimeter, maar door deze afmeting wordt La bella principessa, ook wel bekend als Ritratto di una Sforza (‘Portret van een Sforza-dame’) eigenlijk alleen maar mooier. Het is een schitterend kleinood, het portret van Ludovico il Moro’s oudste dochter.

De hertog van Milaan kreeg deze dochter met zijn minnares, Bernadina de Corradis. Helaas lag er geen lang en gelukkig leven voor haar in het verschiet; Bianca Sforza stierf op veertienjarige leeftijd aan de gevolgen van een zwangerschap. Da Vinci wist haar schoonheid echter voor eeuwig vast te leggen…

Da Vinci’s bella principessa is nog tot 18 januari te zien. Voor toegangskaartjes tot het Palazzo Ducale klik je hier.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *