Download gratis de Ciao tutti app

Vergeet me niet – portretten van Titiaan en Lorenzo Lotto in het Rijksmuseum in Amsterdam

Nooit eerder kwamen in Nederland zoveel Europese renaissanceportretten bijeen als tijdens de tentoonstelling Vergeet me niet in het Rijksmuseum in Amsterdam. Machtige keizers, flamboyante aristocraten, welgestelde burgers en een Florentijnse dame – dit najaar kijk je ze recht in de ogen!

Meer dan honderd internationale portretten van de hand van beroemde kunstenaars zijn tot en met 16 januari 2022 te bewonderen in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, waaronder ook een aantal Italiaanse pareltjes, van onder anderen Lorenzo Lotto, Titiaan, Antonello da Messina, Piero di Cosimo en Sofonisba Anguissola, maar ook een Romeins zelfportret van Maarten van Heemskerck.

Kleurrijke herinnering
De tentoonstelling Vergeet me niet belicht hoe mensen wilden overkomen aan de hand van thema’s als schoonheid, gezag, ambitie, liefde, familie, kennis en geloof.

De herinnering aan een persoon in stand houden wordt al sinds de oudheid gezien als de belangrijkste functie van portretten. Wanneer in Europa rond 1500 de eerste grote bloeiperiode van het portret begint, grijpen kunstenaars en opdrachtgevers hierop terug.

Hoewel er grote regionale verschillen zijn, is de gemeenschappelijke deler overduidelijk: de menselijke behoefte aan het herinneren. De geportretteerden wilden zichzelf zo gunstig mogelijk voor het voetlicht brengen. Ieder onderdeel van de compositie werd dan ook zorgvuldig geregisseerd; gezichtsuitdrukking, symboliek, houding, achtergrond en kleding.

Waar de een schoonheid hoog in het vaandel had, vestigde de ander de aandacht op gezag. Zo onderstreept Karel V zijn macht door zich rond 1553 te laten vereeuwigen als Romeinse keizer en toont Maarten van Heemskerck in 1555 zelfbewust zijn kunnen in een zelfportret bij het Colosseum.

Internationale portrettenparade
Voor Vergeet me niet zijn er bruiklenen van musea uit heel Europa en de Verenigde Staten, onder meer uit het Palazzo Madama in Turijn, dat Antonello da Messina’s Portret van een man (1476) uitleent. Het Muzeum-Zamek w Łańcucie in Łańcut (Polen) leent een zelfportret van de Italiaanse kunstenares Sofonisba Anguissola uit.

Uit het Museo Nacional del Prado in Madrid komt Lorenzo Lotto’s portret van Marsilio Cassotti en zijn vrouw Faustina, Titiaans Ranuccio Farnese komt van de National Gallery of Art in Washington.

Hieronder delen we alvast een voorproefje. Wil je alle prachtige portretten bewonderen? Dat kan dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur. Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling.

foto’s: Rijksmuseum | Albertine Dijkema

Verhalen om niet te vergeten
Dichteres, schrijfster en columniste Ellen Deckwitz en presentatrice en nieuwslezeres Simone Weimans nemen je vijfhonderd jaar mee terug in de tijd, naar de tijd waarin de portretkunst voor het eerst een grote bloei doormaakte.

Simone Weimans vertelt de persoonlijke verhalen aan de hand van de portretten. Ellen Deckwitz reflecteert op het herinneren als belangrijkste functie van het portret, op ambitie en gezag, én op de dunne scheidslijn tussen het ideaalbeeld en de schoonheid.

De audiotour is vanaf 1 oktober gratis te beluisteren in de Rijksmuseum app. Ook is de audiotour te huur bij de multimediabalie.

In de Vergeet-me-niet Podcast gaan conservatoren Friso Lammertse en Matthias Ubl in gesprek met presentator en journalist Janine Abbring over de opkomst van het renaissanceportret. Er zijn vier afleveringen te beluisteren via rijksmuseum.nl/stories of in de bekende podcast apps.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *