Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Cinecittà Luce – prachtig licht op een lang vervlogen Italië

Cinecittà Luce is het grootste filmarchief van Italië. Het instituut is een samenwerking tussen Cinecittà Holding en het Istituto Luce, dat in 1924 door Mussolini werd opgericht en dat in eerste instantie vooral dienst deed om fascistische propaganda te verspreiden. Niet verwonderlijk dus dat een derde van het gearchiveerde materiaal afkomstig is uit de periode waarin Mussolini aan de macht was, waarbij de focus dan ook nog eens op zijn succesverhalen ligt.

Toch is er veel meer bewaard gebleven: het filmarchief herbergt meer dan 100.000 films en drie miljoen foto’s. Om deze historie voor een groter publiek zichtbaar te maken, is Cinecittà Luce eerder dit jaar een partnership met Google aangegaan. Er is een speciaal YouTube-kanaal gecreëerd, waar meer dan 30.000 films, polygoonjournaals en andere video’s kunnen worden bekeken.

Er is voor ieder wat wils: documentaires, nieuwsfragmenten maar ook paparazzi-materiaal van Italiaanse sterren als Sophia Loren en Adriano Celentano. Uiteraard ontbreken ook Italiaanse iconen als de Fiat 500 niet, met soms hilarische voice-overs die, zeker in deze tijd waarin internet de andere kant van de wereld zo dichtbij brengt, vervreemdend klinken.

Wees wel gewaarschuwd, want wanneer je eenmaal aan het grasduinen slaat, zit je zomaar een avond aan je scherm gekluisterd, gefascineerd door zwart/witbeelden, films en documentaires die een prachtig licht werpen op een lang vervlogen Italië…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

 1. http://www.archivioluce.com/archivio/

  FANTASTIES dank je wel SASKIA.
  je moet wel als je de link opent rechts op archivo klikken .
  Ik heb in de link hierboven biennale venezia ingetikt groots
  de dag begint heerlijk 🙂 een fijn weekend

  Roberto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *