Home » Kunst uit Italië » De mooie dames van Boldini
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De mooie dames van Boldini

In Forlì bewonderden we de door Boldini schitterend vereeuwigde vrouwen, die nu te zien zijn in een fraaie expositie rondom de beroemde Italiaanse portretschilder Giovanni Boldini: ‘Boldini, lo spettacolo della modernità’.

Boldini-Forli-expositie

Boldini was de onbetwiste leider van de Parijse portretkunst van de belle époque in de vroege twintigste eeuw. Het doel van de expositie is om de meesterwerken van het leven van deze artiest in Italië en Parijs te laten zien.

Boldini-Forli Boldini-Forli-1a

Van Ferrara naar Florence
Boldini werd in 1882 in Ferrara, niet ver van Forlì, geboren. Al op jonge leeftijd leerde hij tekenen van zijn vader, die veel religieuze kunst schilderde. Het was dus niet zo vreemd dat Boldini uiteindelijk een kunststudie in Ferrara ging volgen. In 1862 trok hij naar Florence om daar zijn studie voort te zetten.

Na zijn opleiding sluit hij zich aan bij de kunstenaarsbeweging van de Macchiaioli in Toscane. Deze vereniging zette zich in de tweede helft van de negentiende eeuw af tegen de conventies van de academie. De leden gaven er de voorkeur aan buiten te schilderen, om zo de invloed van het natuurlijke licht te bestuderen.

In 1867 ging Boldini naar Londen, waar hij als portrettist al groot succes oogstte. Na vijf jaren reisde hij naar Parijs, waar hij na een grootse carrière in 1931 overleed. Boldini werd begraven in zijn geboortestad Ferrara, die nog altijd, tot de dag van vandaag, zijn graf verzorgt.

Boldini-Forli-2

Aanvankelijk schilderde hij vooral ‘nerveuze’ landschappen Allengs schakelde Boldini steeds vaker over op de portretkunst en legde een bijzondere begaafdheid aan de dag voor het vastleggen van de individuele persoonlijkheid van zijn modellen.

Boldini-Forli-3Grand rue à Combs-la-Ville (1873)
Boldini-Forli-4Portret van een kleine Subercaseaux

Boldini’s leven in Parijs
Boldini was al sinds zijn beginjaren een succesvolle maar controversiële schilder. Tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog experimenteerde hij, voortdurend gedreven door zijn geniale creativiteit, met verschillende stijlen. Hij werd al snel bekend als degene die het leven in de Franse hoofdstad het beste kon weergeven. Parijs was op dat moment het wereldwijde centrum van de kunst, cultuur en high society. Een paar impressies van Parijs uit die tijd:

Geïnspireerd door de kunstenaars met wie hij bevriend is, maar vooral ook door het werk van Gustave Courbet, komt Boldini uiteindelijk tot een eigen stijl, die iets meer neigt naar het realisme dan naar het impressionisme, waarbij hij een grote gevoeligheid voor de werking van licht en schaduw aan de dag legt.

Boldini-Forli-5Ritorno del mercato (1886)

In Parijs begon hij steeds frequenter de literaire salons te bezoeken waar de hoge elite zich bevond. Hij schilderde hen ook – soms op eigen verzoek, soms op verzoek van de geportretteerde. Zeer bekend is Boldini’s portret van Giuseppe Verdi, dat ook op de tentoonstelling te zien is.

Boldini-Forli-6

Maar niet alleen Verdi liet zich portretteren. Boldini werd de stichter van het nieuwe ideaalbeeld van vrouwen. Al snel was hij de meest gevraagde schilder van de belle époque. Hij schilderde rijke en beroemde mannen, maar vooral schitterende dames uit de hoge kringen, veelal gekleed volgens de nieuwste mode. Elke dame in Parijs en omstreken wilde zich door Boldini laten vereeuwigen.

Boldini-Forli-7

Met name de prachtige kleuren kenmerken zijn werk. Bovendien lijkt het wel of de jurken van de dames aan de onderkant bewegen, zó wild zijn ze geschilderd. Een mooie felle, afstekende bloem werd het handelsmerk van Boldini, zoals ook te zien is op onderstaand portret van een Spaanse ballerina in de Moulin Rouge.

Boldini-Forli-8 Boldini-Forli-9Madame Marthe Régnier (1905)
Boldini-Forli-10Elizabeth Drexel Lehr (1905)
Boldini-Forli-11La principessa Eulalia di Spagna (1898)
Boldini-Forli-12Miss Bell (1908)

De schitterende dames en andere werken van Boldini bewonderen? De expositie Boldini – Lo spettacolo della modernità is nog tot 14 juni 2015 te zien in het voormalige klooster waarin nu de Musei San Domenico zijn gevestigd, aan het Piazza Guido da Montefeltro in Forlì.

Een mooie collectie van Boldini’s werken is normaal gesproken te bewonderen in de Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea in Ferrara, dat op dit moment echter gesloten is vanwege een restauratie.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *