Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Eerbetoon aan Guttuso

De titel van het boek waarvan ik vanochtend een fragment publiceerde, Bloed op het altaar, deed me denken aan een van de meest opvallende gebouwen in Rome: het Altare della Patria, het Altaar van het Vaderland, dat we beter kennen als Il Vittoriano, of onder zijn bijnamen als de Bruidstaart of de Typemachine.

Het enorme complex herbergt niet alleen het graf van de onbekende soldaat, maar ook een museum over de eenwording van Italië, een enorm panoramaterras en grote tentoonstellingszalen, waar regelmatig werken van grootse kunstenaars te zien zijn. Vincent van Gogh en Mondriaan streken er bijvoorbeeld al neer en lieten de hoofdstad van Italië kennismaken met een brede selectie van hun werk.

Zelfportret – Renato Guttuso

Nu valt die eer ten deel aan Renato Guttuso. Honderd jaar na de geboorte van deze Siciliaanse kunstenaar zijn er in Rome honderd werken van zijn hand te zien. Niet toevallig kozen zijn nabestaanden voor de Eeuwige Stad; Guttoso woonde en werkte vanaf 1937 meer dan vijftig jaar in Rome. In zijn atelier vereeuwigde hij de inspiratie die hij in Rome op deed op het doek. Daarbij zien we dat hij niet alleen geïnspireerd was door de stad zelf, maar ook en vooral door de mensen die er verbleven, zoals Pier Paolo Pasolini, Alberto Moravia en Luchino Visconti.

De Siciliaanse kunstenaar legde veel van deze iconen vast op het doek. Het portret dat hij van Moravia maakte is weergaloos:

portret van Alberto Moravia – Renato Guttuso

De tentoonstelling biedt een unieke gelegenheid om alle topstukken van Guttuso tegelijkertijd te kunnen bewonderen, waaronder I funerali di Togliatti, La Crocefissione en – wellicht zijn beroemdste werk – La Vucciria, een kleurrijke weergave van de markt in Palermo.

I funerali di Togliatti – Renato Guttuso
La Crocefissione – Renato Guttuso
La Vucciria – Renato Guttoso

Rome zelf is ook vaak onderwerp van Guttuso’s inspiratie: we zien het Colosseum, de daken van de Via Leonina, Rome by night en het beroemde historische Caffé Greco.

Caffe Greco – Renato Guttuso
Paesaggio urbano – Renato Guttuso

De moeite waard is ook Guttuso’s serie van 37 ansichtkaarten met in de hoofdrol zijn gevoel voor Marta Marzotto, met stuk voor stuk een verschillend ontwerp waarvoor Guttuso telkens ook een andere techniek gebruikte.

De tentoonstelling is nog tot en met 3 februari te zien in het Complesso del Vittoriano. Het mooiste is echter om een bezoek te plannen op 18 januari, Guttuso’s sterfdag. Op 18 januari 1987 blies hij in Rome zijn laatste adem uit, op de leeftijd van 75 jaar, ons achterlatend met een prachtige erfenis die zijn herinnering voor altijd levend laat.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. wat heb je toch steeds weer leuke onderwerpen.
    Wij gaan nu naar Parijs om in het Louvre Rafael te zien en een aantal Venetiaanse schilders.
    Een fijne oudejaarsavond.

  2. Schitterend. Guttuso = een revelatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *