Home » Italië dichtbij » Vijf bijzondere vakantieherinneringen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vijf bijzondere vakantieherinneringen

Langzamerhand komt het einde van de zomervakantie ook voor de laatste vakantiegangers in zicht. De koffers gaan weer naar zolder, de laatste zomerjurkjes en zwembroeken hangen aan de lijn en de tent wordt weer netjes ingepakt voor een volgende vakantie. Voor je het weet, zit je weer elke dag achter je bureau, check je Buienradar voor je naar huis fietst en kruip je met warme chocolademelk op de bank.

Allemaal niks mis mee natuurlijk, maar hoe fijn zou het zijn om dat heerlijke vakantiegevoel wat langer vast te houden? Om nog elke dag een klein stukje van de vakantie te herbeleven, je ogen dicht te doen om de versgebakken focaccia of pittige tomatensaus te ruiken of een half uur lang te kunnen mijmeren, tussen de bedrijven door.

In haar boek De kunst van het vakantievieren geeft Jessica de Bloom maar liefst 64 tips om optimaal van je vakantie te genieten. ‘Door positieve vakantie-ervaringen te koesteren, zullen je prettige gevoelens en gedachten versterkt worden,’ aldus Jessica de Bloom. ‘Hierdoor creëer je mooie vakantieherinneringen die je na afloop van je vakantie ook gemakkelijk terug kunt halen, waardoor je je gezonder en gelukkiger voelt.’

De-kunst-van-het-vakantievieren

De Bloom geeft onder andere de tip om niet meteen de dag na je vakantie weer te gaan werken, om een ‘glimlachlijst’ te maken (met situaties, herinneringen, beelden of voorwerpen die je aan je vakantie doen denken en die je doen glimlachen), om een fotoboek of fotokalender te maken, om je regelmatig nog eens in te smeren met de zonnebrandcrème die je tijdens je vakantie gebruikte en om af en toe te doen alsof je weer op vakantie bent, maar dan gewoon in en om je eigen huis.

In De kunst van het vakantievieren vind je alle 59 andere tips (waarvan een groot deel ook helpt bij de vakantievoorbereiding, dus ideaal om vast mee te nemen voor het volgende vertrek), plus 61 vakantieweetjes.

Wij selecteerden vijf andere manieren om het Italiëgevoel lekker lang vast te houden, met een paar heel bijzondere vakantieherinneringen:

1 Italië op de kaart
Hoe het vakantiegevoel het beste blijft hangen? Door Italië letterlijk aan de muur te hangen! Saskia stuitte in een klein winkeltje in Grosseto op deze oude kaart van de laars, die nu op kantoor hangt. Ideaal om bij weg te dromen of snel even de route van de volgende reis te schetsen aan bezoekers.

Italie-poster

Uiteraard kun je dit soort kaarten op veel plekken in Italië op de kop tikken, de een nog mooier, groter en origineler dan de ander. Online kopen kan ook, bijvoorbeeld via Allposters.nl.

Wie heel creatief is en een paar nazomeravonden de tijd heeft, kan bovendien schitterende creaties met landkaarten maken. We vonden op Babble.com tal van ideeën, van mooi verpakte cadeaus tot een lamp, van een reislustig kastje tot een sleutelhanger.

cadeaupapier

2 Schets je eigen herinneringen
Hoewel wij meer van het schrijven dan van het schetsen zijn, hebben we ons tijdens de laatste reis meer dan goed vermaakt met het Reisschetsboek. Auteur Trudy Beekman neemt je hierin mee op een bijzondere reis naar verschillende mooie plekken in binnen- en buitenland. Ze laat zien hoe je naar voorwerpen, landschappen en mensen kunt kijken, om vervolgens al schetsend de mooiste momenten vast te leggen op papier.

het_reis_schetsboek

Het gaat hierbij niet om de perfecte tekening (gelukkig maar, we zijn toch beter met verhalen dan met schetsen…), maar om het plezier en de waardevolle herinneringen die de schetsen opleveren. Als voorbeeld worden er per locatie een aantal schetsen getoond, aangevuld met aantekeningen en uitleg over materialen. Het boek zit in een handige cassette, inclusief een schetsblok, zodat je meteen aan de slag kunt, zowel ter plekke als eenmaal thuis.

3 Tekenen & reizen
Een mooie combinatie van voorgaande twee reissouvenirs, zijn de pareltjes van They Draw & Travel. Hun plattegronden zijn schitterende illustraties, die een uniek beeld geven van een Italiaanse stad of regio. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden (als je op de illustratie klikt, krijg je hem iets groter in beeld):

PugliaTrulli and Silence in Italy – Federica Di Carlo

Amalfi Beautiful Amalfi Coast in Italy – Annabelle Metayer

RomeRome – Aunyarat Watanabe

4 Digitale foto’s…
Hoeveel foto’s zouden we op een dag maken als we in Italië zijn? Vijftig? Honderd? Gelukkig dat we ze meteen digitaal kunnen bekijken en we niet meer hoeven te wachten tot ze ontwikkeld zijn. Ook is het makkelijker de perfecte foto maken – het kan desnoods 99x opnieuw – en ja, dat gebeurt regelmatig…

Het geheugen van ons fotoarchief ziet er sinds kort ook helemaal Italiaans uit. Na terugkomst van onze laatste reis vonden we namelijk een prachtig cadeau van een van onze lezers op de deurmat. Magda Moes verraste ons met een zelfgemaakte tricolore iPad-hoes:

ipad-hoes-atelier-m3

Wil jij ook iemand verrassen met zo’n op-en-top Italiaanse hoes? Of wil je er zelf een? Magda maakt ze op bestelling. Het leer zal dan niet altijd hetzelfde zijn, want ze is daarvoor afhankelijk van haar leerleverancier, maar groen-wit-rood kan niet missen! Bestellen kan info@atelier-m3.nl. Geef hierbij ook de afmeting van je tablet door. De prijs voor zo’n uniek souvenir is € 59,95, inclusief verzending binnen Nederland. Voor België maakt Magda graag een passende offerte.

5 …en handgeschreven ansichtkaarten
Heerlijk hoor, die digitale foto’s, maar er gaat toch ook niets boven een handgeschreven ansichtkaart die in de bus valt om een vakantiegroet te brengen. Naar aanleiding van onze oproep ontvingen we al vele schitterende kaarten, vanuit heel Italië, van Verona tot de Amalfikust, van David uit Florence tot de Trevifontein in Rome. Meedoen kan nog even: tot 15 september kun je een ansichtkaarten uit (of als herinnering aan) Italië naar ons sturen, waarmee je kans maakt op mooie prijzen!

Tricolore ingelijst
Zelf nemen we ook altijd een paar ansichtkaarten mee van de plekken die we bezoeken. Sommige puur als herinnering, zeker als we zelf het standpunt van de fotograaf niet kunnen innemen (bijvoorbeeld bij een schitterende panoramafoto of een foto vanuit de lucht) of als we van bepaalde kunstwerken geen foto mogen maken. Sommige ook omdat ze het ultieme Italiëgevoel weergeven: een oude Vespa tegen een warmgekleurde muur, een oude reclame van Barilla of een antieke filmposter.

fotolijstjes-Italie

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *