Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Timeless Beauty in Tongeren

Sinds 17 december is in het Gallo-Romeins Museum in het Belgische Tongeren de tentoonstelling Timeless Beauty te zien, waarbij het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd centraal staat.

timeless-beauty-gallo-romeins-museum-tongeren

De expositie is een sfeervol en uniek samenspel van moderne foto’s, Romeinse vondsten en eigentijdse video’s, een tijdloos mooi geheel dat antwoord geeft op vragen als: hoe maquilleerden dames zich tweeduizend jaar geleden? Welke sieraden droegen ze? Wat zat er in een Romeinse beautycase?

De oudheid omarmd
Als campagnebeeld werd gekozen voor een foto van Marc Lagrange met hierop actrice Ella-June Henrard. Zij werkte geregeld samen met Lagrange. Bijzonder aan de foto is dat zij een beeld omarmt dat lijkt te dateren uit de antieke oudheid. Of koestert ze een oudere versie van zichzelf?

De foto lijkt wel gemaakt voor deze expo. De titel zinspeelt op de schoonheid van Lagranges fotografie, op het verglijden van de tijd en (on)vergankelijkheid, op tweeduizend jaar oude schoonheidsidealen die misschien wel tot op vandaag doorwerken.

alto-rilievo-marc-lagrangeAlto-Rilievo | Marc Lagrange, 2015 | © Atelier Lagrange

Sensuele schoonheid
De tentoonstelling wordt visueel gedragen door deze foto en door andere portretten van de hand van de kunstfotograaf Marc Lagrange (die overleed in december 2015). Lagrange is met name bekend om zijn sensuele naaktfotografie. Zijn fotografie gaat in het Gallo-Romeins Museum in dialoog met tweeduizend jaar oude teksten van auteurs die in de ban waren van vrouwelijk schoon.

Bij Lagranges foto’s lees (of luister) je teksten van antieke auteurs lezen over de schoonheid van de Romeinse vrouw, met werk van onder anderen Publius Ovidius Naso (43 voor Christus tot 17 na Christus). Al de verzamelde citaten geven prijs welke lichaamskenmerken een vrouw in de ogen van de Romeinen aantrekkelijk maakten.

aphrodite-marc-lagrangeAphrodite | Marc Lagrange, 2013 | © Atelier Lagrangetimeless-beauty-gallo-romeins-museum-tongeren-quoteattention-marc-lagrangeAttention | Marc Lagrange, 2012 | © Atelier Lagrange
infinite-possibilities-marc-lagrangeInfinite Possibilities | Marc Lagrange, 2013 | © Atelier Lagrange

Romeinse lichaamscultus
Ook via objecten als kleine sculpturen en vazen met afbeeldingen van vrouwen kom je als bezoeker het antieke schoonheidsideaal op het spoor. Dat zeker de elitevrouwen middeltjes en technieken toepasten om zich extra aantrekkelijk te maken en zogenaamde tekortkomingen weg te werken, wordt geïllustreerd via kunstig uitgewerkte haarnaalden, metalen pincetten en allerhande cosmetica-items. Je ontdekt hoe er in de Romeinse tijd werd gedacht over het gebruik van make-up en sieraden. Video’s geven een glimp van het toenmalige opmaakritueel.

Römisch-Germanisches Museum, RGM, Köln, Aphrodite, Marmor, Inv.Nr. 72,383hoofd van een beeld van Aphrodite/Venus | © foto: Römisch-Germanisches Museum der Stadt Köln
2-beeldje-van-aphrodite-venus-met-borstbandbeeldje van Aphrodite/Venus met borstband | © foto: Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel
3-parfumflesje-geemailleerd-goudparfumflesje | © foto: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
5-vogelvormig-flesje-met-make-upvogelvormig flesje met make-up | © foto: Museum Het Valkhof, Nijmegen

Ontdek de tijdloze schoonheid in Tongeren
Nieuwsgierig geworden? De tentoonstelling Timeless Beauty is tot 1 september 2017 te zien in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur. Op zondagnamiddag in juli en augustus zijn er dansvoorstellingen in de exporuimtes.

Extra activiteiten & workshops
Bezoek je Timeless Beauty met kinderen? Bij aankomst in het museum is er voor elk kind van zeven tot en met twaalf jaar een speciale audioguide (duur: 45 minuten). Via een vijftiental objecten tot de verbeelding sprekende ontdekken ze de hoogtepunten van de tentoonstelling. Ze leren dat ook tweeduizend jaar geleden met haargel werd geëxperimenteerd, kauwgum voor een frisse adem moest zorgen en meisjes graag met Barbies speelden.

Tijdens weekenden, feestdagen, schoolvakanties en woensdagnamiddagen kunnen kinderen vanaf zeven jaar deelnemen aan de Romeinse ‘selfie’-workshop (duur: 30 minuten). Ze tekenen een portret van zichzelf als knap meisje of mooie jongen uit de Romeinse tijd. Inspiratie vinden ze in tweeduizend jaar oude afbeeldingen.

timeless-beauty-gallo-romeins-museum-tongeren-workshop-selfie-1 timeless-beauty-gallo-romeins-museum-tongeren-workshop-selfie-2© foto’s: Gallo-Romeins Museum

Hou je net zoals de Romeinen van een gladde, zachte en zalig geurende huid? Neem dan tijdens het weekend deel aan de ontspannende workshop ‘Natuurlijk mooi!’ (duur: een uur, reservering verplicht). Je maakt zelf een crème, lotion en scrub. Dat doe je met natuurlijke oliën en kruiden. Uiteraard neem je het resultaat van je werk mee naar huis. De begeleiding gebeurt door een professionele gids, zodat je ook nog wat opsteekt over Romeinse schoonheidsidealen.

Römisch Germanisches Museum Köln, Silberspiegel, Inv.Nr.2006,27handspiegel met handvat in de vorm van een genius | © foto: Römisch-Germanisches Museum der Stadt Köln
12-grafplaat-van-een-vrouwgrafplaat van een vrouw | © Musée Royal de Mariemont | foto: M. Lechien
13-beeldje-van-een-oude-vrouwbeeldje van een oude vrouw | © GDKE/Rheinisches Landesmuseum Trier | foto: Th. Zühmer

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *