Home » Italië dichtbij » Voorproeven van decemberlekkers
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Voorproeven van decemberlekkers

Om de decembermaand extra feestelijk te maken, organiseerden Ciao tutti en Culitalia afgelopen zondag een Italiaanse decemberproeverij. Het Limburgse Valkenburg werd even uitgeroepen tot Italiaans grondgebied. In de gezellige winkel van Culitalia, werden ruim dertig gasten (waarvan sommigen van heinde en verre) ontvangen met een glas prosecco, om te toosten op een Italiaanse middag vol lekkers.

Culitalia (11)Culitalia (5) Culitalia (6)

Tijdens een ongedwongen decemberproeverij genoten we namelijk van allerlei feestelijke gerechten uit de keuken van Culitalia. De eerste gang was een uitgebreide antipasti, met allerlei lekkernijen uit alle hoeken van de laars:

Culitalia-antipasti Culitalia-antipasti-1 Culitalia-antipasti-2 Culitalia-antipasti-3

Dit overheerlijke bord werd gevolgd door zwarte spaghetti (gemaakt met inktvisinkt) met zalm:

Culitalia-pasta (1a) Culitalia-pasta (1b) Culitalia-pasta (2)

Uiteraard deelden we met alle aanwezigen het recept – dat we vandaag ook met jullie delen.

Voor 3 tot 4 personen heb je nodig: 200 gram zalmfilet; zout en peper; 1,5 dl visfond; 1 klein pakje panna cucina; witte wijn; dille en 400 gram zwarte spaghetti (kant en klaar gekocht of gemaakt met verse inktvisinkt).

Snijd de vis in reepjes en kruid ze met peper en zout. Verwarm de visfond, voed de kookroom en een schuitje witte wijn toe en laat het op laag vuur licht inkoken. Laat de zalm 4 minuten trekken in de ingekookte saus. Kook intussen de pasta in ruim water met wat zout beetgaar. Meng de zalm door de pasta en verdeel het over de borden. Garneer met dille.

Culitalia (15)

Tussendoor vertelde Saskia de leukste anekdotes en verhalen over een Italiaanse kerst. Wat doen de Italianen nu met Kerstmis – en vooral: wat eten ze. De sfeer was al snel Italiaans, met verschillende tafels die steeds van samenstelling wisselden. Al gauw schonken de aanwezigen wijn in voor hun buurman of – vrouw in en werd er met volle teugen genoten van al het lekkers uit Culitalia’s keuken en van de onmiskenbare atmosfera italiana.

We proefden tien verschillende Italiaanse wijnen, vijf wit en vijf rood, speciaal geselecteerd door Jean Hermens, eigenaar van Culitalia. Alle tien de moeite waard, aan de lege ‘overschot’flessen te zien waar je een restje wijn in kon gieten om een volgende vino te proeven.

Culitalia-wijn

De proeverij werd afgesloten met een Italiaans kopje koffie, met de zoetste dolci uit de laars, met verschillende taarten (waaronder tiramisu-, citroen- en hazelnoot/chocoladetaart) en uiteraard panforte en panettone.

Culitalia-toetjes-2Culitalia-panettone-1

Van deze laatste Italiaanse kerstlekkernij kreeg iedereen ook een mini-versie mee, vergezeld van een flesje Hugo en de recepten van Jean. Maar niet voordat Saskia nog even ging signeren.

Culitalia-signeren

We genieten nog steeds na van die heerlijke middag. Grazie mille aan Jean en José van Culitalia, en aan Elena en Joeri die prosecco schonken, borden opmaakten, afwasten en overal waren waar dat nodig was. En natuurlijk een grazie mille aan iedereen die er was. Kerstmis 2013 kan al niet meer stuk!!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *