Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bernini & barok in Rome

Vandaag tippen we twee bijzondere tentoonstellingen in Rome: Il laboratorio del genio – Bernini disegnatore in de Galleria Nazionale di Arte Antica (in Palazzo Barberini) en Barocco a Roma – La meraviglia della arti in het Palazzo Cipolla.

Barok-Rome-schetsen (1)

Bernini’s schetsen in het Palazzo Barberini
Na driehonderd jaar afwezigheid zijn de schetsen en tekeningen van Gianlorenzo Bernini uit de collectie van de Zweedse koningin Christina, weer terug in Rome. Ruim honderd schetsen van de barokkunstenaar zijn tot 24 mei te zien in het Palazzo Barberini.

De lange carrière van de zeventiende-eeuwse kunstenaar komt prachtig in beeld. Mede dankzij Bernini zijn er in het huidige Rome zoveel schitterende fonteinen, beelden en monumenten te vinden, maar de tentoonstelling focust op de tekeningen en de schetsen die de meester maakte – soms als studies, maar ook gewoon voor de lol.

Barok-Rome-schetsen (2) Barok-Rome-schetsen (4)

Tijdens een bezoek aan de expositie zie je eerst een serie portretten, soms nog in een vroege schetsversie maar soms ook al helemaal in detail uitgewerkt. Ook de schets van de apostel Paulus is te zien, het werk waarmee het talent van Bernini door het Vaticaan werd ontdekt. Er is ook een schets van de Laocoöngroep te zien, een schitterende beeldengroep die tegenwoordig te bewonderen is in de Vaticaanse Musea.

De tentoonstelling omvat ook schetsen studies voor Bernini’s beroemde werken, zoals zijn heilige Theresa (te zien in de Santa Maria della Vittoria), de Sint-Pieter, de Fontana dei Quattro Fiumi (Vierstromenfontein) op het Piazza Navona, zijn olifantje op het Piazza della Minerva en de Cappella Chigi in de Santa Maria del Popolo.

Barok-Rome-schetsen (3)

De tentoonstelling Il laboratorio del genio – Bernini disegnatore in de Galleria Nazionale di Arte Antica (in het Palazzo Barberini) is nog te zien tot 24 mei 2015. Je kunt de expositie bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur.

Barok-Rome

Barokke meesterwerken in het Palazzo Cipolla
Tot 26 juli schitteren in het Palazzo Cipolla talloze meesterwerken uit de barok. Je waant je terug in de tijd, naar het Rome ten tijde van de barok. De tentoonstelling begint met de geboorte van de barok, tijdens de eerste twee decennia van de zeventiende eeuw. Je volgt de ontwikkelingen van deze bijzondere kunststroming op de voet, met als hoogtepunt de regeringsperiodes van paus Urbanus VIII en paus Alexander VII Chigi, die ervoor zorgden dat Rome letterlijk en figuurlijk een ander gezicht kreeg.

Speciaal voor deze tentoonstellingen zijn barokke werken uit het Louvre, de Hermitage, de Musei Vaticani, de Galleria degli Uffizi en het Victoria & Albert Museum bijeengebracht. Er zijn tal van meesterwerken te zien, van onder anderen Gianlorenzo Bernini, Francesco Borromini, Pietro da Cortona, Guercino en Guido Reni, Peter Paul Rubens en Anthony Van Dyck.

Barok-Rome-GuercinoSanta Maria Maddalena Penitente con due angeli | Giovanni Francesco Barbieri (Guercino)
Musei Vaticani, Rome
Barok-Rome-Guido-ReniAtalanta e Ippomene | Guido Reni
Museo di Capodimonte, Napels
Barok-Rome-DomenichinoAngelo Custode | Domenico Zampieri (Domenichino)
Museo di Capodimonte, Napels
Barok-Rome-BrandiLoth e le figlie | Giacinto Brandi
Palazzo Chigi, Rome

Bekijk alvast een voorproefje van de barokke meesterwerken:

De tentoonstelling Barocco a Roma in het Palazzo Cipolla (Via del Corso 320) is nog te zien tot 26 juli 2015. Je kunt de expositie bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag en zaterdag kun je zelfs tot 21.30 uur terecht. Op maandag is de tentoonstelling alleen ’s middags geopend, van 15.00 tot 20.00 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Dorothea Bleijenberg

    Wat is er toch veel te zien. Op deze site en natuurlijk in Italië! Ik zou morgen willen vertrekken maar moet het (helaas) doen met al deze mooie en aantrekkelijke berichten en foto’s! Nu geniet ik en leer ik toch een heleboel. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *