Home » Kunst uit Italië » De mooist denkbare vrouw uit Venetië: Titiaans badende Venus
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De mooist denkbare vrouw uit Venetië: Titiaans badende Venus

Willemijn maakte gisteren kennis met Titiaans Venus, in Galerij Prins Willem V in Den Haag. Hier is nog tot en met 7 december Venus verrijst uit zee te zien, een doek dat Titiaan waarschijnlijk tussen 1520 en 1525 schilderde.

Titiaan-in-de-Galerij-Den-HaagTitiaan, Venus verrijst uit de zee, ca. 1520/25
Edinburgh, National Galleries of Scotland

De mooist denkbare vrouw
Titiaan schilderde hier een vrouw die tot haar dijen in zee staat. Haar naakte lijf steekt prachtig af tegen het blauw van het water en de hemel. Ze houdt haar hoofd schuin en kijkt opzij, terwijl ze haar natte haar uitwringt. Links dobbert een schelp op het water. Dit detail maakt duidelijk dat dit niet zomaar een vrouw is maar Venus, de godin van de liefde.

Titiaan maakte van haar een prachtige vrouw: vol en rond op de heupen en dijen, kleine borsten, een klassiek profiel, roomblanke huid en een weelderige bos rood haar. Volgens het zestiende-eeuwse Venetiaanse schoonheidsideaal was dit de mooist denkbare vrouw.

Titiaan – staatsschilder van Venetië
Titiaan was de invloedrijkste schilder uit de bloeitijd van de Venetiaanse schilderkunst, de zestiende eeuw. Hij was een virtuoos kunstenaar met een groot gevoel voor kleur, dynamiek en natuurlijke details. Titiaan werd al op jonge leeftijd de officiële staatsschilder van Venetië en kreeg opdrachten van de verschillende hoven in Italië. Maar zijn belangrijkste opdrachtgevers waren keizer Karel V en diens zoon koning Filips II. Zijn invloed reikte tot ver in de zeventiende eeuw en is niet alleen bij Italiaanse kunstenaars terug te vinden, maar ook bij Rembrandt.

Titiaan behoort tot de grootste Italiaanse schilders van de vijftiende en zestiende eeuw. Hij wordt in één adem genoemd met de drie andere groten van de Italiaanse renaissance: Michelangelo, Rafaël en Leonardo da Vinci.

Titiaans invloed in de Galerij
Tijdens ‘Titiaan in de Galerij’ worden twee schilderijen in de Galerij extra uitgelicht. Ze geven een indruk van Titiaans invloed in zeventiende-eeuws Italië. Het gaat om twee voorstellingen van de mythologische figuren Titius en Sisyphus, geschilderd door Langetti en Zanchi.

Titius-Langetti-Mauritshuis Sisyphus-Zanchi-Mauritshuis

De werken gaan terug op een serie die Titiaan een eeuw eerder had gemaakt van ‘de vier gedoemden’, vier mythologische figuren die een eeuwigdurende straf moesten ondergaan. De schilderijen zijn afkomstig uit de collectie van de hertogen van Mantova en werden in 1831 door koning Willem I gekocht voor het Mauritshuis.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *