Ga op pad met onze City Walks!

Canaletto en Titiaan in het Groninger Museum

Sinds half december heeft een aantal meesterwerken van onder anderen Titiaan, Canaletto en Carracci een tijdelijk thuis gekregen in het Groninger Museum. Tijdens de tentoonstelling Het geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto is er in Groningen een ruime keuze uit de wereldberoemde collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden te zien.

Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum

Ciao tutti reisde voor de verandering eens noordwaarts en nam afgelopen week een kijkje in het kleurrijke Groninger Museum, dat werd ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Mendini. Mendini zorgde voor een iconisch eyecatcher die je tijdens een bezoek aan Groningen niet mag missen. Zeker tot en met 25 mei 2015 niet, want los van het Italiaanse ontwerp vind je er tot die tijd schitterende werken van grote Italiaanse meesters.

Florence aan de Elbe
Een van de best bewaarde geheimen van de Europese kunst zijn de verzamelingen in Dresden. De collecties die de keurvorsten van Saksen hier in de achttiende eeuw bijeen brachten, behoorden tot de mooiste en beroemdste in heel Europa. Om de lokale kunstproductie op een hoger niveau te brengen, nodigde men vaak vooraanstaande buitenlandse kunstenaars uit om in Dresden te komen werken. Talrijke Italiaanse schilders, beeldhouwers, architecten, musici en wetenschappers werkten aan het hof in Dresden, waar ze Italiaanse landschappen en stadsgezichten, zogenaamde vedute, schilderden. De stad telde ook tal van imposante bouwprojecten, waardoor Dresden al snel de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’ kreeg.

Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (4)Saskia bekijkt Piazzetta en dogenpaleis in Venetië van Caspar Adriaensz. van Wittel (Vanvitelli)

De schilderijenverzameling werd na verloop van tijd ook opengesteld voor het publiek, als een van de eerste openbare musea ter wereld. Goethe, die de Gemäldegalerie vaak bezocht, beschouwde het ‘als een waar heiligdom van de kunst’.

Het geheim van Dresden
De expositie Het geheim van Dresden verwelkomt je alsof je het centrum van Dresden zelf binnenstapt, met een bijna levensechte weergave van de Zwinger, het barokke bouwwerk in het centrum van de stad.

Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (1) Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (1a) Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (2) Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (3)

In de mooi ingerichte zalen, ingericht met oog voor detail, worden meesterwerken getoond van onder anderen Rembrandt, Carracci, Titiaan, Canaletto en Velasquez, samen met schilderijen die toen in Dresden onder invloed van de beroemde buitenlandse voorbeelden werden gemaakt.

Prachtig zijn de gezichten op Venetië van Canaletto, waar veel details op te zien zijn.

Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (6) Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (7)Het Canal Grande in Venetië gezien vanaf Palazzo Balbi, Antonio Canal (Canaletto)

Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (8)

Mooi is ook Titiaans portret van een dame, waarop ofwel zijn dochter ofwel een personificatie van de schoonheid is afgebeeld.

Titiaan-Portret-dame-Het-geheim-van-Dresden-Groninger-MuseumPortret van een dame in het wit, Titiaan, Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden

Hoogtepunt waren voor ons de karakterstudies van Pietro Antonio Graf Rotari, een wand vol schitterende portretten, levensecht op het doek gezet. Alleen al voor deze portretten moeten jullie voor 25 mei een bezoek brengen aan het Groninger Museum!

Het-geheim-van-Dresden-Groninger-Museum (9)Karakterstudies, Pietro Antonio Graf Rotari, Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden

Het geheim van Dresden is nog te zien tot en met 25 mei 2015. Meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen etc. vind je op de website van het Groninger Museum.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *