Ga op pad met onze City Walks!

Fra Angelico in Groningen en in Florence

Vanaf morgen te zien in het Groninger Museum: de tentoonstelling Natural Beauty, met prachtige landschappen en stillevens uit de verzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922-2002).

Gustav Rau kan worden beschouwd als een van de meest uitzonderlijke verzamelaars van deze tijd. In zijn collectie onder andere een meesterwerk van Fra Angelico, dat vanaf morgen in Groningen te zien is, met in de hoofdrol de heilige Nicolaas van Bari, ‘onze’ Sinterklaas:

Fra-Angelico-NikolaasFra Angelico (Guido di Pietro), H. Nicolaas van Bari,
1424 / 1425, tempera op hout, 35,5 x 14 cm
© Collectie Rau voor UNICEF, Keulen
foto: P. Schälchli, Zürich

Daarnaast maken beroemde namen als Van Goyen, Van der Neer, Bonnard, Snyders, Fantin-Latour, Monet, Liebermann, Sérusier, Vuillard, Sisley en Morandi deze tentoonstelling een feest voor het oog.

Rau was de enige erfgenaam van het imperium van autobedrijven. Na de dood van zijn vader verkocht Gustav Rau de fabrieken en werd tropenarts in toenmalig Zaïre, waar hij vlakbij de grens met Rwanda een ziekenhuis stichtte. Ieder jaar bezocht Gustav Rau Europa om op kunstveilingen kunst te kopen. Hij bracht zo een unieke collectie van ongeveer achthonderd schilderijen en sculpturen bij elkaar. De verzameling verschaft een overzicht van vijf eeuwen Europese kunstgeschiedenis.

De verzameling van Gustav Rau bleef lange tijd voor de buitenwereld verborgen. Pas in 1999 kwamen de kunstwerken voor het eerst in de openbaarheid. In 2001, een jaar voor zijn dood, is de collectie overgedragen aan UNICEF – en nu tot en met 25 mei 2014 te zien in Groningen.

Fra Angelico in Florence
Het mooiste werk van Fra Angelico is echter veel zuidelijker te zien, in Florence. In het klooster van San Marco om precies te zijn, boven aan de trap die naar de kloostercellen leidt. Hier schittert Fra Angelico’s Annunciatie:

Fra Angelico Florence

Fra Angelico schilderde een loggia met zuilen, waaronder de engel en Maria tegenover elkaar staan. De engel geknield, Maria zittend. Beiden houden hun handen op een bijzondere manier gevouwen tegen zich aan. De monnik heeft deze passage treffend in beeld gebracht. De verwarring en de angst voor wat haar te gebeuren staat zijn van het gezicht van Maria af te lezen; de engel straalt een enorme rust uit. Un’esperienza unica!

Lees hier ons eerdere blog over Fra Angelico’s Annunciatie in Florence

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *