Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

18 niet te missen tentoonstellingen voor begin 2018

Ga je in het nieuwe jaar direct al naar Italië, voor een stedentrip? Deze achttien exposities zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard (en sommige tentoonstellingen zijn op zichzelf al een reden om een ticket te boeken)!

Fornasetti in Palazzo Altemps
In het prachtige Palazzo Altemps, een van onze favoriete musea in Rome, opende op 16 december de prachtige tentoonstelling ‘Citazioni pratiche – Fornasetti a Palazzo Altemps’. Ter ere van het twintigjarig bestaan van het museum dat in Palazzo Altemps is gevestigd, hebben de prachtige beelden uit de oudheid gezelschap gekregen van de surrealistische ontwerpen van Fornasetti. Een unieke combinatie!

‘Citazioni pratiche – Fornasetti a Palazzo Altemps’ is te zien tot 9 september 2018. Palazzo Altemps is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 9.00 tot 19.45 uur (de kassa sluit om 19.00 uur). Via deze link kun je alvast online je toegangskaartje kopen (dat drie dagen lang geldig is bij de vier musea die deel uitmaken van het Museo Nazionale Romano: naast Palazzo Altemps ook het Palazzo Massimo, de Thermen van Diocletianus en de Crypta Balbi).

foto’s: S. Castellani | Electa

Trajanus’ sterrenstatus in Rome
Precies 1900 jaar geleden, in 117, blies de Romeinse keizer Trajanus zijn laatste adem uit. In de Mercati di Traiano is er daarom nu de tentoonstelling ‘Traiano – costruire l’impero, creare l’Europa’ te zien, een eerbetoon aan Trajanus als de bouwer van een keizerrijk en de maker van Europa.

Aan de hand van beelden, portretten, schaalmodellen, gipsen modellen van de Zuil van Trajanus, munten en 3D-beelden duik je in het leven van Trajanus en worden zijn grootse daden onthuld.

‘Traiano – costruire l’impero, creare l’Europa’ is tot en met 16 september 2018 te zien. De Mercati di Traiano zijn dagelijks geopend van 9.30 tot 19.30 uur (de kassa sluit een uur eerder). Op 31 december is de tentoonstelling te zien van 9.30 tot 14.00 uur, op 1 januari en 1 mei is de expositie gesloten.

Bernini’s beelden in Galleria Borghese
Om te vieren dat Galleria Borghese twintig jaar geleden na een restauratie weer de deuren opende, is er nu een prachtige tentoonstelling te zien, met in de hoofdrol Romes beroemdste beeldhouwer: Gian Lorenzo Bernini.

Naast de prachtige beelden van Bernini die normaal gesproken al in de Galleria Borghese te zien zijn (waaronder zijn Pluto & Proserpina en zijn Apollo & Daphne), zijn er heel veel Bernini’s uit andere musea ter beschikking gesteld om een prachtig overzicht van het complete oeuvre van deze Romeinse kunstenaar te kunnen bieden. Lees meer over deze tentoonstelling in deze blog.

De tentoonstelling is te zien tot en met 20 februari 2018. Galleria Borghese is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 9.00 tot 19.00 uur (laatste toegang is om 17.00 uur). Op maandag is het museum gesloten. Je bezoek aan Galleria Borghese reserveren kan via deze link.

Enjoy – kunst in Bramantes klooster
Een kleurrijke aanrader: de tentoonstelling ‘ENJOY – L’arte incontra il divertimento’ in het Chiostro del Bramante in Rome. Kunst ontmoet plezier – en dat is een zeer letterlijke ontmoeting. De originele werken van vijftien verschillende kunstenaars nodigen uit tot spelen, ontdekken, ervaren. Zo kruip je samen in een roze trui en maak je van jezelf een levend standbeeld onder een enorme politiepet of in een grote stippenstoel. Ontdek meer in onze uitgebreide blog over ENJOY.

De tentoonstelling ENJOY is te zien tot en met 25 februari 2018. Het Chiostro del Bramante is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 21.00 uur (de kassa sluit steeds een uur eerder).

Picassoparade in Rome en Genua
Fans van Picasso kunnen een mooi rondje Italië maken. Tot 21 januari 2018 ontdek je in de Scuderie del Quirinale in Rome de invloed die Italië op de Spaanse kunstenaar had. Tijdens de tentoonstelling ‘Picasso – tra cubismo e classicismo’ bewonder je meer dan honderd schilderijen uit de periode 1915-1925, die in bruikleen zijn van onder andere het Centre Pompidou in Parijs, het Guggenheim, het Picasso Museum in Barcelona en het Metropolitan Museum of Art in New York.

In Palazzo Barberini schittert Picasso’s Parade, in de grote zaal met fresco’s van Pietro da Cortona. Het is de perfecte plek voor dit zeventien meter lange en elf meter hoge doek, dat voor het eerst in Rome te zien is.

Picasso is in Genua te zien tijdens de tentoonstelling ‘Capolavori del Museo Picasso’ in het Palazzo Ducale (tot 6 mei 2018). Een breed spectrum van de kunstenaar wordt belicht in een serie kleurrijke werken met mediterrane roots, allemaal afkomstig uit het Picasso-museum in Parijs.

Van Gogh in Vicenza
‘Tra il grano e il cielo’ (‘Tussen het graan en de hemel’) is de naam van de grootste expositie over Van Gogh die ooit in Italië gehouden werd. In de Basilica Palladiana in Vicenza geniet je tot 8 april 2018 van prachtige schilderijen en ongeveer honderd brieven van Van Gogh.

Basilica Palladiana is dagelijks geopend, van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, op vrijdag, zaterdag en zondag 9.00 tot 20.00 uur.

Fresco’s van Tiepolo in Vicenza
Het Teatro Olimpico in Vicenza heeft in november zeven meesterwerken van Giandomenico Tiepolo onthuld, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilig onderkomen kregen maar sindsdien alleen in privékringen verkeerden. ‘Tiepolo Segreto’ is dagelijks (behalve maandag) geopend van 10.00 tot 18.00 uur (laatste toegang om 17.30 uur).

Giorgione, Titiaan en Tiepolo in Treviso
In Castelfranco Veneto, in de provincie Treviso, maak je tijdens de tentoonstelling ‘Le Trame di Giorgione’ kennis met de werken van de Venetiaanse schilder Giorgione én van zijn tijdgenoten. In het Museo Casa Giorgione bekijk je onder meer een klein olieverfschilderij dat volgens de kenners door een heel jonge Giorgione is gemaakt. De tentoonstelling loopt tot 4 maart 2018.

Meesterwerken uit Le Marche in Milaan
De tentoonstelling ‘Capolavori Sibillini – Le Marche e i Luoghi della Bellezza’ brengt een bijzonder mooie selectie kunstwerken uit Le Marche naar het Museo Diocesano in Milaan. Het gaat om werken uit de gebieden die in augustus 2016 getroffen werden door een zware aardbeving.

Nog tot en met 30 juni 2018 geniet je van prachtige werken van Perugini, Fortunato Duranti, Spadino, Cristoforo Munari, Simone De Magistris, Ignazio Stern, Salvatore Monosilio en Vincenzo Pagani.

‘Capolavori Sibillini – Le Marche e i Luoghi della Bellezza’ is dagelijks (behalve maandag) te zien van 10.00 tot 18.00 uur.

De pastori van Perugino
In hetzelfde Museo Diocesano in Milaan bezoek je tot en met 28 januari 2018 de herdertjes van Perugino. Zijn grote doek Adorazione dei pastori (‘Aanbidding van de herders’) dat normaal gesproken te bewonderen is in de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia, verhuisde speciaal voor de kersttijd naar Milaan.

Caravaggio in Milaan
Achttien werken van Caravaggio (waaronder Johannes de Doper uit het Metropolitan Museum of Art in New York) komen samen tijdens ‘Dentro Caravaggio’ in het Palazzo Reale. Dankzij de innovatieve multimediatechnieken die de doeken combineren met foto’s die je als het ware door de verf heen laten kijken, is het een overdonderende ervaring.

Dit spektakel is dagelijks te zien tot 28 januari 2018. Op maandag is Palazzo Reale geopend van 13.30 tot 22.30 uur, op dinsdag, woensdag en zondag van 9.30 tot 20.00 uur, op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.30 tot 22.30 uur (de kassa sluit een uur eerder).

Botero in Verona
Fernando Botero werd dit jaar niet alleen 85 jaar, maar hij vierde ook zijn vijftigjarig jubileum als kunstenaar. Museo AMO in Verona eert Botero met een tentoonstelling met meer dan vijftig grootse werken. Te zien zijn onder meer het tweeluik Piero della Francesca (1998), Musici (2008), La vedova (1997), Coniugi Arnolfini (2006) en Fornarina, après Raffaello (2009).

Nog tot en met 25 februari 2018 geniet je van Botero’s bijzonder wereld in Verona. Het Museo AMO is dagelijks geopend, op maandag van 14.30 tot 19.30 uur en op alle andere dagen van 9.30 tot 19.30 uur (de kassa sluit een uur eerder).

Picasso, De Chirico en Morandi in Brescia
In het Palazzo Martinengo in Brescia is van 20 januari tot en met 10 juni 2018 de tentoonstelling ‘Picasso, De Chirico, Morandi – 100 capolavori del XIX e XX secolo dalle collezioni private bresciane’ te zien.

De verzameling omvat honderd meesterwerken uit de negentiende en twintigste eeuw, van de meesters van het neoclassicisme., onder wie Balla, Boccioni, Depero, De Chirico, Savinio, Severini, Morandi, Carrà, De Pisis, Sironi, Burri, Manzoni, Vedova en Fontana.

De expositie is te bewonderen van woensdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, op zaterdag en zondag (en op feestdagen) van 10.00 tot 20.00 uur.

Picasso, Duchamp, Magritte en Dalì in Bologna
Bologna is tot 11 februari 2018 het thuis van vooruitstrevende kunstenaars uit de twintigste eeuw. De meer dan tweehonderd werken zijn allemaal afkomstig uit het Israël Museum in Jeruzalem, van kunstenaars als Picasso, Duchamp, Magritte, Mirò, De Chirico, Dalì, Ernst, Tanguy, Cornell en Man Ray.

Ook de tentoonstelling zelf is een waar kunstwerk, met dank aan architect Oscar Tusquets Blanca, die de beroemde Mae West-zaal van Dalì nabouwde, net als de installatie 1200 Sacks of Coal, die Duchamps ontwierp voor de Exposition Internationale du Surréalisme van 1938.

De tentoonstelling in het Palazzo Albergati is dagelijks te bezoeken, van 10.00 tot 20.00 uur (de kassa sluit een uur eerder).

Il Cinquecento in Florence
Tot 21 januari 2018 schitteren werken van zestiende-eeuwse meesters in het Palazzo Strozzi in Florence, tijdens de expositie Il Cinquecento a Firenze. Je haalt je hart op aan meer dan zeventig kleurrijke meesterwerken van bekende Florentijnse schilders uit de zestiende eeuw, onder wie Michelangelo, Bronzino, Vasari, Rosso Fiorentino en Pontormo.

Palazzo Strozzi is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur, op donderdag zelfs tot 23.00 uur.

Ambrogio Lorenzetti in Siena
De schilders van de Sienese School zorgden tussen de dertiende en vijftiende eeuw voor een enorme bloei in Siena. De kunstenaars wisten zelfs korte tijd een rivaal te zijn voor hun collega’s uit Florence. De belangrijkste kunstenaars van de Sienese School waren Duccio Buoninsegna, zijn leerling Simone Martini, Pietro en Ambrogio Lorenzetti, Domenico en Taddeo di Bartolo.

Santa Maria della Scala, een voormalig ziekenhuis vol kunst in Siena, wijdt nu een grote tentoonstelling aan Ambrogio Lorenzetti, die in het Palazzo Pubblico aan het Piazza del Campo een prachtig werk over de gevolgen van een goede en een slechte regering schilderde.

Dat werk kan natuurlijk niet even verhuisd worden, maar Santa Maria della Scala heeft wel de hand weten te leggen op bruiklenen uit het Louvre, de National Gallery, de Galleria degli Uffizi en de Musei Vaticani, waardoor Lorenzetti schittert als nooit tevoren.

De tentoonstelling ‘Ambrogio Lorenzetti’ is nog te zien tot en met 8 april 2018. Santa Maria della Scala is van maandag tot en met donderdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 20.00 uur (de kassa sluit een half uur eerder).

Verborgen Italiaanse schatten in Catania
Het Castello Ursino in Catania biedt tot 20 mei 2018 onderdak aan de grote schilders van Italië, van Giotto, ‘de vader van de Italiaanse schilderkunst’, tot Giorgio de Chirico, met werken die bijna allemaal afkomstig zijn uit Italiaanse privécollecties (en die normaal gesproken dus niet te bezichtigen zijn).

De tentoonstelling ‘Da Giotto a De Chirico – i tesori nascosti’ is van maandag tot en met vrijdag te zien van 9.00 tot 19.00 uur, op zaterdag en zondag van 9.00 tot 21.00 uur.

Pompeï in Brussel
Last but not least een bijzondere ervaringstentoonstelling dichter bij huis. Tijdens ‘Pompeii – the immortal city’ in de Beurs van Brussel wordt Pompeï op een unieke manier tot leven gewekt. Een bezoek aan de tentoonstelling is een ware onderdompeling in de ruïnes van de antieke stad en het drama dat Pompeï in 79 na Christus trof.

Aan de hand van een aantal uniek vormgegeven spektakelmomenten beleef je de verwoesting van de stad. Ook maak je kennis met een aantal bewoners uit die tijd, die verstard zijn in de as van de vulkaan. Lees meer in onze blog over deze tentoonstelling.

De tentoonstelling ‘Pompeii – the immortal city’ is te zien tot en met 15 april 2018 in de Beurs van Brussel (Beursplein, 1000 Brussel). Van maandag tot en met vrijdag is de tentoonstelling geopend van 9.30 tot 17.30 uur. In het weekend, op feestdagen en tijdens Belgische schoolvakanties is de expositie toegankelijk van 10.00 tot 19.00 uur (met uitzondering van 1 januari, dan is de expositie gesloten). De laatste toegang is twee uur voor sluitingstijd.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Beste Saskia,

    Je hebt een mooie site vol nuttige info!
    Wij organiseren stedentrips, oa naar Rome. Voor mij is het belangrijk maanden van te voren te weten welke nieuwigheden er te verwachten zijn en welke tentoonstellingen er gepland zijn. Heb jij een adresje waar ik het tentoonstellings programma van Rome kan opvragen, vanaf najaar 2018 t/m 2019? Of beschik jij misschien over die info?

    Met dank en hartelijke groeten,
    Anneloes ten Houten

  2. Helaas Anneloes, de Italianen zijn niet zo goed in heel ver vooruit plannen. Soms wordt een tentoonstelling wel groots en tijdig aangekondigd, maar dat gebeurt slechts sporadisch (en dan bedoel ik met tijdig soms ook een week of vier tot zes van tevoren). Ik krijg veel informatie en tips van Romeinen zelf en door veel Romeinse musea etc te volgen op Facebook of Instagram. Maar voor 2019 staat er vooralsnog – behalve de al lopende tentoonstellingen – weinig op de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *