Ga op pad met onze City Walks!

Da Vinci reist naar Rotterdam

Da-Vinci-The-Genius

Precies een week geleden openden de deuren van het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam voor de eerste bezoekers van de tentoonstelling ‘Da Vinci – The Genius’, die na een tournee door Rusland nu tot en met 6 januari 2014 in Rotterdam te zien is. Ciao tutti nam een kijkje en doet de komende weken in een reeks blogs verslag van het moois dat er allemaal te zien is.

We beginnen vandaag met het ontstaan van de tentoonstelling. Want hoe breng je Da Vinci’s geniale ideeën op een leuke, interessante manier over op het publiek? Hoe richt je een tentoonstelling in die over de hele wereld het verhaal van Da Vinci’s uitvindingen kan vertellen, die zijn geheimen kan onthullen en laat zien hoe slim Leonardo was?

vliegtuig-Da-Vinci

Leonardo’s erfenis
Hoewel Da Vinci’s brein af en toe moet hebben overgelopen van alle nieuwe ideeën, uitvindingen en ontdekkingen die in hem opkwamen, heeft hij ons niets anders nagelaten dan boeken vol aantekeningen en een aantal schitterende schilderijen. Hij heeft zijn eigen uitvindingen voor zover we weten nooit in het echt gerealiseerd – in elk geval is daar niets van bewaard gebleven.

Het was dus een hele uitdaging om zijn uitvindingen voor het publiek toegankelijk te maken. Want hoe uniek zijn schetsen en aantekeningen ook zijn, daarmee wek je Da Vinci niet tot leven. Grande Exhibitions en Stichting Anthropos wilden dan ook meer. Ze wilden dat bezoekers Leonardo’s machines zouden kunnen zien en dat ze soms zelf kunnen uitproberen hoe ze werken.

Da-Vinci-Genius-1

Da Vinci ontcijferd
Om dit te realiseren, heeft een team van Italiaanse experts onder leiding van Modesto Veccia, een Da Vinci-expert uit Florence, meer dan tien jaar besteed aan het bestuderen van Da Vinci’s aantekeningen in de verschillende codices. Ze hebben zijn notities ontcijferd, iets dat makkelijker klinkt dan dat het in werkelijkheid was.

Niet alleen schreef Da Vinci in een oud Florentijns dialect, hij maakte zijn aantekeningen ook altijd in spiegelschrift en in een soort van steno, met veel afkortingen en samentrekkingen. Ook zorgde hij er bewust voor dat er af en toe foutieve of misleidende informatie tussen zijn aantekeningen stond, om te voorkomen dat anderen aan de hand van zijn notities met zijn uitvindingen aan de haal konden.

Da-Vinci-genius-2

Ook het interpreteren van de vele tekeningen en schetsen is geen sinecure geweest. Da Vinci maakte van elke machine soms wel honderden tekeningen. Elke tekening was weer een verbetering van de vorige, steeds iets perfecter en iets beter uitgedacht, met een oplossing voor eerder ontdekte problemen of tekortkomingen.

Aan de hand van zijn aanwijzingen hebben de experts de door Da Vinci geschetste machines en uitvindingen nagebouwd, net zo lang tot ze er precies zo uitzien en werken als Da Vinci lang geleden heeft bedacht. Een groot deel van deze machines en uitvindingen is nu te zien in Rotterdam. Sommige zijn veel kleiner dan Leonardo ze had bedacht, andere zijn op ware grootte nagebouwd en weer andere zijn buiten proportie zodat alle details beter zichtbaar zijn voor de kijker en je je een beter beeld kunt vormen van Da Vinci’s ideeën.

Reizend per schip
Per schip kwam Da Vinci’s erfenis vanuit Rusland aan in de haven van Rotterdam. De experts, die Da Vinci’s aantekeningen ontrafelden en zijn machines tot in detail kennen, kwamen naar de Coolsingel om de machines van Leonardo daar stuk voor stuk op te bouwen, precies zoals het grote genie ooit voor ogen had.

Da-Vinci-reist-naar-Rotterdam (1) Da-Vinci-reist-naar-Rotterdam (2) Da-Vinci-reist-naar-Rotterdam (3)

Nog veel meer…
Naast Da Vinci’s machines is er nog veel meer te zien in Rotterdam, met onder andere de voorbereidende schetsen van De Slag bij Anghiari, die verborgen zou zijn achter Vasari’s fresco in de Salone dei Cinquecento in het Palazzo Vecchio in Florence, en een kamer die geheel is gewijd aan de Mona Lisa. Maar hierover volgende week meer!

PS voor onze Belgische lezers: Een zelfde tentoonstelling, met eveneens nagemaakte modellen die zijn ontsproten aan Da Vinci’s brein en de kamer van Mona Lisa, is nog tot en met 27 oktober te zien in Brussel.

logo-Da-Vinci

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Beste Saskia,
    Wat leuk; ik ben gisteren geweest en was met name gefascineerd door het handschrift, dat door de uitlijning rechts eerst ondersteboven leek te zijn opgehangen. Jouw blog over het spiegelschrift verklaart dat!
    Ik geniet van je blogs en het Romeboek!!
    Hartelijke groet, Ada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *