Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Getekend: Canova

Niets heerlijker dan een winterse middag in Rome besteden aan een prachtige tentoonstelling. Dwalen langs schetsen, tekeningen, schilderijen of beelden, stilstaan bij al die schitterende details, mijmeren over het brein van de kunstenaar die al dat moois realiseerde. In het Palazzo Braschi kun je nu genieten van de creativiteit van Antonio Canova, een bekend beeldhouwer, die weliswaar in Venetië werd geboren maar lange tijd in Rome woonde en werkte.

De tentoonstelling heet Il segno della gloria; het teken van de eer. En geëerd wordt Canova met deze unieke verzameling schetsen, tekeningen en beelden. Zo zien we een groot deel van zijn oeuvre, niet per definitie allemaal voltooid, maar juist die schetsen geven je als het ware een kijkje achter de schermen, een blik op het proces dat zich voltrok voor een kunstenaar een meesterwerk neer kon zetten.

Canova begon zelf namelijk ook niet meteen met de schitterende beelden waarmee hij later naam maakte, zoals Amor en Psyche die eerder op Ciao tutti te zien waren. Nee, hij begon zijn carrière als leerling-schilder in dienst bij Giuseppe Bernardi, maar hij wist zijn meester al gauw achter zich te laten. Op zijn zestiende kreeg Canova zijn allereerste officiële opdracht. Hij moest een beeld maken van Orpheus en Eurydice. Dat viel zo in de smaak, dat de verzoeken al gauw binnen stroomden. In de jaren die volgden maakte hij onder andere een betoverendeVenus, een beeld waarvoor Paulina Borghese Bonaparte, de zus van Napoleon, model stond.

Paolina Bonaparte als Venus – Canova

Wie Canova’s beelden ziet, kan zomaar denken dat ze elk moment op kunnen staan en weg kunnen wandelen. Het marmer dat hij gebruikt geeft de beelden geen koude, stenen uitstraling, maar lijkt hen net zo soepel te omvatten als onze huid bij ons doet. Dat daar veel voorwerk aan vooraf ging, is goed te zien: gewoonweg alles klopt.

Wie deze expositie heeft gezien, wil dan ook niet anders dan al die schitterende beelden van Canova in het echt bewonderen. Onderstaand voorproefje heeft hopelijk hetzelfde effect voor de tentoonstelling, want deze is meer dan de moeite waard. Canova’s werken zijn nog tot en met 7 april 2013 in het Palazzo Braschi (aan de kop van Piazza Navona) te zien, dus ook wie in het voorjaar een stedentrip naar Rome heeft geboekt, kan er nog van gaan genieten.

schetsen voor de Drie Gratiën – Canova
nog meer schetsen voor de Drie Gratiën – Canova
Dans van de Drie Gratiën en de kleine Amor – Canova
schets van een naakte man – Canova
schets voor Canova’s Venus
nog een schets voor Canova’s Venus
Hercules en Lichas – Canova
figuren bij het monument voor Maria Christina van Oostenrijk – Canova
schetsen voor naakte vrouwenfiguren – Canova
zelfportret van Canova

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Ik was hier twee weken geleden prachtig,geniet maar.
    Wij zijn nu in Parijs bij Guardi en Canaletto ook prachtig

  2. Dat klinkt verleidelijk, Venetiaanse schilders in Parijs. Buon divertimento Olga!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *