Ga op pad met onze City Walks!

Het Colosseum in Amersfoort

De eerste nacht in Rome sliepen we bij Caesar House, een luxe residenza in een antiek palazzo vlak bij het Colosseum, met uitzicht over het Forum Romanum. Een heerlijke plek voor wie dicht bij alle grote bezienswaardigheden wil logeren, maar dan wel met de grandeur die Caesar zelf niet zou misstaan – en met meer dan vriendelijke eigenaren die ons hartelijk verwelkomden en ons zelfs een aantal nieuwe verhalen over het Colosseum en het Forum wisten te vertellen.

Gelukkig hoeven we komende week niet ver te reizen, mochten we het Colosseum te erg missen. In Museum Flehite in Amersfoort is namelijk tot en met 3 juni 2013 ook een Colosseum te zien. Een door Caspar van Wittel geschilderde versie welteverstaan, maar zo levensecht dat je je even in Rome waant.

Caspar-van-Wittel-Colosseum
Het schilderij maakt deel uit van de tentoonstelling Tijdloos Eigentijds, waarin Museum Flehite het werk van zeven hedendaagse kunstenaars samenbrengt met dat van zes oude meesters. Dit resulteert in verrassende confrontaties die je verleiden om anders naar kunst te kijken. De basis van de tentoonstelling vormt het werk van de ‘oude meesters’, onder wie Caspar van Wittel, maar ook Matthias Withoos, Alida Withoos, B.C. Koekkoek, J.P. van Wisselingh en Armando.

Uwe Poth, Seet van Hout, Annemieke Harkema, Margriet Smulders, Marijke Schurink, Peter Tekelenburg en Daan de Jong hebben zich ieder op eigen wijze door hun voorgangers laten inspireren. Hoe zij dat deden en op welke wijze hun werk verband houdt met de oude kunst, is goed te zien als oud en nieuw naast elkaar hangen. De tentoonstelling maakt duidelijk dat er talloze zichtbare en onzichtbare draden lopen die heden en verleden met elkaar verbinden – net als in het hedendaagse Rome.

Van Wittel in Rome
De Amersfoorter Caspar van Wittel (1653-1736) was een leerling van Matthias Withoos (1627-1703). Van Wittel trok  naar Italië, waar hij samen met Canaletto en Guardi een van de belangrijkste exponenten van het ‘vedutisme’ werd. Wie zijn werk wil zien moet normaal gesproken toch echt naar Rome, waar het onder meer hangt in het Capitolijns Museum. Voor deze gelegenheid heeft Museum Flehite echter twee van zijn schilderijen kunnen lenen.

Naast Van Wittels spectaculaire Gezicht op het Colosseum hangt het werk van Uwe Poth (1946), een belangrijke vertegenwoordiger van de naoorlogse Europese schilderkunst. Hij vervaardigde speciaal voor Museum Flehite een serie houtsneden, geïnspireerd op Van Wittel. Hier hangen ook de intieme schilderijen van Peter Tekelenburg (1962) waarin de schoonheid en het verval van Venetië tot uitdrukking komt.

Van 18 april tot en met 13 juli 2013 is in de Biblioteca Nazionale te Rome de tentoonstelling Gaspar van Wittel: i disegni. La collezione della Biblioteca Nazionale di Roma te zien. Voor de eerste keer in de geschiedenis toont de bibliotheek de complete verzameling van 52 tekeningen van Van Wittel aan het publiek.

Van Wittel

Net te laat voor ons om deze keer ter plekke te bekijken, maar in elk geval goed om te weten dat we dicht bij huis nog even een blik op het Colosseum kunnen werpen, als de heimwee toeslaat…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *