Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Anatomische lessen van Da Vinci

Ook Da Vinci is vereeuwigd in de Galerij der Groten langs de Galleria degli Uffizi. Hij kijkt serieus op de bezoekers neer, met in zijn hand een schetsblok. Schetsen was namelijk iets wat Da Vinci ongeveer de hele dag door moet hebben gedaan. Alles wat zijn hoofd zag en bedacht, probeerden zijn handen op papier te krijgen.

Veel van Leonardo’s schetsen zijn bewaard gebleven. Ik stond meerdere keren bijna met mijn neus boven op een van zijn aantekenboeken, om zijn tekeningen, schetsen en vaak in spiegelschrift geschreven priegelige handschrift te combineren tot een van zijn grootse gedachten.

Leonardo tekende van alles: ideeën voor kunstwerken, machines, oorlogstuig, mensen… Veel van zijn schetsen zijn ook vingeroefeningen voor hemzelf; hij tekent keer op keer hetzelfde (knieën, hoofden, ellebogen om maar eens wat te noemen) om het uiteindelijk in het groot in één keer perfect te kunnen doen.

De schetsen die hij maakte met de menselijke anatomie als onderwerp zijn onder de titel ‘Leonardo da Vinci: Anatomist’ tot en met 7 oktober 2012 te zien in The Queen’s Gallery in het Londense Buckingham Palace.

De tentoonstelling biedt je een kijkje in de schetsboeken van Da Vinci. Er zijn maar liefst 87 pagina’s uit deze beroemde werken te zien, met 24 schetsen die nog nooit eerder in het openbaar werden tentoongesteld. Een klein voorproefje:

Royal Collection © Her Majesty Queen Elizabeth II

Bovenstaande schetsen en tekeningen maken ons in elk geval duidelijk hoe geniaal Da Vinci was. Hij was zijn tijd ver vooruit, zo ver zelfs dat men na zijn dood nauwelijks aandacht aan zijn anatomische schetsen besteedde. Hoe correct hij veel zaken heeft opgetekend bleek soms zelfs pas kort geleden; alleen met een MRI-scan konden sommige van Da Vinci’s bevindingen worden bevestigd…

De anatomische lessen van Da Vinci zelf bewonderen in Londen? Op de website van The Queen’s Gallery vind je meer informatie over openingstijden etc.

Meer lezen over Da Vinci:
*De Mens van Vitrivius
*Een verloren Da Vinci
*De vinger van Da Vinci
*De personen achter Da Vinci’s Laatste Avondmaal
*Leonardo – De mens en zijn kunst

Voor wie het gemist heeft: Ciao tutti genomineerd voor Travvies Award
Ja, je leest het goed, ik kreeg begin deze week  het heuglijke nieuws dat Ciao tutti voor de derde keer (!) genomineerd is voor de Travvies Reiswebsite Awards, in de categorie Reisverslagen. De Travvies Awards worden uitgereikt door StedenTripper.com.

Tot en met 29 juni 14.00 uur kun je je stem uitbrengen (liefst op Ciao tutti natuurlijk) via de Travvies Award website.

Grazie mille alvast enne… zeg het voort!

Saskia

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Mijn stem heb je! Ciao Suzanne

  2. Grazie Suzanne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *