Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Week van de Klassieken – Romeinse keizers

Week-Klassieken-Romeinen

Vandaag gaat de Week van de Klassieken van start. Omdat het dit jaar precies 2000 jaar geleden is dat keizer Augustus stierf, staat de zevende editie van deze week in het teken van Romeinse keizers. Rond dit thema zijn er tot en met 21 maart 2014 vele activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz en de Pubquiz. Een deel hiervan is gratis bij een bezoek aan de deelnemende musea.

Zo kun je in het Rijksmuseum van Oudheden een speedrondleiding krijgen langs de Romeinse keizers in het museum,  is niemand minder dan keizer Augustus zelf te gast bij boekhandel Iwema in Assen, voelen kinderen zich de keizer te rijk tijdens de workshop ‘Hoe leefden de keizers van het Romeinse Rijk?’ in het Allard Pierson Museum te Amsterdam en is er in de studiezaal van Tresoar in Leeuwarden een kleine expositie van gravures van Romeinse keizers uit de eigen boekcollectie te zien. Maar er is nog veel meer te doen, klik hier voor de complete agenda van de Week van de Klassieken.

WeekKlassieken2014

Keizers sterven niet in bed
Tijdens de Week van de Klassieken stelt Uitgeverij Athenaeum Keizers sterven niet in bed van Fik Meijer gratis als e-book beschikbaar. Op basis van de antieke bronnen beschrijft Fik Meijer de laatste levensdagen van de Romeinse keizers, van dictator Caesar tot de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk, Romulus Augustulus. Wat opvalt is dat er van de 87 officiële keizers en de vele troonpretendenten maar weinigen in bed zijn gestorven.

Keizers-sterven-niet-in-bed-Fik-Meijer

Fik Meijer laat in dit boek zien hoe de keizers in hun laatste levensdagen op hun naderend einde reageren. Sommigen, onder wie Marcus Aurelius en Septimus Severus, zagen de dood standvastig onder ogen, verzoend met de tijdelijkheid van het bestaan, maar er waren er ook die weigerden te geloven dat hun dood het rechtstreekse gevolg was van hun rampzalige regering. Keizers als Nero en Heliogabalus meenden dat ze god waren, maar daar dachten de meeste Romeinen toch anders over. De krankzinnige Caligula werd vermoord na een theaterbezoek en Caracalla terwijl hij zijn behoefte deed. Van sommige keizers was de dood nog gruwelijker: Caesar werd door drieëntwintig messteken doorboord, Otho werd na langdurige folteringen met een vleeshaak de Tiber ingetrokken.

Als een rode draad door het boek loopt de verwondering over de ambities van zovelen om keizer te worden. Steeds weer dienden nieuwe kandidaten zich aan, in de hoop dat zij wel konden wat hun voorgangers niet was gelukt: overleven op de troon.

Het e-book Keizers sterven niet in bed is van 13 tot en met 21 maart 2014 gratis te downloaden op de website van de Week van de Klassieken.

WeekKlassieken2014-2

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *