Ga op pad met onze City Walks!

De Etrusken – Una storia particolare

Een van de meest intrigerende culturen uit de oudheid strijkt vanaf morgen neer in Tongeren: de Etrusken, voorlopers van de Romeinse beschaving. Ontdek hun gevoel voor design en hun voorliefde voor schilderkunst, luxe, sport en het goede leven in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

De Etrsuken - Una storia particolare
Etrusken?
Het thuisland van de Etrusken lag ongeveer halverwege de Italiaanse laars, in het huidige Toscane, Umbrië en Lazio. In deze vruchtbare streek kwam de eerste grote beschaving van Italië tot ontwikkeling, eeuwen voor de bloei van het Romeinse Rijk. Tussen 750 en 500 voor Christus bereikte de Etruskische beschaving haar hoogtepunt. Deze periode staat in de tentoonstelling centraal.

Actueel thema
De Etrusken waren vanaf de achtste eeuw voor Christus actief in een handelsnetwerk, samen met de Grieken en Feniciërs. Exotische goederen bereikten Etrurië. Samen met die import kwam ook het gedachtegoed mee. Maar ook migranten beïnvloedden de Etruskische cultuur sterk. Vooral uit de Griekse wereld en het Nabije Oosten streken hout- en bronsbewerkers, aardewerkspecialisten, schilders, beeldhouwers en goudsmeden in Etrurië neer.  De rijke Etrusken lieten zich voluit inspireren door de nieuwe ideeën, gewoonten, technieken en stijlen waarmee ze in aanraking kwamen. Hun godsdienst, architectuur en kunst maar ook festiviteiten en levensstijl werden op een Grieks-oosterse leest geschoeid. De objecten op de tentoonstelling getuigen hiervan. Vaak gaat het om hoogstaand vakmanschap. Tegelijkertijd waakten de Etrusken erover om hun eigen tradities niet te verloochenen. De Etruskische cultuur was méér dan een samenraapsel van buitenlandse elementen. Het was een boeiende mix van eigen elementen en externe invloeden. Ook dat tonen de objecten op de tentoonstelling duidelijk aan.

Etrusken.167 - Firenze MAF 57.A.2Keur aan stukken
Vrijwel alle objecten komen uit graven van de Etruskische elite. Aardewerk in vele stijlen en vormen, zoals een bijna levensgrote waterkruik met oriëntaalse beschilderingen; serviezen met grote bekkens op driepoten voor de rituele consumptie van wijn; ultrafijne sieraden versierd met gouddraad; tufstenen askisten en bronzen spiegels met mythologische scènes; ranke beelden van krijgers, goden en leuke fabeldieren.

Tijdens de tentoonstelling ‘De Etrusken – Una storia particolare’ bewonder je verschillende Etruskische schatten uit de beroemdste Europese musea, zoals de Villa Giulia, de Capitolijnse Musea en de Vaticaanse Musea in Rome en het Museo Archeologico in Florence. Er zijn ook stukken van het Allard Pierson Museum in Amsterdam en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te zien. In totaal zijn er maar liefst 350 topobjecten in bruikleen, met als absolute pronkstukken een aantal vondsten uit het Regolini-Galassi graf uit de zevende eeuw voor Christus.

Etrusken.177 - Firenze MAF 57.A.2

Educatief én gezinsvriendelijk
Maar de tentoonstelling bestaat uit meer dan topstukken. De Etruskische cultuurwereld wordt toegankelijk gemaakt met heel wat filmmateriaal. Zo zijn er filmpjes waarin een expert duiding geeft over de herkomst van de Etrusken, hun unieke taal en merkwaardige religieuze gebruiken zoals het ‘lezen’ van een schapenlever. Ook het technologisch meesterschap van de Etrusken wordt in beeld gebracht. Een andere audiovisuele productie geeft bezoekers inzicht in de handelsstromen en migraties die in die tijd in de mediterrane wereld gangbaar waren. Ten slotte kunnen bezoekers luisteren naar de avonturen van de Griekse held Odysseus, waarmee ook de Etrusken vertrouwd waren.

Een twintigtal stukken krijgt extra, kindvriendelijke informatie. Die is eveneens te beluisteren met de audioguide. Doelgroep zijn kinderen en jongeren tussen pakweg 8 en 14 jaar oud. Ze worden aangespoord om aan de hand van de Etruskische objecten na te denken over hedendaagse vormen van contact en uitwisseling. Speciaal voor hen zijn er ook creatieve workshops. Het Etruskische vakmanschap staat er centraal. De kinderen kunnen bijvoorbeeld een aardewerken vaasje beschilderen in zogenaamd zwartfigurige stijl en gaan aan de slag met lijm, touw, kralen en goudverf om een persoonlijk, oriëntaals juweel te maken. Een professionele gids begeleidt de workshops en geeft telkens meer uitleg.

De Etrusken - workshops kinderen

Praktisch
De tentoonstelling ‘De Etrusken – Una storia particolare’ is te zien van 16 maart tot en met 25 augustus 2013 in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. De toegang tot de tentoonstelling bedraagt 10 euro. Voor kinderen en jongeren tot 26 jaar is de toegangsprijs 1 euro. Een gezinsticket kost 21 euro. De audioguide en de workshops zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Voor wie een bezoek aan de tentoonstelling wil combineren met de permanente collectie zijn er combitickets beschikbaar. De workshops vinden plaats tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties, steeds in de namiddag, tussen 14 en 17 uur.

Luister hier naar wat audiofragmenten tijdens de persopening

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *