Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

I Grandi Veneti

Mijn eerste koffie in Rome dronk ik, zoals meestal na even weg te zijn geweest uit de stad, in het cafeetje van het Chiostro del Bramante. In dit voormalige klooster worden vaak schitterende tentoonstellingen gehouden. Dit keer wees de barista me op de expositie met de mooiste werken van de grote Venetiaanse schilders, die sinds kort te zien is.

Terwijl ik mijn eerste Romeinse cappuccino dronk, vertelde de barman dat de expositie eigenlijk een beetje uit nood geboren is. Vanwege de tijdelijke sluiting van het Museo dell’Accademia Carrara in Bergamo zijn alle schilderijen van de Venetiaanse meester naar het Chiostro del Bramante gebracht, zodat ze niet in een duister depot belanden of tijdens de restauratiewerkzaamheden worden aangezien voor bouwmateriaal.

Zelf maakt hij elke dag wel even een rondje langs de schilderijen, zo vertrouwt de barman me toe. Aangezien het heel rustig is, heeft hij voor zichzelf ook maar een kopje koffie gemaakt en schuift hij bij mij aan tafel. ‘Aangezien ik altijd in Rome heb gewoond,’ zo vertelt hij, ‘vind ik het heerlijk om dankzij deze schilderijen een indruk te krijgen van Venetië, van een stad die zo anders is als Rome.’

Er zijn dan ook tachtig schilderijen te zien, die niet alleen een schitterend beeld van Venetië geven, maar ook van de ontwikkeling van de Venetiaanse schilderkunst. De vroegste werken dateren uit de veertiende eeuw, met grote namen als Bellini en Carpaccio. De doeken uit de zestiende eeuw zijn van de hand van Giorgione, Padovanino en hun tijdgenoten; de zeventiende-eeuwse werken zijn gemaakt door grote meesters als Tiepolo en Canaletto.

Een kleine impressie van de tentoonstelling voor degenen die de komende tijd niet in Rome zijn volgt hieronder. Morgen en overmorgen wat meer achtergrondinformatie over de Venetiaanse schilders!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. wat een prachtig kleurgebruik in deze schilderijen, ik zou er zo naar toe willen vliegen….
    maar ik kijk nou via jouw ogen in het dagelijks verslag, ook leuk hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *