Ga op pad met onze City Walks!

Woestijnen van steen en andere verhalen

Vanavond om 18.00 uur wordt bij het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam de tentoonstelling Deserti di pietra and other stories (Woestijnen van steen en andere verhalen) van de Italiaanse fotograaf Silvio Zangarini geopend. Curator van de tentoonstelling is Maria Cristina Strati.

Het project bestaat vooral uit een reeks unieke foto’s van het hart van de Italiaanse samenleving; de piazze, pleinen. Zangarini maakte de foto’s ’s nachts, als de piazze leeg en stil waren, talloze foto’s. Dankzij een bijzondere werkwijze van ontleding en hercompositie ontstaat er een vervreemdend effect, met als resultaat een heel andere kijk op beroemde Italiaanse pleinen.

Zoals curator Maria Cristina Strati in haar presentatie schrijft, komt in het werk van Silvio Zangarini ‘een hartelijke en oprechte uitnodiging’ tot uitdrukking ‘tot het herbevolken van de pleinen en locaties uit onze culturele traditie en deze opnieuw te vullen met mensen, stemmen en vooral met veel leven. Zo worden het herkenbare locaties omdat het mogelijk is ons erin te herkennen.’ Een paar van de werkelijk schitterende foto’s:

San Carlo (Torino), 2009
Piazza San Carlo (Turijn), 2009

Pantheon (Roma), 2010

Piazza della Rotonda (Rome), 2010

Gesu` Nuovo (Napoli), 2012

Piazza Gesu’ Nuovo (Napels), 2012

Santa Maria del Fiore (Firenze), 2012

Piazza Duomo (Florence), 2012

Over Silvio Zangarini
Silvio Zangarini werd in 1981 in Turijn geboren en wijdde zich na het behalen van zijn doctoraaldiploma filosofie volledig aan de fotografie. In 2012 exposeerde hij in Denemarken in het Aarhus Kunstbygning, waar hij Artist in Residence was, en in de galerie van het Italiaans Cultureel Instituut te Kopenhagen. Sinds 2013 woont hij in Utrecht. In Nederland exposeerde hij tijdens de Rotterdam Art Week in de ‘Art at the Warehouse’ in samenwerking met de Amsterdamse Eduard Planting Gallery. In 2011 nam hij deel aan de Biënnale van Venetië – paviljoen Italië/Turijn – en in 2012 aan het Europese Fotografiefestival in Reggio Emilia.

De tentoonstelling in het Italiaans Cultureel Instituut te Amsterdam is te bezoeken tot 17 mei 2013, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *