Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Viva Roma! – reis naar Rome in Luik

In samenwerking met het Louvre in Parijs organiseert La Boverie in Luik van 25 april tot en met 26 augustus 2018 de tentoonstelling ‘Viva Roma!’ Je bewondert Rome door de ogen van Europese kunstschilders uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw.

‘Viva Roma!’ neemt je mee in de voetsporen van de kunstenaars die een Grand Tour maakten, de voorlopers van de huidige toeristen die reisden om hun opvoeding te voltooien, of van kunstenaars, kunstliefhebbers en kunstverzamelaars.

De expositie gaat over de reis die deze kunstenaars en kunstliefhebbers maakten en de tijd die ze doorbrachten in de Eeuwige Stad. Wat zagen ze? Welke ervaringen legden ze vast? Welke monumenten vereeuwigden ze op doek?

Rome oefende een sterke aantrekkingskracht uit, met name vanwege monumenten als het Colosseum, maar ook vanwege de nabijgelegen archeologische opgravingen van Pompeï en Herculaneum.

De ontdekkers van antiquiteiten | Hubert Robert
Musée d’Art et d’archéologie de Valence | foto : Philippe Petiot

Tijdens de tentoonstelling geniet je van de grootse monumenten van de stad, de belangrijkste reden van de reis die de Grand Touristen maakten. Maar ‘Viva Roma!’ geeft ook een inkijkje in het dagelijks leven van de Romeinen, vastgelegd in de kleinste details door schilders van de zeventiende tot de twintigste eeuw.

De tentoonstelling brengt de bijzonderheden van een stad vol contrasten en genoegens, badend in een zuiders licht. De verschillende wijken, de paleizen, de kunstateliers, het drukke leven van de inwoners en zelfs de gastronomie hebben de kunst in Europa nieuwe kleuren ingeblazen.

Ook de relaties tussen de kunstenaars, hun vriendschappelijke verhoudingen en de plekken waar ze elkaar ontmoeten (cafés, bars of institutionele villa’s) komen aan bod. Zo reis je even heerlijk terug in de tijd, naar het Rome van de eerste toeristen…

De honderdzeventig werken die te zien zullen zijn, zijn afkomstig van het Louvre en meer dan veertig gerenommeerde musea van over de hele wereld, zoals het Getty Museum in Los Angeles, het Museum voor Schone Kunsten in San Francisco en het Thorvaldsen-museum in Kopenhagen. Een klein voorproefje:

Romeinse ruïnes, rond 1629 | Bartholomeus Breenbergh
Ville de Grenoble/Musée de Grenoble | foto: J-L. Lacroix
Zicht op het Colosseum en de ark van Constantinus, 1742 |  Giovanni Paolo Panini
Musée Thomas Henry, Cherbourg-en-Cotentin
Het Forum, Rome | Robert Macpherson
Stirling Smith art Gallery and Museum
Antieke tempel in Rome, 1772 | Charles François Houel
Besançon, Musée des beaux-arts et d’archéologie | foto: Pierre Guenat
Ruïnes, 2015 | Yan Pei-Ming
ADAGP, Paris, 2018 | foto : André Morin

Praktische informatie
Je vindt museum La Boverie aan Parc de la Boverie 3 in Luik (België). De tentoonstelling ‘Viva Roma!’ is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken, van 10.00 tot 18.00 uur.

De toegang kost € 12,- per persoon (senioren en jongeren van 14-25 jaar betalen € 9,-). De tentoonstellingen is gratis voor kinderen tot 14 jaar.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *