Ga op pad met onze City Walks!

Modemaestro’s in Hasselt

Niet alleen de cappuccino van Ciao tutti deed ons Italiaanse hart even sneller kloppen, ook de schitterende jurken, stoffen en accessoires in het Modemuseum in het Belgische Hasselt deden dat. Tijdens de tentoonstelling Moda. Made in Italy. zijn in het museum namelijk veel iconen van de Italiaanse alta moda aanwezig, onder wie Miucci Prada, Emilio Pucci, Salvatore Ferragamo, Valentino, Dolce & Gabbana en Roberto Cavalli.

Basically I’m trying to make men more sensitive and women stronger
Miuccia Prada

Na een tricolore welkom stuit je eerst op een geweldig Italiaans straatbeeld: boven een Vespa wappert kleurrijke was. Of was… het zijn verschillende stofstalen, gemaakt voor onder andere Versace, Miu Miu, Missoni, Prada, Fendi en Armani.

Vespa-stoffen

Fashion should be something that is in the morning, when you open your window, you say, ‘Oh, fantastic, sun!’ Then you take your shower, you say, ‘OK fantastic, which colour I wear today because I feel happy?’ This should be fashion.
Roberto Cavalli

De gids vertelt ons: ‘Italië kent een lange traditie in de productie van kwaliteitsvolle materialen en textiel. Reeds lang voor de zogenaamde commerciële geboorte van de Italiaanse mode, die gesitueerd wordt na de Tweede Wereldoorlog, was het land geroemd om haar stoffenproductie. De Italianen hadden en hebben nog steeds een neus voor kwaliteit. Italië was zeer vroeg een grote afzetmarkt voor luxueuze stoffen, geïmporteerd uit het verre oosten, en die investering loonde.

Italië is rijk aan verschillende textielfabrieken met een vergaande traditie die tot op de dag van vandaag stoffen produceren. Niet enkel voor de eigen nationale afzetmarkt (Prada, Valentino), maat ook voor grote couturiers en modehuizen uit Parijs, zoals Yves Saint Laurent en Dior, die deze Made in Italy-stoffen gebruiken.’

To creat something exceptional, your mindset must be relentlessly focused on the smallest detail.
Giorgio Armani

In steeds andere settings brengt het Modemuseum het bijzondere verhaal van de Italiaanse mode tot leven. Kleding, accessoires, beelden uit Italiaanse films, mooie quotes van kopstukken in de modewereld en een heuse zaal vol modellen die zich voor het oog van de camera presenteren, wandel je langs de hoogtepunten van de geschiedenis van de Italian look. Een klein voorproefje:

1952, Rome, Italy --- Dorian Leigh in a Formal Gown by Simonetta Visconti --- Image by © Genevieve Naylor/CORBIS 1952, Rome, Italy --- Model Dorian Leigh wears a Simonetta Visconti evening gown. Rome, 1952. --- Image by © Genevieve Naylor/CORBISEmilio Pucci, SS 1969, photo Kristof Vrancken, Collection Modemuseum Hasselt 33b Immagine Moschino Cheap & Chic,Jigsaw Ensemble SS 1990, photo Kristof Vrancken, Collection Modemuseum Hasselt Modemuseum-Hasselt (1) Modemuseum-Hasselt (2) Modemuseum-Hasselt (3)

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 9 februari 2014. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur, maar sluit wel op 24, 25 en 31 december en op 1 januari. Een kaartje voor volwassenen kost € 5,00. Kijk voor meer informatie op de website van het Modemuseum.

MODA_ADEF.indd

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *