Download gratis de Ciao tutti app

5x vrouwen in de hoofdrol

Vandaag vieren we in Italië La Festa della Donna, het feest van de vrouw. Overal duiken vrolijke mimosatakjes op, die mannen geven aan de vrouwen in hun leven. Uiteraard aan hun eigen vrouw of vriendin, maar ook aan hun zussen, buurvrouwen, collega’s, de vrouwelijke barista die elke ochtend opnieuw een romige cappuccino maakt of de vrouw op het postkantoor waar ze veel meer tijd doorbrengen dan ze zouden willen…

Ter ere van dit vrouwenfeest zetten we vandaag vijf exposities op een rijtje met vrouwen in de hoofdrol!

Generazioni di Donne
Voor deze tentoonstelling in Reggio Calabria is men in de archieven gedoken, op zoek naar de vrouwelijke aanwezigheid in brieven, documenten, foto’s en andere archiefstukken. Volgens de samenstellers van de expositie viel dat nog niet mee, ook omdat moderne zoekmethoden ontbreken en men dus bijna alle stukken met de hand moest opzoeken. Ondanks dat het daarmee geen officieel overzicht is, geeft Generazioni di Donne een prachtig beeld van de rol die vrouwen in de regio hebben gespeeld, van grote namen tot kleine verhalen, van blije gebeurtenissen tot tragedies.

Generazioni di Donne

Generazioni di Donne, Archivio di Stato – Reggio Calabria
nog te zien tot en met 30 april 2013

Mani femminili
In Venetië staan de handen van de vrouwen centraal, tijdens de expositie Mani femminili (Vrouwelijke handen). In de prachtige Sale monumentali van de Biblioteca Marciana staat ‘vrouwenwerk’ dat is gemaakt in de zestiende tot en met de achttiende eeuw centraal, van goud- en zilverwerk tot schitterende borduursels, van prachtig kantkloswerk tot glazen parels.

Mani femminili
Mani femminili, Biblioteca Marciana – Venetië
(ingang via Museo Correr)
nog te zien tot en met 7 april 2013

Marilyn
Eerder schreven we al over de tentoonstelling Marilyn, geheel gewijd aan Marilyn Monroe, in het Museo Ferragamo in Florence. Salvatore Ferragamo was er trots op dat Marilyn Monroe zijn ontwerpen droeg. Ooit zei hij: ‘…le scarpe furono realizzate per esaltare la sua innata e prorompente sensualit, che lo stesso, amava paragonare a quella di Venere, la dea greca della bellezza.’ Die schoonheid komt in elk tentoongesteld item naar voren en maakt de tentoonstelling meer dan het bezoeken waard. De expositie is wegens groot succes verlengd en nog heel even te zien.

Marilyn 1
Marilyn, Museo Ferragamo – Florence
nog te zien tot en met 1 april 2013

Early Works
Ook een ander modemuseum in Florence wijdt een grote tentoonstelling aan een grande dame. Het Gucci Museum heeft gekozen voor Cindy Sherman in de hoofdrol, een van de pioniers op het gebied van fotografie en kunst. De Contemporary Art Space op de eerste verdieping is omgetoverd tot een minimalistische ruimte, waarin de zwart/witfoto’s van Sherman goed tot hun recht komen.

Cindy Sherman Early Works

Early Works, Museo Gucci – Florence
nog te zien tot en met 9 juni 2013

Athena Nike
Athena Nike – de overwinning van de godin is een bijzondere expositie in meerdere betekenissen. Niet alleen is het uniek om in hartje Rome een Grieks beeld te gaan bewonderen, het is vooral spectaculair om te zien hoe het marmeren beeld van de Griekse godin van de overwinning wordt aangevuld door 3d-beelden, waardoor ze voor je ogen tot leven komt! Naast Nike zijn er nog een aantal andere marmeren beelden uit de Griekse cultuur te zien.

Athena Nike

Athena Nike, Spazio Tritone – Rome
nog te zien tot en met 3 augustus 2013

Volop vrouwen
Naast deze exposities die geheel zijn gewijd aan vrouwen, kom je ook bij andere exposities de meest schitterende vrouwen tegen. Zo is Titiaans Flora het leidende beeld van de grote tentoonstelling over de Venetiaanse schilder die op dit moment in de Scuderie del Quirinale wordt gehouden en zien we in Milaan Modigliani’s Elvire overal opduiken, ter promotie van de expositie Modigliani, Soutine e gli artisti maledetti in Palazzo Reale.

Meer weten over La Festa della Donna?
Vanavond geeft Saskia in Amsterdam een lezing over dit Italiaanse feest. Nadat zij de achtergronden van La Festa della Donna heeft toegelicht, zal collega-blogger Willemijn van Dijk een aantal bijzondere Italiaanse vrouwen in het zonnetje zetten. Klik hier voor meer informatie!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *