Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

5 exposities in Italië in 2015 die je niet mag missen

Het jaar is nog vers, maar de eerste grote aankondigingen voor bijzondere exposities hebben we al mogen ontvangen. We geven vast 5 tips, zodat je die meteen kunt noteren in je agenda!

Matisse-Arabesque-Scuderie-Quirinale-Rome

Matisse in Rome
Met de expositie Matisse. Arabesque presenteren de Scuderie del Quirinale ongeveer honderd werken van Matisse, met naast schetsen en schilderijen ook theaterkostuums. De meest prestigieuze musea in Europa en de Verenigde Staten lenen hun topstukken van 4 maart tot en met 21 juni uit aan de Scuderie, met veel werk uit de Matisse-collecties van het Pushkin Museum in Moskou en de Hermitage in Sint-Petersburg. De werken concentreren zich vooral op de fascinatie voor het oosten die Matisse aan de dag legde.

Gerrit-Honthorst-Gherardo-delle-Notti-Uffizi-Florence

Gerrit van Honthorst in Florence
De Nederlandse schilder Gerrit van Honthorst (Gherardo delle Notti in het Italiaans) wordt in de Galleria degli Uffizi geëerd met een bijzondere tentoonstelling. Van 10 februari tot 24 mei zijn veel van zijn – voornamelijk nachtelijke – taferelen, die zeer in de smaak vielen bij de De’ Medici, bijeengebracht onder hetzelfde dak als beroemde werken van de grote meesters. Naast werken van Van Honthorst zijn er ook andere Hollandse meesters te zien in de Uffizi.

Carpaccio-expositie-Conegliano

Carpaccio in Conegliano
In het Venetiaanse Conegliano, dat vooral bekend staat om de bruisende prosecco, is vanaf 7 maart een grootse tentoonstelling te zien die is gewijd aan de schilder Vittorio Carpaccio en zijn zoon. De expositie, die wordt gehouden in het Palazzo Sarcinelli, volgt Carpaccio’s voetsporen als hij vanuit Venetië op weg gaat naar Istrië, waar hij aan het eind van zijn leven alles nalaat aan zijn zoon Benedetto.

De tentoonstelling toont een aantal schitterende meesterwerken, met bijvoorbeeld San Giorgio e il drago (uit Venetië), de Pala di Pirano (uit Padova) en het drieluik van Santa Fosca, waarvan de drie delen speciaal voor deze gelegenheid worden samengebracht uit musea in Zagreb, Venetië en Bergamo. In totaal zijn er meer dan vijftig werken te zien.

Da-Vinci-expositie-Milaan-Expo-2015

Da Vinci in Milaan
In mei gaat in Milaan de Expo 2015 van start. Na bijna honderd jaar is de Wereldtentoonstelling weer terug in deze Noord-Italiaanse stad. Dat gaat gepaard met een keur aan activiteiten, met onder andere een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci. Van 15 april tot en met 19 juli 2015 kun je in het Palazzo Reale een van de grootste Da Vinci-exposities die ooit in Italië zijn georganiseerd bewonderen. Niet alleen de kunstenaar Da Vinci wordt in het zonnetje gezet, maar ook de uitvinder en architect – met als resultaat een geniaal geheel.

We noemden in Milaan eerder al de expositie over Van Gogh in Palazzo Reale, die nog tot 18 maart 2015 te zien is.

Biennale-kunst-Venetie-2015

Biennale in Venetië
Elke twee jaar is Venetië het toneel van de Biennale, de meest toonaangevende kunsttentoonstelling ter wereld. Kunst, cultuur en architectuur gaan hand in hand en weten de bezoekers telkens weer te verrassen, zowel in de speciale landenpaviljoens als in verschillende palazzi in de stad. Op 9 mei 2015 is het weer zover, dan start de Biennale. We zijn zeer benieuwd naar alle grote en kleine kunstenaars die verschillende plekken in de stad tot 22 november een heel ander aanzicht geven.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *