Home » Kunst uit Italië » Bijzonder kerstcadeau in Milaan: een schitterende Madonna van Rafaël
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bijzonder kerstcadeau in Milaan: een schitterende Madonna van Rafaël

Het Milanese Palazzo Marino zorgt elk jaar in december voor een mooi cadeau voor alle Milanezen én voor de toeristen die de stad rondom de kerst bezoeken. Dit jaar haalt het palazzo een bijzonder werk van Rafaël naar de stad: de zogenaamde Madonna Esterházy, die normaal gesproken te zien is in het Szépművészeti Múzeum Boedapest.

Rafael-Madonna-Boedapest-Milaan

Deze mooie Madonna, die werd geschilderd in 1508, is een van Rafaëls juweeltjes. Het is niet groot – het doek meet slechts 29 bij 21,5 centimeter) – maar geeft precies Rafaëls zachte, dromerige stijl van schilderen weer.

Overigens is ook de lijst rondom de Madonna een tweede blik waard, het is een sterk staaltje Venetiaans vakmanschap:

Rafael-Madonna-Boedapest-Milaan-met-lijst

We zien Maria met op haar schoot het kindje Jezus, die beiden kijken naar Johannes de Doper, aan Maria’s voeten. Op de achtergrond schilderde Rafaël Romeinse ruïnes, waaronder de tempel van Vespasianus op het Forum Romanum.

Deze ruïnes zijn echter niet terug te vinden op de schets die Rafaël voor dit werk maakte (die wordt bewaard in het Gabinetto dei Disegni e delle Stampe van de Galleria degli Uffizi in Florence). Men vermoedt dan ook dat Rafaël de schets nog in Florence maakte, maar het werk pas voltooide toen hij al in Rome woonde en werkte. Vandaar de subtiele toevoeging van Romeinse resten…

Rafaëls Madonna is van 3 december 2014 tot 11 januari 2015 te zien in de vijftiende-eeuwse Sala Alessi – en aangezien het een decembercadeau is, is de toegang gratis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wie in die periode niet in Milaan is, kan Rafaëls werk dankzij meer dan 50 foto’s tot in detail bekijken via de website van het Szépművészeti Múzeum in Boedapest.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *