Ga op pad met onze City Walks!

Couperus en de Oudheid

Vanaf morgen is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de expositie ‘Couperus en de Oudheid’ te zien, over de Nederlandse schrijver Louis Couperus (1863-1923) en zijn romans over de oudheid. De expositie combineert de vroege uitgaven van Couperus’ romans met archeologische voorwerpen uit de collectie van het museum.

Couperus en de oudheid

Couperus over Napels
Louis Couperus schreef over de oudheid tientallen romans en verhalen. Een deel van zijn Italiaanse schrijfsels is verzameld in zijn Reisimpressies. Een klein stukje uit zijn brief uit Napels (opgetekend in februari 1894):

‘Napels, dat is het! Het ideale Zuiden van de fantazie: de zee blauw als zee maar blauw kan zijn: de punt van Sorrento en Capri schemerig omlijnd – van louter licht – in de verte: de Vezuvius, de berg vol inwendig vuurgeheim, en steeds met zijn op- en opkronkelende witte wolkenpluim, die zich in eene langzame, grijze zweving verijlt naar Capri heen; Castellamare schitterend vierkant geplekt in het waas-blauw der verre bocht en het Castel dell’Ovo, vestingsterk en massief in het water, als eene realiteit zich scherp kantende in den droom der lichtwaastinten…

En, verder af, ziende van af de Chiaia, de palmen der Villa Nazionale, schelgroen tegen de blauwe zeekleur bladeren aanzettend; de marmeren beelden… En verder weer, de Villa de Popolo eb de strada Santa Lucia en de strada Nuova, met die intense zuidkleur van het volk der Napolitaansche kaden, alsof hun leven er is als een weefsel van oud versleten brokaat van het Zuiden, waarin de schelle kleurvlakken van het rood en het blauw en het geel en het goud door stof en vuil verrot zijn tot schitterrafels met metaalreflets, die in het diffuze zonlicht telkens opflikkeren en gloeien in abjecte schoonheid…’

Couperus en kunst
Couperus’ (reis)verhalen spelen de hoofdrol in de tentoonstelling, met onder andere eerste drukken van Couperus’ boeken en toepasselijke objecten uit de museumcollectie, zoals een marmeren Dionysos-beeld. Kunstenares Elisa Pesapane maakte in opdracht van het museum potloodtekeningen bij elk boek, waarbij Couperus steeds te zien met een aan die titel gerelateerd voorwerp of oudheidkundig thema:

Berg van Licht

Tekening_Komedianten_800p

150 jaar Louis Couperus
De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van 150 jaar Louis Couperus, een initiatief van het Louis Couperus Genootschap. De schrijver werd op 10 juni 1863 geboren aan de Mauritskade in Den Haag. Gedurende het hele jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Ook verschijnt er een heus Couperus-kookboek. waarover we uiteraard t.z.t. zullen berichten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *