Ga op pad met onze City Walks!

Colore – gekleurd glas van Ettore Sottsass

Voor een prachtige collectie gekleurd glas naar Italiaans ontwerp hoef je komende weken niet per se naar Murano. Tot en met 26 juni 2016 is in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam de expositie Colore, Glas van Ettore Sottsass te zien.

Ettore Sottsass, Misar, 1982, foto Erik & Petra Hesmerg

Nog niet eerder werd in Nederland een overzichtstentoonstelling georganiseerd met het glaswerk van deze befaamde Italiaanse ontwerper in de hoofdrol. Dat betekent prachtige glazen kunstwerken, vaak in prachtige kleuren. De werken van Ettore Sottsass (1917-2007) zijn stuk voor stuk een feest voor het oog.

Ettore Sottsass, Cenedes nr. 12, The Gallery Mourmans, foto Erik & Petra Hesmerg

Ettore Sottsass
Sottsass was niet alleen ontwerper maar ook architect en vormgever. Hij neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van het Italiaanse design. Zo ontwierp vanaf de jaren zestig diverse kantoorartikelen voor Olivetti, zoals de rode draagbare Valetine-typemachine (1969).

In 1981 richtte Sottsass de Memphis Group op, Kenmerkend voor de groep was het gebruik van geometrische en asymmetrische vormen, felle kleuren en ontwerpen die een sneer gaven naar vorige ontwerpstijlen.

Sottsass was gefascineerd door de vloeibare aard van het glas en experimenteerde dan ook meerdere malen met glazen creaties. Al zijn ontwerpen zijn kleurrijk, uitbundig en grensverleggend. Zijn eerste vaas, Solitario, dateert al uit 1948. Hij creëerde zijn kunstwerken in de grote glasfabrieken in Murano, onder meer bij Salor, Vistosi, Toso en Venini.

Ettore Sottsass, links, Allioth, 1983, rechts, Sirio, 1982, foto Erik & Petra Hesmerg

Colore
Een tentoonstelling gewijd aan het glas van Sottsass was al lange tijd een droom van kunstexpert Frans Leidelmeijer, specialist in kunst en vormgeving uit de periode 1880 – 1980 en bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Hij is dan ook gastconservator van deze unieke expositie en selecteerde verschillende exclusieve stukken uit een privécollectie die normaal niet voor het publiek toegankelijk is.

‘Het glas van Sottsass spreekt me enorm aan door de vaak extravagante vormen, vooral de werken met de losse elementen, die als oorhangers(bellen) aan de vaas hangen. En dan die betoverende kleuren. Hij combineert kleuren, waarbij je in eerste instantie denkt dat ze met elkaar zullen vloeken, maar bij het Sottsass glas geeft het juist een bijzonder resultaat,’ aldus Frans Leidelmeijer.

Ettore Sottsass, Cirva, Kachina nr. 4, The Gallery Mourmans, foto Erik & Petra Hesmerg (4)foto’s: Erik & Petra Hesmerg

Ontdek het zelf nog tot en met 26 juni 2016 in het Nationaal Glasmuseum, aan de Lingedijk 28-30 in Leerdam. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen (met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren) van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vind je op NationaalGlasmuseum.nl.

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *