Home » Kunst uit Italië » Herculaneum – kleuren van een begraven stad
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Herculaneum – kleuren van een begraven stad

Herculaneum

In het Archeologisch Museum in Napels wordt vanaf aanstaande vrijdag een bijzondere plek ingeruimd voor Herculaneum, een stadje aan de voet van de Vesuvius dat net als Pompeii tijdens de uitbarsting van de vulkaan werd bedolven – niet onder as en puimsteen, zoals in Pompeii, maar onder een dikke laag modder en lava. De meeste inwoners wisten op tijd te ontkomen, zodat er in Herculaneum bijna geen lichamen werden aangetroffen.

De stad lag lange tijd begraven onder modder en lavaresten. Rond 1710 werden de eerste resten ontdekt, maar pas vanaf 1735, toen Karel van Bourbon koning van Napels was, vonden er gedegen opgravingen plaats. Toch is nog lang niet alles ontdekt; slechts een derde van het oude Herculaneum is opgegraven.

Het stadje fascineert Maria Paola Guidobaldi en Domenico Esposito al van jongs af aan. Samen met fotograaf Luciano Pedicini besloten ze daarom een boek te maken, gewijd aan de schitterende kunstwerken die teruggevonden zijn in Herculaneum. Ercolano, colori da una città sepolta bestaat uit 352 pagina’s met meer dan driehonderd foto’s, die speciaal voor het boek gemaakt zijn.

boek Ercolano colori di una citta sepolta

Het boek kost dan ook wat (€ 144,- in Italië), maar gelukkig kun je een deel van de foto’s nu ook zonder zo’n grote investering bewonderen. Een groot aantal foto’s wordt namelijk tentoongesteld in het Museo Archeologico in Napels, waar ze – tussen de onderdelen van de schitterende collectie van het museum – meer dan goed tot hun recht komen. Zeker een aanrader als je komende maand in Napels bent!

Museo Archeologico Napels (1)

Museo Archeologico Napels (2)

Museo Archeologico Napels (3)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *