Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Caravaggissimo

Vorig jaar was het precies 400 jaar geleden dat Caravaggio overleed – reden voor verschillende Romeinse musea om een tentoonstelling te wijden aan deze schilder, zijn leven en zijn werk:

Caravaggio a Roma – Una vita dal vero
In het Archivio di Stato (dat gevestigd is in het prachtige Palazzo della Sapienza, op een steenworp afstand van het Pantheon en Piazza Navona) wordt tot 15 mei 2011 voor de eerste keer in de geschiedenis het ware verhaal van Caravaggio verteld! Aan de hand van de originele documenten, schetsen en getuigenissen ontdek je de enige echte waarheid over het leven van Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio.  

We weten allemaal wel dat hij geen lieverdje was, maar wat zich precies in de straten van Rome heeft afgespeeld was lange tijd geheim. Onder leiding van een gids kom je tijdens een suggestief spel van waarheid en geschiedvervalsing achter de enige echte waarheid…

Zo onthult onderstaand document de volgende wetenswaardigheden:

1 Contra Micalangelum de Caravaggio
Het document is opgesteld in het Latijn. In de zeventiende eeuw werd Rome immers bestuurd door de Katholieke Kerk en was het Latijn de taal waarin de officiële documenten werden opgesteld. Caravaggio wordt hier beschuldigd van het illegaal in bezit hebben van een zwaard en een dolk.

2 Die sabbato 28 maii 1605
Caravaggio werd gearresteerd op zaterdag 28 mei 1605. Hij was toen 33 jaar en hoewel hij in die tijd een van de meest gevraagde kunstenaars was, stond hij ook bekend als een heethoofd en een herrieschopper.

3 Capitano Pino
Kapitein Pino, een van de hoogste officieren van de Capitolijnse Politie, was degene de Caravaggio arresteerde. Hij stelde de onder 4 genoemde verklaring op.

4 Verklaring van kapitein Pino
De verklaring van kapitein Pino is opgesteld in het Italiaans, aangezien de klerk een precieze weergave moest geven van Pino’s woorden. Kapitein Pino vertelt dat hij omstreeks het zevende uur (tussen twee en drie uur ’s middags) in de buurt van de Sant’Ambrogio aan de Via del Corso patrouilleerde, toen hij iemand met de naam Michelangelo voorbij zag komen met een zwaard en een dolk. Pino dwong Caravaggio te stoppen en vroeg hem of hij toestemming had deze wapens bij zich te dragen. Toen Caravaggio ontkennend antwoordde, besloot Pino hem te arresteren.

5 Schets van Caravaggio’s zwaard en dolk
Waarom op dit proces-verbaal een schets van het zwaard en de dolk te zien zijn, daar zijn de geleerden het niet over eens. Misschien omdat men twijfelde of Caravaggio wel de eerlijke bezitter van deze wapens was? Of om extra te benadrukken dat hij zonder permissie zwaar bewapend over straat liep?

6 Happy end
Caravaggio werd uiteindelijk vrijgesproken en kreeg zelfs zijn wapens terug. Aangezien Caravaggio onder bescherming stond van kardinaal Francesco del Monte, liep de zaak met een sisser af. De kardinaal gaf Caravaggio mondeling toestemming wapens bij zich te dragen, waardoor de politie geen reden had om de kunstenaar langer vast te houden of te veroordelen.

Meer van deze originele documenten met net zo’n interessante achterliggende verhalen worden nog tot en met 15 mei tentoongesteld in het Archivio di Stato in Rome. Maar ook in het Palazzo Venezia staat de schilder de komende tijd centraal, met twee bijzondere tentoonstellingen:

Caravaggio – La Bottega del Genio
In het Palazzo Venezia staat niet het leven van Caravaggio maar zijn schildertechniek centraal. In twee verschillende exposities kom je erachter hoe de kunstenaar te werk ging, hoe hij zijn doeken prepareerde, indeelde, bewerkte. Tot eind mei is de tentoonstelling Caravaggio – La Bottega del Genio (‘de werkplaats van het genie’) te bezichtigen. Aan de hand van manuscripten van kunsthistorici uit de tijd van en direct na Caravaggio kom je als bezoeker te weten hoe Caravaggio te werk ging.

 

Caravaggio – La Cappella Contarelli
In de voormalige refter van datzelfde Palazzo Venezia staan de schilderingen centraal die Caravaggio maakte in de Contarelli-kapel in de San Luigi dei Francesi, een paar straten verderop. De tentoonstelling onthult hoe Caravaggio te werk ging. Welke technieken gebruikte hij? Hoe bepaalde hij de verhouding licht en duisternis op zijn schilderijen? Hoe wist hij het licht te vangen? Maakte hij eerst een schets van de hele voorstelling of ging hij gelijk met zijn penseel aan de slag?

Voor wie wel benieuwd is naar het leven en werk van Caravaggio, maar de komende maanden niet in Rome is, heb ik morgen leuk nieuws. Dan vertel ik jullie meer over een prachtig nieuw boek over de kunstenaar, dat in april bij Nieuw Amsterdam Uitgevers verschijnt: Caravaggio – Een leven tussen licht en duisternis.

Heerlijk Rome
De Caravaggio’s in de San Luigi dei Francesi zien en genieten van allerlei culinaire heerlijkheden in de buurt? Op vrijdag 15 april wandel ik met een groepje Nederlanders door Rome en bekijken we onder andere Caravaggio’s schilderingen in de San Luigi de Francesi. Er zijn nog twee plaatsen vrij op deze wandeling. Meer informatie over de wandeling vind je via deze link.  Aanmelden kan via blog@ciaotutti.nl.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Voor mijn kerst heb ik het boek “the complete works” van Caraveggio gekregen, ook erg de moeite waard (hoewel groot en loodzwaar)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *