Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Canova en andere marmermeesters in Carrara

In het Toscaanse stadje Carrara, dat bekend staat om de grote marmergroeves waar onder anderen Michelangelo zijn marmer haalde, is nu tot en met 4 oktober 2015 de expositie Canova e I Maestri del Marmo te zien.

Canova-CarraraCanova-Carrara-8 Canova-Carrara-4

In het net gerestaureerde Palazzo Cucchiari schitteren de werken van Antonio Canova en andere marmermeesters mooier dan ooit tevoren. Het marmer voelt zich hier duidelijk thuis, op de plek waar het ooit werd uitgegraven om door vaardige kunstenaarshanden bewerkt te worden.

Het marmer heeft een flinke reis afgelegd, want alle zestien beelden die nu weer even in Toscane te zien zijn, komen uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg. De werken zijn ooit door tsaar Nicolaas I aangekocht, nadat hij tijdens een reis door Italië in 1845 op slag verliefd werd.

Canova-Carrara-1 Canova-Carrara-3

Te zien zijn bijvoorbeeld Canova’s Orpheus en La Fiducia di Dio van Lorenzo Bartolini. Bijzonder mooi zijn ook Psyche van Pietro Tenerani en L’Amore con colombi (De Liefde met duiven) van Luigi Bienaimè. Zowel Tenerani als Bienaimè was afkomstig uit Carrara. Nicolaas I bezocht hun ateliers in Rome en koos hun mooiste werken uit als kostbare souvenirs.

Canova-Carrara-7 Canova-Carrara-12

Schitterend is ook Venere nella conchiglia (Venus in de schelp) van Carlo Finelli en de kopie van La Fiducia di Dio van Bartolini, die normaal gesproken in het nabijgelegen Massa Carrara staat. Ten slotte zijn er zeven gipsen afdrukken van de Accademia di Belle Arti uit Carrara zelf te bewonderen.

Canova-Carrara-10

De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken, behalve op maandag. Op dinsdag, woensdag en donderdag kun je er terecht van 10.00 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 22.00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je ’s avonds zelfs tot 23.30 uur genieten van de marmeren meesterwerken. De kassa sluit steeds een uur eerder.

Canova-Carrara-6 Canova-Carrara-11foto’s met dank aan Andrea Paoletti | The Tuscan Times

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *