Home » Italië dichtbij » Voor de liefhebbers: een nieuw tijdschrift over Rome!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Voor de liefhebbers: een nieuw tijdschrift over Rome!

ra-omslag
‘Ken je die scène van de doop uit The Godfather?’ Karl Galinsky zit niet om voorbeelden verlegen wanneer we hem vragen zijn onderzoek naar ‘collectieve herinneringen’ in het oude Rome uit te leggen. Hij vertelt met zichtbaar genoeg dat hij zelf ook een true Italian Godfather is.

Toen zijn eigen petekind in Rome werd gedoopt, gebeurde er iets raars. Tijdens de ceremonie kreeg hij precies dezelfde vragen als de personages in de beroemde maffiafilm. ‘Ik kon het niet helpen, maar die scene uit The Godfather bleef rondspelen in mijn hoofd terwijl mijn petekind voor mijn eigen ogen werd gedoopt. Beelden van een moordpartij afgewisseld met een doopscène: ‘Prometti…?’, vraagt de priester – en dan takketakketak, machinegeweren. ‘Rinunci Satan…?’ – weer takketakketak. Ik voelde me zo schuldig dat ik de ervaring van de doop van mijn petekind door zo’n herinnering had laten verstoren. Maar wat bleek toen ik het er na afloop met anderen over had? Iedereen had die associatie!’

Herinnering is een fascinerend fenomeen – collectieve herinnering des te meer. Het is ook een fundamenteel onderdeel van de Romeinse cultuur in vele opzichten. Aan het woord is Karl Galinsky, Cailloux Centennial Professor of Classics aan de University of Texas in Austin. Of eigenlijk: de godfather van het moderne onderzoek naar Augustus en de Augusteïsche cultuur. Hij heeft drie van de meest gelezen wetenschappelijke studies over Augustus op zijn naam staan.

Een nieuw tijdschrift over Rome
Het interview met Galinsky is een voorproefje van een nieuw project waar Willemijn de afgelopen maanden hard aan meegewerkt heeft: Roma Aeterna, een nieuw (digitaal) tijdschrift en de enige periodiek in het Nederlandse taalgebied die volledig gericht is op Rome en haar rijke geschiedenis, van de oudheid tot nu. Zeven liefhebbers (classici, (cultuur)historici, archeologen) met een kritische geest en een blinde liefde voor de eeuwige stad vormen de redactie van Roma Aeterna, waarvan in 2013 al een eerste (proef)nummer verscheen, met liefde en kunde gemaakt door historicus Joep Beijst en classicus Raphael Hunsucker.

roma
In 2014 is de redactie uitgebreid met Victor Broers, Tycho Maas, Floris Meens, Marleen Termeer en Willemijn. Roma Aeterna is in de eerste plaats een digitale publicatie, maar ook beschikbaar als papieren tijdschrift. Het doel is academische kennis uit alle relevante disciplines (geschiedenis, klassieke filologie, kunstgeschiedenis, filmwetenschappen, letterkunde, cultuurgeschiedenis, religiewetenschappen en archeologie) samen te brengen, toegankelijk te maken en overzichtelijk te presenteren. Elke editie is gewijd aan een thema, dat vanuit het perspectief van zoveel mogelijk lagen van de geschiedenis van Rome belicht wordt. Roma Aeterna komt tot stand in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome.
titelpagina 2.1 – Alles over Augustus
Met veel trots presenteert Willemijn, samen met de rest van de redactie, het kersverse themanummer Roma Aeterna 2.1: Augustus. Het nummer is, hoe kan het ook anders, helemaal gewijd aan Augustus, de eerste keizer van Rome. Het is immers ‘zijn jaar’: op 19 augustus aanstaande is het precies 2000 jaar geleden dat hij zijn laatste adem uitblies. Zijn sterfdag wordt het hele jaar door gevierd en herinnerd, zowel in Rome en elders in Italië als ver daarbuiten.

spread-2
Spread-3
spread-1
Wil je het hele interview met Galinsky lezen over herinnering, Rome en Augustus? Of ben je gewoon benieuwd naar Roma Aeterna? Via de website kun je een gratis proefexemplaar van het nieuwe nummer downloaden. Het volledige digitale tijdschrift is op aanvraag en eveneens gratis beschikbaar: stuur daarvoor een e-mail naar Roma Aeterna.

Lees meer op de website van Roma Aeterna

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *