Download gratis de Ciao tutti app

Het ABC van Rome

Dit bijzondere boekje mag niet ontbreken tijdens de Boekenweek. Het is een 100% Italiaanse uitgave, moeilijk in Nederland en Vlaanderen verkrijgbaar, dus zet het boven aan je verlanglijstje bij een bezoek aan de Eeuwige Stad: het ABC van Rome!

ABCRome

Dit abbecedario is een creatie van de jonge designer Alessio D’Ellena. Bij elke letter heeft hij een passend Romeins monument gezocht. Zo zie je de A verstopt in de Piramide, de B (op zijn rug) in de Boog van Constantijn en de C in een van de galerijen van het Colosseum.

De D past, zoals je hieronder kunt zien, precies in de koepel van de Sint-Pieter, terwijl de E de bogen van het mattatoio, het voormalige slachthuis in Testaccio, vormt, waar nu het MACRO Future is gevestigd. De J gedijt in de ronding van het Circus Maximus:

ABC-Rome (2)ABC-Rome (1)

Er komen heel wat bekende en minder bekende plekken voorbij. Sommige liggen natuurlijk voor de hand, zoals het Pantheon, de Via Appia Antica en Stazione Termini. Andere plekken zijn verrassend. Zo is er een plek voor de Grande Raccordo Anulare (de ring rondom Rome, en de Tangenziale Est, de oostelijke ringweg).

Allemaal samen vormen deze letters een kleurrijk en creatief ABC dat je Rome weer nét even met andere ogen laat bekijken. Heerlijk!

Het ABC van Milaan
Na het Romeinse alfabet maakte D’Ellena ook een Milanese versie. In het abbecedario van Milaan zie je beroemde bezienswaardigheden als de Torre Velasca, het Teatro della Scala en de Pirelli-toren.

ABCMilaanABC-Milaan (2)ABC-Milaan (1)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *