Home » Kunst uit Italië » In de voetsporen van Luca Signorelli
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

In de voetsporen van Luca Signorelli

Vandaag reizen we door het Umbrië van de renaissance, langs het spoor van kunstwerken dat Luca Signorelli hier heeft achtergelaten en die nu extra in de schijnwerpers worden gezet tijdens een bijzondere tentoonstelling.

Eerst iets meer over de kunstenaar zelf. Luca Signorelli werd geboren in Cortona (Toscane), als Luca d’Egidio di Ventura. Volgens Vasari ging hij in de leer bij Piero della Francesca. Signorelli had duidelijk talent, want al op vrij jonge leeftijd mocht hij in Rome samen met Perugino werken aan Het Testament van Mozes in de Sixtijnse Kapel.

Het Testament van Mozes

Na zijn verblijf in Rome keerde Signorelli terug naar Toscane, waar hij onder andere werkte aan een prachtige Annunicatie voor een kerk in Volterra. Ook werd hij gevraagd om de kloostergang van de abdij San Oliveto Maggiore, in de buurt van Siena, te voorzien van fresco’s die het leven van de heilige Benedictus vertellen.

Signorelli’s belangrijkste kunstwerken zijn echter te vinden in Umbrië. Hier werkte hij, zoals we gisteren al zagen, aan Het Laatste Oordeel in de San Brizio-kapel in de Duomo van Orvieto, dat door velen als het hoogtepunt van zijn carrière wordt beschouwd.

Hoog tijd om Signorelli eens extra in het zonnetje te zetten, vonden ze in Umbrië. Daarom kun je nu tot en met 26 augustus 2012 in de voetsporen van Signorelli treden, tijdens een bijzondere tentoonstelling. Deze tentoonstelling wordt namelijk niet op één plek gehouden, maar is een kunstroute door de hele regio.

Hoogtepunten zijn Orvieto, Perugia en Città di Castello, maar ook kleinere plaatsen als Morra en Umbertide maken er deel van uit. Onderweg kom je de mooiste Signorelli’s tegen. Vandaag een klein voorproefje van deze bijzondere tentoonstelling, met als afsluiting een kunstwerk dat normaal gesproken in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien is. Erg buiten de route, maar na 26 augustus wel wat dichter bij huis!

Luca Signorelli – Vergine con il Bambino e i santi Giovanni Battista, Onofrio, Lorenzo (?) ed Ercolano (?) e un angelo

Luca Signorelli – Vergine con il Bambino, san Giovanni Battista e due profeti, (detta Madonna Medici)

Luca Signorelli – Sacra Famiglia

Luca Signorelli – Vergine con il Bambino

Luca Signorelli – Annunciazione

Luca Signorelli – San Giorgio e il drago

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Signorelli was dé ontdekking tijdens onze vakantie in Italië, de afgelopen 2 weken. Door de regen het museum in Perugia ingejaagd vonden we eerst de schilderijen. Ht hierboven afgebeelde ‘Sacra Famiglia’ was een topper, maar ook een aantal andere schilderijen.
    En, buiten de planning om ook nog naar Orvieto, waar de fresco’s in de kapel van San Brizio overweldigend waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *