Ontdek Italië op een Vespa!

20 toonaangevende tentoonstellingen in Italië – najaar 2016

Ga jij deze herfst naar Italië? Deze twintig exposities zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard (en voor sommige zou je zelfs zo een ticket boeken)!

Processed with MOLDIV

Liefde in het Chiostro del Bramante, Rome
In het Chiostro del Bramante, een van onze favoriete plekken in Rome, kun je je tot en met 19 februari 2017 onderdompelen in de liefde (ook een ideaal uitje voor Valentijnsdag dus). Moderne kunstenaars als Andy Warhol, Yayoi Kusama, Robert Indiana en Gilbert & George brengen kunstwerken vol liefde.

Love-Chiostro-Bramante Love-Chiostro-Bramante-3

Vergeet niet om ook even een blik te werpen op Rafaëls Sibyllen die in de naastgelegen kerk zijn geschilderd (maar die je vanuit het klooster kunt bewonderen). In de blog Minnespel in de kerk lees je meer over dit meesterwerk.

Het Chiostro del Bramante is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag zelfs tot 21.00 uur. De kassa sluit een uur eerder.

Love-Chiostro-Bramante-4

Gestolen kunst in Palazzo Barberini, Rome
In het Palazzo Barberini in Rome is nog tot 30 oktober 2016 de expositie L’Arma per l’Arte e la Legalità te zien, met schitterende kunstwerken die na diefstal door de carabinieri zijn teruggevonden. Je vindt er waardevolle documenten (zoals een brief van Columbus) en meesterwerken van onder anderen Canaletto, Cézanne, Gauguin, Guercino, Modigliani en Van Gogh, maar komt ook meer te weten over de onderzoeken die ervoor zorgden dat de kunstwerken werden teruggevonden. Bovendien wordt er uitleg gegeven over verschillende soorten kunstdiefstal en het belang kunstwerken goed te beveiligen.

Palazzo-Barberini-Rome-gestolen-kunst-1 Palazzo-Barberini-Rome-gestolen-kunst-2

De tentoonstelling is gratis te bezoeken (je moet wel even een toegangskaartje voor de expositie halen bij de kassa van Palazzo Barberini). Je kunt er dagelijks terecht, met uitzondering van maandag, tussen 10.00 en 18.00 uur.

Replica’s van door Isis vernielde kunstwerken in het Colosseum, Rome
In het Colosseum, een van symbolen van het oude Rome, zijn tijdens de tentoonstelling Rinascere dalle distruzioni levensgrote replica’s te zien van kunstwerken uit Irak en Syrië die door Isis werden vernield. Je bewondert delen van de Tempel van Bel uit Palmyra, prachtige kleitabletten van meer dan vierduizend jaar oud uit Ebla en een stier met vleugels en een mensenhoofd uit Nimrud.

Colosseum-Isis-Rome Colosseum-Isis-Rome-2

De replica’s zijn gemaakt door Italiaanse bedrijven, die dankzij 3D-printers en andere moderne technieken het oude erfgoed weer tot leven wekten, op basis van tekeningen, foto’s en films van de vernielde monumenten. De tentoonstelling is tot 11 december 2016 te zien.

Edward Hopper in het Vittoriano, Rome
In de grote tentoonstellingsruimte van Il Vittoriano, het grote witte gebouw op Piazza Venezia dat door de Romeinen ook wel ‘typemachine’ of ‘suikertaart’ wordt genoemd, is tot 12 februari 2017 een expositie met werken van Edward Hopper te zien. Neem na het bekijken van South Carolina Morning (1955), Second Story Sunlight (1960), New York Interior (1921), Le Bistro or The Wine Shop (1909), Summer Interior (1909) en alle andere van de in totaal zestig werken ook even de tijd voor een bezoek aan het terras, voor een unieke kijk op Rome, en voor een foto met het enorme paard, in wiens buik ooit een heus diner plaatsvond (zoals je in deze blog kunt lezen).

Edward-Hopper-Vittoriano-Rome Edward-Hopper-Vittoriano-Rome-2

De tentoonstelling is dagelijks te bekijken; van maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 19.30, op vrijdag en zaterdag van 9.30 tot 22.00 uur en op zondag van 9.30 tot 20.30 uur.

De Ara Pacis in kleur, Rome
Tijdens L’Ara com’era (‘het altaar zoals het was) kun je het vredesaltaar van keizer Augustus, aanschouwen in de kleuren die het ooit moet hebben gehad. Een geavanceerde digitale techniek zorgt ervoor dat je een betoverende stap terug in de tijd kunt doen. Vooralsnog kun je een speciaal bezoek reserveren tot eind oktober 2017 (klik hier voor de openingstijden voor een multimediale tijdreis en hier voor het reserveren van kaartjes). Bekijk alvast een voorproefje!

Picasso’s aan de Tiber, Rome
Nog meer tentoonstellingsnieuws voor de Ara Pacis: tot en met 19 februari 2017 schitteren in het museum bij de Ara Pacis ongeveer tweehonderd foto’s, grafische werken, schilderijen en beelden uit de collectie van het Musée National Picasso in Parijs. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken tussen 9.30 en 19.30 uur (de kassa sluit een uur eerder).

Artemisia Gentileschi in Palazzo Braschi, Rome
Vanaf 30 november 2016 schitteren ongeveer negentig werken van Artemisia Gentileschi in het Palazzo Braschi, aan de zuidkant van Piazza Navona, uit de periode 1610-1652. Tot en met 8 mei 2017 kun je hier kennismaken met deze ‘vrouwelijke Caravaggio’.

Artemisia-Gentileschi-Palazzo-Braschi-Rome

Ai Wei Wei in Palazzo Strozzi, Florence
Tot 22 januari 2017 is het Palazzo Strozzi in Florence het domein van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Zijn installaties, video’s en andere kunstwerken zijn in het hele palazzo te zien, van de façade tot in de cortile (binnenhof) en de museumzalen. Bijzonder zijn de portretten in Lego van beroemde Florentijnen als Dante, Girolamo Savonarola, Galileo Galilei en Filippo Strozzi (van de familie die het palazzo liet bouwen).

Ai-Weiwei-Palazzo-Strozzi-Florence (1) Ai-Weiwei-Palazzo-Strozzi-Florence (3) Ai-Weiwei-Palazzo-Strozzi-Florence (7)Ai-Weiwei-Palazzo-Strozzi-Florence (5)

Palazzo Strozzi is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur en op donderdag zelfs tot 23.00 uur. Bewonder naast de kunstwerken van Ai Weiwei zeker ook de bijzondere ‘uienlampen’ van het palazzo.

Verborgen meesterwerken in Villa La Quiete, Florence
in Villa La Quiete, even buiten Florence, zijn tot en met 30 oktober een paar prachtige ‘verborgen’ meesterwerken van onder anderen Botticelli en Ridolfo del Ghirlandaio (de zoon van de beroemde Domenico, die zijn vaders schilderstalent erfde) te zien.

De werken maken deel uit van een tentoonstelling met kunst uit de eerste helft van de zestiende eeuw, grotendeels afkomstig uit de kerk San Jacopo di Ripoli, een invloedrijk Dominicaner klooster dat te vinden was aan de huidige Via della Scala in Florence. De tentoonstelling is alleen op zaterdag en zondag te bekijken, tussen 10.00 en 19.00 uur. De toegang is gratis.

Villa-La-Quiete-Florence (1) Villa-La-Quiete-Florence (2)

De mooiste vloer ter wereld in de Duomo van Siena
Nog tot en met 26 oktober kun je in de Duomo van Siena de mooiste vloer ter wereld bewonderen. Deze indrukwekkende vloer wordt het grootste gedeelte van het jaar afgedekt, om beschadiging door slenterende voeten te beperken. Een paar weken per jaar kun je de 57 verschillende vlakken met mozaïek en inlegwerk echter in volle glorie bewonderen.

Er is allerlei moois te zien: Bijbelse verhalen, sibillen, deugden, verhalen uit de geschiedenis van Siena… In de vloer bevindt zich tevens een labyrint, waar boetelingen op hun knieën overheen kruipen om vergeving te vragen voor hun zonden.

wolvin-vloer-Duomo-Siena Siena-Duomo-vloer (2)

Dalì’s droom van de klassieken in Palazzo Blu, Pisa
‘Begin met het tekenen en schilderen van de oude meesters. Daarna kun je doen wat je wil en iedereen zal je respecteren,’ aldus Salvador Dalì. Tot en met 5 februari 2017 is in het Palazzo Blu in Pisa de tentoonstelling Dalì – Il sogno del classico te zien, met een selectie van Dalì’s werken die zijn geïnspireerd op de grote meesterwerken van zijn voorgangers en inspiratiebronnen uit de renaissance, zoals Michelangelo, Cellini en Dante.

Dali-Palazzo-Blu-Pisa Dali-Palazzo-Blu-Pisa-2 Dali-Palazzo-Blu-Pisa-3 Dali-Palazzo-Blu-Pisa-4

Palazzo Blu is dagelijks te bezoeken. Van maandag tot en met vrijdag kun je Dalì’s meesterwerken bewonderen tussen 10.00 en 19.00 uur; op zaterdag en zondag van 10.00 tot 20.00 uur. De kassa sluit een uur eerder.

Frida Kahlo in Palazzo Albergati, Bologna
Vanaf 7 november verwarmt de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo Bologna met haar kleurrijke portretten. Tot maart 2017 brengt Kahlo kleur in de culinaire hoofdstad van Italië.

Frida-Kahlo-Bologna

Architectuur Biennale in Venetië
Nog tot en met 27 november geniet je in Venetië van de Architectuur Biennale. In deze blog lichten we zes hoogtepunten van deze vijftiende editie uit.

Architectuur-Biennale-Venetië-2016 Architectuur-Biennale-Venetië-A-world-of-fragile-parts (5)

Venetiaanse meesters in Bergamo & Vicenza
In het Palazzo Storico del Credito Bergamasco in Bergamo kun je nog tot en met 28 oktober 2016 genieten van meesterwerken van Tiepolo en tijdgenoten. In Vicenza sta je tot en met 11 december oog in oog met Bellini’s La Trasfigurazione di Cristo, in de Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari. Mis ook de andere twee Bellini’s niet die in Vicenza te zien zijn: Battesimo di Cristo in de Santa Corona en Cristo crocifisso in Palazzo Chiericati.

Bellini-Vicenza

Nederlanders & Vlamingen in Italië
Dit najaar zijn er ook een heleboel meesterwerken van landgenoten te zien in Italië. Zo kun je je in het Palazzo Reale in Milaan nog tot en met 22 januari 2017 vergapen aan de kunstwerken van Escher. Op 26 oktober opent in het Palazzo Reale in Milaan ook een tentoonstelling gewijd aan Rubens (die tot en met 26 februari 2017 te zien zal zijn).

Escher-Palazzo-Reale-Milaan

La Reggia di Venaria, een van de prachtige koninklijke palazzi vlak bij Turijn, zet vijf generaties van de familie Brueghel in het zonnetje. Tot en met 19 februari 2017 verlies je je hier in de prachtige details van meesterwerken als De bruiloftsdans en Winterlandschap met vogelval.

Brueghel-tentoonstelling-Turijn (2)

In Treviso bevinden Rembrandt en Rubens zich van 29 oktober 2016 tot en met 17 april 2017 in gezelschap van Titiaan. Tijdens een kleine maar bijzondere tentoonstelling in het Museo di Santa Caterina is er van elke kunstenaar één kunstwerk te zien, met een vrouw in de hoofdrol. In dezelfde periode huisvest het museum ook een prachtige tentoonstelling over het impressionisme, met grote namen als Monet, Renoir, Gauguin en Van Gogh.

Van-Gogh-impressionisme-Treviso

Italiaanse kunstschatten in Nederland & België
Naast deze prachtige tentoonstellingen in Italië valt er dit najaar ook in eigen land te genieten van Italiaanse meesterwerken.

Tot en met 8 januari 2017 is in het Joods Historisch Museum in Amsterdam de tentoonstelling De glorie van het joodse boek te zien, met topstukken uit onder meer het Vaticaan. Wij namen al een kijkje en nemen je in deze blog mee naar deze unieke expositie.

14. Arba'ah Turim, op de tentoonstelling

Tot en met 15 januari 2017 maak je in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam kennis met de Italiaanse schilder Fra Bartolommeo. We doen deze week uitgebreid verslag van deze expositie.

Nijmegen is dit najaar het decor van twee schitterende exposities over de Romeinen. In Museum Het Valkhof zijn de tentoonstellingen Gezichten van de limes, de Romeinse rijksgrens in Nederland en Gladiatoren, helden van het Colosseum te zien. In deze blog lees je meer over deze Romeinse exposities.

Gladiatoren-Helden-van-het-Colosseum-Valkhof-Nijmegen-2

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren opent op 17 december 2016 de tentoonstelling Timeless Beauty. Centraal staat het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd. Er wordt geput uit het rijke oeuvre van kunstfotograaf Marc Lagrange om de expositie visuele spankracht te geven. Zijn fotografie gaat in dialoog met tweeduizend jaar oude teksten van auteurs die in de ban waren van vrouwelijk schoon. Een keur aan authentieke objecten toont welke middeltjes en technieken de Romeinse elitedames toepasten om hun lichamelijke aantrekkingskracht te vergroten.

Timeless-Beauty-Gallo-Romeins-Museum-Tongeren

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *