Download gratis de Ciao tutti app

Wanderlust – Nederlandse kunstenaars op reis naar Italië

In het Dordrechts museum is tot 8 januari 2023 de tentoonstelling Wanderlust te zien, met schitterende schilderijen van Nederlandse kunstenaars die in de negentiende eeuw op reis gingen, onder meer naar Italië.

Wanderlust – op reis in het Dordrechts Museum

De lust om te reizen, de lust om te dwalen en de lust om te ontdekken: wanderlust. In de negentiende eeuw reisden Nederlandse kunstenaars de wereld over met dit doel. In deze tentoonstelling kun jij met Nederlandse kunstenaars meereizen, ontdekken en herkennen.

Er waren namelijk veel schilders die graag het buitenland opzochten; er werd veel meer gereisd dan we nu wellicht denken. De tentoonstelling Wanderlust volgt deze Nederlandse kunstenaars op hun pad, op hun verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen.

Je bewondert meer dan honderd werken van beroemde kunstenaars als Abraham Teerlink, Antoine Sminck Pitloo en Jozef August Knip, maar ook van vergeten kunstenaars als Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg.

Wanderlust – Nederlandse kunstenaars in Italië

Voor vele jonge kunstenaars start de reis in Italië, al gaan sommige avonturiers naar de bergen en dalen in Duitsland, Normandië, Scandinavië en zelfs naar de Verenigde Staten. Met elke nieuwe bestemming veranderde de schilderstijl en de kunstenaar.

Wandel mee langs bergen, kunststeden en snelstromende rivieren en laat je overweldigen door majestueuze vergezichten. Grootse werken worden afgewisseld met prachtige intieme stukken, zoals tekeningen van inheemse planten, bloemen en intrigerende portretten.

Het Italië van Abraham Teerlink

De in Dordrecht geboren Abraham Teerlink (1776-1857) won in 1807 de Prix de Rome, waardoor hij in Rome kon gaan studeren. Hij vertrok in 1808 en reisde via Parijs naar de Eeuwige Stad, waar hij nooit meer weg zou gaan.

In 1836 trouwt hij met de Italiaanse Anna Muschi. Uit datzelfde jaar is zijn Gezicht op Florence vanaf de San Miniato, dat je tijdens de tentoonstelling Wanderlust kunt bewonderen.

Je herkent de koepel van de Duomo, de toren van het Palazzo Vecchio en de bruggen over de Arno, prachtig gezien vanaf het klooster van de San Miniato al Monte, hoog boven de stad.

Ongeveer in dezelfde tijd schildert Teerlink ook de Ponte d’Augusto, de brug over de rivier de Nera bij Narni (in Umbrië). Teerlink koos de oude Romeinse ruïne niet als hoofdmotief maar schilderde deze als onderdeel van een groter landschap, met op de achtergrond de Monti Sibillini.

De ruïne van de Basilica van Maxentius

De Haagse Cornelis Kruseman reisde eveneens via Parijs naar Rome. Hij vertrok in 1821 en verbleef uiteindelijk twee jaar in de Eeuwige Stad, waar hij veel kunstenaarsvrienden maakte.

De Nederlandse kunstenaars in Rome vormden een hechte club. Zo’n concrete samenwerking als bij dit schilderij is echter bijzonder: de Mechelse François Vervloet, de Gentse Jean Baptiste Louis Maes en de Hollandse Kruseman droegen alle drie hun steentje bij.

Ze plaatsten bovendien – als grapje? – ook een tekenende kunstenaar in de ruïne. Zo werd dit interieurstuk de uitdrukking van een Romeinse vriendschap, bezegeld door de drie handtekeningen rechtsonder: ‘Kruseman Vervloet Maes 1823’.

Nog meer Italiaanse herinneringen van Hollandse hand

Tijdens Wanderlust bewonder je ook een tekening van het Colosseum van Josephus Augustus Knip, een berglandschap bij Taormina van Bramine Hubrecht en een warm landschap bij Albano, een van de dorpjes in de heuvels buiten Rome, van Pierre Louis Dubourcq.

Laat je verrassen door deze prachtige pareltjes van Hollandse hand, die je in hartje Dordrecht even meevoeren naar Italië!

Praktische informatie Wanderlust

De tentoonstelling Wanderlust is tot 8 januari 2023 te zien in het Dordrechts Museum (Museumstraat 40, Dordrecht). Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vind je op de website van het Dordrechts Museum.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *